reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Bolał mnie bardzo delikatnie ale po bokach ( pachwiny) wiec to raczej nie to 😟
Ale fakt, nie wiedziałam , ze tak może być
Jeszcze teraz dzownilam do swojego lekarza bo trochę mam takie kłucia w pochwie ale powiedział że skracanie szyjki powoduja skurcze a nie samo klucie wiec jestem spokojniejsza;) bo twardnien narazie nie mam. Tez od wczoraj czuje takie bóle w bokach jakby w jajnikach ale myślę że to już moja podswiadomosc tak działa;) ciesze się że u Ciebie tak się sytuacja rozwinęła;) trzeba się cieszyć odpoczywać i dotrwasz do końca;* jestem tego pewna ;)

reklama
Dziewczyny że szwem co Wam lekarze zalecili brać aby minimalizować ilość twardnien brzucha ? Biorę 3 x MagneB6, cyclogest na noc i 2 x dziennie duphaston, czasem doraznie nospe. Twardnienia występują kilka razy na dzień mimo leżenia.. Co u Was pomaga? No chyba że te kilka dziennie nie jest groźne dla szyjki ... Nie chciałabym na stałe dużej ilości nospy włączać bo to w dużej ilości nie jest korzystne dla dziecka

Dziewczyny że szwem co Wam lekarze zalecili brać aby minimalizować ilość twardnien brzucha ? Biorę 3 x MagneB6, cyclogest na noc i 2 x dziennie duphaston, czasem doraznie nospe. Twardnienia występują kilka razy na dzień mimo leżenia.. Co u Was pomaga? No chyba że te kilka dziennie nie jest groźne dla szyjki ... Nie chciałabym na stałe dużej ilości nospy włączać bo to w dużej ilości nie jest korzystne dla dziecka
Ja oprócz magne b6 biorę jeszcze 3x1 aspargin (to magnez i potas). Niby tych kilka razy dziennie to w normie i nie powinny szkodzić szyjce 😀

Cześć dziewczyny. Jestem obecnie w drugiej ciąży. Pierwsza zakończyła się w 36 tyg , mialam powstrzymany poród przedwczesny jakoś w 6 miesiącu( nie pamiętam dokładnie tyg bo było to 8 lat temu) córcia jest zdrowa i cudowna. Obecnie jestem w 25+5 ciąży i od 23 mam problem ze szyjka . W 23tc miał 35 mm i mialam wdrożyć spokojny tryb życia. We wtorek miał dziwne bóle w pachwinach i uczucie kłucia. Gdy trafiłam do szpitala miał szyjkę 22 mm i polecenie konsultacji z moją Panią doktor. Kazała mi zamówić pessar i leżeć w domu. Kolejnego dnia miałam skurcze. Wylądowałam w szpitalu z szyjka 15mm. Leżę tu już 3 dzień. Czekam na wynik wymazu w pessar leży w szufladzie. Bardzo się boje czy dam radę wytrwać do bezpiecznego terminu. Wiem że rozpisałam :/ podzielcie się proszę ze mną doświadczeniem odnośnie pessar. Jak wyglądało wasze życie po założeniu?
Witaj w klubie! Jestem zapessarowana od 3 dni. Zauważyłam zwiekszone upławy. Ogolnie mam jakiea opory przed wyproznianiem, bo boje sie zeby nie wypadł ten krazek :))) wiem, ze to glupie, ale moze to przez to, ze jeszcze on mi w glowie siedzi, bo fizycznie go nie czuje. Aplikuje sobie czopki glicerynowe bo inaczej za zadne skarby świata nie skorzystałabym z toalety. Polozne mowily, ze na poczatku moze byc taki psychiczny opor przed wyproznianiem. Jednak zalecily nie dopuszczac do zatwardzen, tzn duzo pic i ograniczyc slodycze ( w czasie obchodu zobaczyli u mnie na polce napoczete ciasteczka :)))) glowa do gory! Nie my pietwsze i nie ostatnie zapessarowane :))))

Jeszcze teraz dzownilam do swojego lekarza bo trochę mam takie kłucia w pochwie ale powiedział że skracanie szyjki powoduja skurcze a nie samo klucie wiec jestem spokojniejsza;) bo twardnien narazie nie mam. Tez od wczoraj czuje takie bóle w bokach jakby w jajnikach ale myślę że to już moja podswiadomosc tak działa;) ciesze się że u Ciebie tak się sytuacja rozwinęła;) trzeba się cieszyć odpoczywać i dotrwasz do końca;* jestem tego pewna ;)
Oby do końca września to już będzie dobrze🙂ja skurczy nie mam w ogóle, tylko kłucia, bóle po bokach i takie rozpieranie w pochwie jakby.
Dobrze, ze się upewniłas 🥰

Witaj w klubie! Jestem zapessarowana od 3 dni. Zauważyłam zwiekszone upławy. Ogolnie mam jakiea opory przed wyproznianiem, bo boje sie zeby nie wypadł ten krazek :))) wiem, ze to glupie, ale moze to przez to, ze jeszcze on mi w glowie siedzi, bo fizycznie go nie czuje. Aplikuje sobie czopki glicerynowe bo inaczej za zadne skarby świata nie skorzystałabym z toalety. Polozne mowily, ze na poczatku moze byc taki psychiczny opor przed wyproznianiem. Jednak zalecily nie dopuszczac do zatwardzen, tzn duzo pic i ograniczyc slodycze ( w czasie obchodu zobaczyli u mnie na polce napoczete ciasteczka :)))) glowa do gory! Nie my pietwsze i nie ostatnie zapessarowane :))))
Mam pessar od 22 tc, obecnie 36 ;)
Na początku - przez 4-5 dni odczuwałam dyskomfort. Potem już przestałam go w ogóle czuć. Przyjmuje co 3 dzień macmiror i w zasadzie tyle. Na początku bardzo się stresowałam i bałam, ale przywykłam do niego ;)

reklama
Oby do końca września to już będzie dobrze🙂ja skurczy nie mam w ogóle, tylko kłucia, bóle po bokach i takie rozpieranie w pochwie jakby.
Dobrze, ze się upewniłas 🥰
No widzisz a mi się zdarza mieć skurcze od czasu do czasu tyle ze do tej pory nie szkodziły na szyjke ale widocznie jak się mały zrobil większy to bardziej uciska i to jest powód skrócenia się szyjki ale teraz to już jakis doleze i Ty też;) spory zapas szyjki Ci jeszcze został;* ciesze się bardzo ;*

Do góry