reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Z drugiej strony kiedyś nie było internetu i tylko można było ufać lekarzom. W końcu to oni mają większą wiedzę od nas. Nie wiem czemu ona tak mi powiedziała ale to w końcu przychodnia patologii ciąży i mnostwo pacjentek przychodzi do niej. Także sobie wypisrodkowalam i bardzo dużo leże ale też się ruszam. Jak będzie mega źle to wierzę że zostawią mnie w szpitalu i zrobią wszystko żebym dotrwała jak najdłużej

reklama
W sumie to dziwne że przy 1 cm odeszły wody niektórzy bez szyjki chodzą przez kilka tygodni a jakie brałaś leki?

Brałam luteine pod język (z racji tego, ze miałam na poczatku tamtej ciąży przygodę z krwiakiem i krwotokiem lekarz nie dal mi dopochwowej) plus nospa i buscopan 3x1 i do tego mega dawka magnezu

Brałam luteine pod język (z racji tego, ze miałam na poczatku tamtej ciąży przygodę z krwiakiem i krwotokiem lekarz nie dal mi dopochwowej) plus nospa i buscopan 3x1 i do tego mega dawka magnezu
Ja mam przepisana dopochwową raz już ja odstawiłam po dwóch dniach. Teraz wytrzymałam trzy i znów jest okropne pieczenie i swędzenie. Pytałam o doustna to lekarka powiedziała że nie ma sensu bo nie działa. Biore też duphaston ale też uważa że to bez sensu. Najlepsze działanie ma luteina dopochwowa ale jak się zaraz nabawie infekcji to też dobrze nie będzie. No dramat gdybym była w 30 tyg to bym się tak nie przejmowała a tak to jestem bezradna

Moja znajoma cała od poczatku prawie walczyła z krótka szyjka, pod koniec ciąży w zasadzie chodziła z rozwarciem. Urodziła zdrowa dziewczynkę.

Ja mam przepisana dopochwową raz już ja odstawiłam po dwóch dniach. Teraz wytrzymałam trzy i znów jest okropne pieczenie i swędzenie. Pytałam o doustna to lekarka powiedziała że nie ma sensu bo nie działa. Biore też duphaston ale też uważa że to bez sensu. Najlepsze działanie ma luteina dopochwowa ale jak się zaraz nabawie infekcji to też dobrze nie będzie. No dramat gdybym była w 30 tyg to bym się tak nie przejmowała a tak to jestem bezradna

Z tą luteiną to kwestia przyzwyczajenia. Mnie na początku też piekło jak ona wypływała. Teraz to już nawet tego nie czuję. Minus jedynie taki, że caly czas sa mokre majtki/wkładki, bo co chwilę coś wylatuje. Ale czego się nie robi dla bobasa 😉

Z tą luteiną to kwestia przyzwyczajenia. Mnie na początku też piekło jak ona wypływała. Teraz to już nawet tego nie czuję. Minus jedynie taki, że caly czas sa mokre majtki/wkładki, bo co chwilę coś wylatuje. Ale czego się nie robi dla bobasa 😉
Ja zaczęłam się stosować do rad prywatnego u którego ostatnio szyjka była 39mm. Smaruje też żelem który łagodzi takie uciążliwe objawy

Ja zaczęłam się stosować do rad prywatnego u którego ostatnio szyjka była 39mm. Smaruje też żelem który łagodzi takie uciążliwe objawy
My tylko Ci piszemy jakie mamy doświadczenie ale oczywiście powinnas słychać lekarza a nie internetu. Jedynie dzieki podpowiedziom może zapalić Ci się czerwona lampka.
Kazda historia jest inna. Piszemy tylko że 2 czy 1.5cm i miękka szyjka to niemałe ryzyko.

My tylko Ci piszemy jakie mamy doświadczenie ale oczywiście powinnas słychać lekarza a nie internetu. Jedynie dzieki podpowiedziom może zapalić Ci się czerwona lampka.
Kazda historia jest inna. Piszemy tylko że 2 czy 1.5cm i miękka szyjka to niemałe ryzyko.
Jakbym słuchała lekarza to teraz bym biegała. Właśnie że jestem odpowiedzialna to leże i uwazam na siebie bo nic więcej nie mogę zrobić. Jestem zdezorientowana co lekarz to inna opinia inny pomiar.

Ostatnia edycja:
reklama
Na połówkowym zapewne wyjdzie około 35 mm bo tam mają taki aparat jak u prywatnego gdzie widać cała szyjkę. Tylko nie rozumiem czemu jeden lekarz mierzy tak a drugi inaczej. Prywatny też mówił że ta szyjka jest taka sobie nie bardzo miękka nie bardzo twarda. Lekarka to mi powiedziała że mogę normalnie żyć tylko brać luteinę. Nawet magnezu mi nie dała i też nie poleciła probiotyku żeby złagodzić uciążliwe objawy pieczenia i swędzenia. Mówiła że mam po prostu to wytrzymać bo się nic nie da zrobić. Najgorzej bo ja też mam zmianę na szyjce cin 2 i muszą mi zrobić jeszcze raz kolposkopie żeby zobaczyć czy się nie pogorszyło. Więc stresu to ja mam cały ogrom i chwilami odchodzę 9d zmysłów.

Do góry