reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hej dziewczyny w 16 tyg lekarka stwierdziła że mam miękka szyjkę i 27 mm później byłam na wizycie prywatnej i szyjka całkowita miała 39 mm. Teraz w 19 tyg szyjka według lekarki 22mm. Mówiła że mam się tylko oszczędzać a tak to żyć normalnie ale ja leżę do kolejnej wizyty i jestem totalnie zdezorientowana. Podejrzewam że lekarka mierzy tylko część pochwową w dodatku na fotelu ginekologicznym a lekarz prywatny na leżance i cała stąd te różne pomiary.
Nie tylko ze się skraca ale tez jest miękka a nie powinna. Profilaktycznie bym tez tego nie lekceważyła. Ja szew mialam profilaktycznie i na szyjce 4 do 3.6cm. Na "dobrej" szyjce lepsze są efekty.
Apropo szyjki... w czwartek ściągnęli mi szew bo juz skonczylam 37tc. Jest dobrze 😊

reklama
Dziewczyny czytałam artykuły że taki reżim łóżkowy nie pomaga a szkodzi. Lekarze nawet na oddziałach już od tego odchodzą. Więc pewnie dlatego lekarka powiedziała że mam się tylko oszczędzać

Hej dziewczyny w 16 tyg lekarka stwierdziła że mam miękka szyjkę i 27 mm później byłam na wizycie prywatnej i szyjka całkowita miała 39 mm. Teraz w 19 tyg szyjka według lekarki 22mm. Mówiła że mam się tylko oszczędzać a tak to żyć normalnie ale ja leżę do kolejnej wizyty i jestem totalnie zdezorientowana. Podejrzewam że lekarka mierzy tylko część pochwową w dodatku na fotelu ginekologicznym a lekarz prywatny na leżance i cała stąd te różne pomiary.

A robi Ci usg dopochwowe? Wtedy ponoć najlepiej i najdokładniej mierzy sie szyjkę. Ja po przygodzie z pierwsza ciąża mam co wizyte usg dopochwowe i mierzona szyjke tak. Na razie (u oby tak zostało jak najdłużej) ma caly czas 4cm. Miękka tez nie powinna być w tym tygodniu. Może udaj się do innego lekarza. Bo jednak jesli w tym tygodniu rzeczywiście masz taką krótka szyjkę to juz raczej lekarka powinna zakładać Ci ten pessar.

Dziewczyny czytałam artykuły że taki reżim łóżkowy nie pomaga a szkodzi. Lekarze nawet na oddziałach już od tego odchodzą. Więc pewnie dlatego lekarka powiedziała że mam się tylko oszczędzać

Na moim przykładzie mogę Ci powiedzieć, że leżenie bardziej mi pomogło niż w miare normalny tryb. W 23tc skrocila mi sie szyjka i twardniał brzuch, w 28tc po 5 tygodniach leżenia lekarz zezwolił na 15 minutowe spacery. No i po takich spacerkach skonczylo sie na porodzie w 32tc. Odeszły mi wody, a szyjka miala 1cm długości. Wiec jeśli miałabym znowu wybierać to zdecydowanie wybrałabym rezim lozkowy. Modlę się żeby w tej ciąży ta moja szyjka dalej byla taka długa i twarda, bo przy 2latku ciężko o reżim mimo tego, ze chodzi do żłobka.

A robi Ci usg dopochwowe? Wtedy ponoć najlepiej i najdokładniej mierzy sie szyjkę. Ja po przygodzie z pierwsza ciąża mam co wizyte usg dopochwowe i mierzona szyjke tak. Na razie (u oby tak zostało jak najdłużej) ma caly czas 4cm. Miękka tez nie powinna być w tym tygodniu. Może udaj się do innego lekarza. Bo jednak jesli w tym tygodniu rzeczywiście masz taką krótka szyjkę to juz raczej lekarka powinna zakładać Ci ten pessar.

Na moim przykładzie mogę Ci powiedzieć, że leżenie bardziej mi pomogło niż w miare normalny tryb. W 23tc skrocila mi sie szyjka i twardniał brzuch, w 28tc po 5 tygodniach leżenia lekarz zezwolił na 15 minutowe spacery. No i po takich spacerkach skonczylo sie na porodzie w 32tc. Odeszły mi wody, a szyjka miala 1cm długości. Wiec jeśli miałabym znowu wybierać to zdecydowanie wybrałabym rezim lozkowy. Modlę się żeby w tej ciąży ta moja szyjka dalej byla taka długa i twarda, bo przy 2latku ciężko o reżim mimo tego, ze chodzi do żłobka.
Leże tyle ile tylko mogę ale też się trochę ruszam. Mam skrzywienie kręgosłupa i nie jest wskazane w moim przypadku tylko ciągle leżenie. Miałam badane u dwóch lekarzy przez USG. U lekarki pomiar znacznie krótszy u lekarza dłuższy. Spacery są niewskazane ale chwilowy ruch dla rozruszenia mięśni to już tak

Od początku ciąży mam 2/0/0 teraz mam 1,5/0/0. Pewnie jeden lekarz podaje wymiar tylko części pochwowej a drugi całości stąd są takie różnice. Lekarka mi powiedziala że na połówkowych mogę spodziewać się innego wyniku.

reklama
W sumie to dziwne że przy 1 cm odeszły wody niektórzy bez szyjki chodzą przez kilka tygodni a jakie brałaś leki?

Do góry