reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hej doświadczone mamy :-).
Piszę żeby poradzić się, jak to z waszej perspektywy wyglądało. Jutro zaczynam 21 tydzień ciąży, juz około 2-3 tygodni temu zauważyłam sporadycznie, rano po przebudzeniu się twardawą macice, zazwyczaj po jednej stronie, lub tuż pod pępkiem. Nie byłam zaniepokojona, bo zazwyczaj z tym twardnieniem czułam kopniaczki maluszka, myślałam, że dzidziuś tak się ułożył. Wstawałam, robilam siusiu i wszystko wracało do normy. Mam wrażenie, że pełny pęcherz też wprawia w twardnienia brzuch. Jednak oczywiście coś mnie tknęło i wpisałam w google hasło o twardniejącej macicy i udałam się w czeluścia tragicznych historii :(.... umówiłam się szybko do lekarza, który mnie zbadał, szyjkę w usg i palpacyjnie - stwierdził, że wszystko jest ok, szyjka jest długa, zamknięta, wymierzył ją na 35mm, za tydzien bylam u niego kolejny raz i kolejny raz szyjka była twarda i zamknięta. Zaczęłam być bardziej czujna na te twardnienia. Faktycznie zdarza się, że brzuch mam twardawy zwłaszcza jak położe się na wznak - nie wiem, czy to dzidziuś czy skurcz? nie umiem tego odróżnić. Przechodzi, jak zmienie pozycję. Dodam, że jestem bardzo szczupła, a brzuszek mam już dość pokaźny, nie ma szans zebym miała miękki brzuch, bo nigdy takiego nie miałam. Nie odczuwam też w związku z tym żadnego bólu. I tutaj moje pytanie do Was Drogie Mamy, jak rozpoznać skurcze, twardnienia? Jakiej konsystencji jest wtedy brzuch? Jaki powinien być normalnie? Pozdrawiam serdecznie i gratuluje świeżo upieczonym mamom, zwłaszcza dużo spokoju po tym stresującym okresie.

reklama
Hej doświadczone mamy :-).
Piszę żeby poradzić się, jak to z waszej perspektywy wyglądało. Jutro zaczynam 21 tydzień ciąży, juz około 2-3 tygodni temu zauważyłam sporadycznie, rano po przebudzeniu się twardawą macice, zazwyczaj po jednej stronie, lub tuż pod pępkiem. Nie byłam zaniepokojona, bo zazwyczaj z tym twardnieniem czułam kopniaczki maluszka, myślałam, że dzidziuś tak się ułożył. Wstawałam, robilam siusiu i wszystko wracało do normy. Mam wrażenie, że pełny pęcherz też wprawia w twardnienia brzuch. Jednak oczywiście coś mnie tknęło i wpisałam w google hasło o twardniejącej macicy i udałam się w czeluścia tragicznych historii :(.... umówiłam się szybko do lekarza, który mnie zbadał, szyjkę w usg i palpacyjnie - stwierdził, że wszystko jest ok, szyjka jest długa, zamknięta, wymierzył ją na 35mm, za tydzien bylam u niego kolejny raz i kolejny raz szyjka była twarda i zamknięta. Zaczęłam być bardziej czujna na te twardnienia. Faktycznie zdarza się, że brzuch mam twardawy zwłaszcza jak położe się na wznak - nie wiem, czy to dzidziuś czy skurcz? nie umiem tego odróżnić. Przechodzi, jak zmienie pozycję. Dodam, że jestem bardzo szczupła, a brzuszek mam już dość pokaźny, nie ma szans zebym miała miękki brzuch, bo nigdy takiego nie miałam. Nie odczuwam też w związku z tym żadnego bólu. I tutaj moje pytanie do Was Drogie Mamy, jak rozpoznać skurcze, twardnienia? Jakiej konsystencji jest wtedy brzuch? Jaki powinien być normalnie? Pozdrawiam serdecznie i gratuluje świeżo upieczonym mamom, zwłaszcza dużo spokoju po tym stresującym okresie.
Hej, nie wiem czy pomogę bo sama mam czasem problem z określeniem czy to już twardnienie czy po prostu twardy brzuch. Najczęściej to spięcie czuć, a czasami nawet widać bo macica robi się taką twardą kulą. Jesli nic nie boli to dobrze :) bierzesz magnez na te twardnienia?

Hej, nie wiem czy pomogę bo sama mam czasem problem z określeniem czy to już twardnienie czy po prostu twardy brzuch. Najczęściej to spięcie czuć, a czasami nawet widać bo macica robi się taką twardą kulą. Jesli nic nie boli to dobrze :) bierzesz magnez na te twardnienia?
Hej, dziekuje za odpowiedź :). Biore magnez 2x1, magne b6, ale to z uwagi na moją arytmie serca (diagnoza długo przed ciążą). Lekarz prowadzący powiedział, że dla niego najważniejsza jest szyjka i nie dostałam żadnych leków, ale wiadomo że niepokój o maluszka czasami powoduje irracjonalne myśli i lęki :(.

Hej, dziekuje za odpowiedź :). Biore magnez 2x1, magne b6, ale to z uwagi na moją arytmie serca (diagnoza długo przed ciążą). Lekarz prowadzący powiedział, że dla niego najważniejsza jest szyjka i nie dostałam żadnych leków, ale wiadomo że niepokój o maluszka czasami powoduje irracjonalne myśli i lęki :(.
Skoro twoja szyjka jest twarda i zamknięta to się nie stresuj. Najważniejsza jest stała kontrola :)

Mierz szyjkę co wizytę, rób posiewy, badaj crp to tak zapobiegawczo. Wykluczyli zapalenie pęcherza? Nie martw się będzie okej :)

Dziękuję za odpowiedź :). W moczu czyściutko, wczoraj odebrałam wynik. Co jaki czas najlepiej badać szyjkę? Mam wizyty, co 3-4 tygodnie. Na szczęście mój lekarz pilnuje i zawsze bada szyjkę.

Tego magne b6 to bierz przynajmniej tyle ile w ulotce piszą (3x2) ja biorę w ostatnich tygodniach 3x3. Nie martw się, magnezu nie da się przedawkować

reklama
Dziewczyny, u mnie dziś 39+6 tc, jak nic nie ruszy to jutro w dniu terminu indukcja (ze względu na cukrzycę ciążową). Także te szyjki to podstępne baby są i jak widać nawet z rozwarciem na 4 cm można chodzić conajmniej od 3 tygodni 😁 A tylko przypomnę, że brzuch mi się napinał od 15 tc, w 21 tc znacząco skróciła się szyjka i w 23 tc zaczęła się moja przygoda z pessarem, który wypadł mi trzykrotnie 😄 Niech ta historia będzie dla Was pocieszeniem, jeśli jesteście teraz na początku tej trudnej drogi ☺️

Do góry