reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Dziewczyny jestem w 22 tygodniu. Szyjka 23 mm a przy akcji 19 mm ( podobno się tak sprawdza ze spoczynek i na ucisk). Lekarz mnie pytał czy czuje twardnienie ale powiem Wam ze ja nie wiem sama co czuje. Cały czas mnie pobolewa brzuch raz wyzej raz niżej takie delikatne kłócie, czasem bulgotanie ( to chyba ruchy?) i nie wiem jak rozpoznać to twardnienie...
leżę dopiero 3 dzień a plecy bolą niesamowicie, jak sobie radzilyscie?

Kochane jeszcze jedno pytanie, biorę luteine dopochwowo już od jakiś 3 tygodni i nigdy nie miałam problemu z jej "włożeniem ", a dzis po raz pierwszy poczułam opór. Pochwa jakby byla spuchnięta i miala twarde ścianki a do tego jeszcze aplikowałam ja na długość palca a dzis to nie wiem czy na pół się udało;/ czym to może być spowodowane ?

Dziewczyny jestem w 22 tygodniu. Szyjka 23 mm a przy akcji 19 mm ( podobno się tak sprawdza ze spoczynek i na ucisk). Lekarz mnie pytał czy czuje twardnienie ale powiem Wam ze ja nie wiem sama co czuje. Cały czas mnie pobolewa brzuch raz wyzej raz niżej takie delikatne kłócie, czasem bulgotanie ( to chyba ruchy?) i nie wiem jak rozpoznać to twardnienie...
Hej , ja w 21 tyg miałam szyjkę 21 mm i zalecony szew i od tego tygodnia już leżę a dzisiaj jestem w 36+1 😊 leżę w różnych pozycjach, wstaje do toalety i coś zjeść i wtedy jedynie mogę się rozprostować i jakoś do tej pory nie odczuwam większych bóli. Pomaga mi poduszka dla kobiet w ciąży która mi towarzyszy już 4 miesiąc 😊 nie leżę tez całkowicie plackiem , głowę mam zdecydowanie wyżej. Jeżeli chodzi o twardnienia brzucha to ja odczuwam je właśnie od tego 21 tc i nadal choć teraz nawet mniej niz wcześniej . Brzuch poprostu robi mi się miejscami twardy jak kamień wiec ciężko tego nie czuć 😉 a u Ty będziesz miała zakładany szew lub pessar ?

Hej , ja w 21 tyg miałam szyjkę 21 mm i zalecony szew i od tego tygodnia już leżę a dzisiaj jestem w 36+1 😊 leżę w różnych pozycjach, wstaje do toalety i coś zjeść i wtedy jedynie mogę się rozprostować i jakoś do tej pory nie odczuwam większych bóli. Pomaga mi poduszka dla kobiet w ciąży która mi towarzyszy już 4 miesiąc 😊 nie leżę tez całkowicie plackiem , głowę mam zdecydowanie wyżej. Jeżeli chodzi o twardnienia brzucha to ja odczuwam je właśnie od tego 21 tc i nadal choć teraz nawet mniej niz wcześniej . Brzuch poprostu robi mi się miejscami twardy jak kamień wiec ciężko tego nie czuć 😉 a u Ty będziesz miała zakładany szew lub pessar ?
Dzieki za odpowiedz :* Ja będę mieć zakładany szew... on chyba ma większa skuteczność niż pessar?
Tez śpię z poduszka dla kobiet w ciazy taki rogal :)
Coś czytałam ze przy szwie łatwiej o infekcje a ja z tych co szybko je łapią :/ teraz tez mnie coś piecze odkąd zaczęłam brać luteinę.
Będę codziennie ten brzuch sprawdzać - zawsze miałam twardy bo ćwiczyłam go dużo..
Żadne spacery nie wchodzą w grę rozumiem u Ciebie?
mycie pod prysznicem siebie i włosów normalnie?
A czujesz czasem jakieś ukłucia czy coś? Nie umiem ustalić co jest naturalne a co nie...

Dzieki za odpowiedz :* Ja będę mieć zakładany szew... on chyba ma większa skuteczność niż pessar?
Tez śpię z poduszka dla kobiet w ciazy taki rogal :)
Coś czytałam ze przy szwie łatwiej o infekcje a ja z tych co szybko je łapią :/ teraz tez mnie coś piecze odkąd zaczęłam brać luteinę.
Będę codziennie ten brzuch sprawdzać - zawsze miałam twardy bo ćwiczyłam go dużo..
Żadne spacery nie wchodzą w grę rozumiem u Ciebie?
mycie pod prysznicem siebie i włosów normalnie?
A czujesz czasem jakieś ukłucia czy coś? Nie umiem ustalić co jest naturalne a co nie...
Tez bałam się tych infekcji ale na szczęście mnie nie dopadła , profilaktycznie jakiś miesiąc od założenia szwu lekarz przepisał mi macmiror 2 razy po 6 globulek z odstępem tygodniowym między jednym a drugim opakowaniem . No niestety żadne spacery nie wchodzą w grę nawet do tej pory i tak już do końca , jedynie wyjazd do lekarza na wizytę i tyle świata widziałam 😊 mycie włosów i siebie normalnie tylko oczywiście prysznic szybki , nie kąpiel . Odczuwałam kłucie w pochwie przed szwem i po również , z czasem to minęło ale pobolewanie w podbrzuszu bardzo często wiec No spy zażywałam nawet do 3 x2 tab a teraz 3x1 tab i duże ilości magnezu i oczywiście luteina

Najważniejsze, że będzie szew ;) częste posiewy, luteina, magnez i Netflix. Zleci jak z bicza :)

Hej!
tak czytam i się zastanawiam ;) jak to jest, ze jednym lekarze każą leżeć plackiem a innym pozwalaj normalnie funkcjonować.
mam pessar i lekarka powiedział, ze mogę normalnie funkcjonować, a widzie, ze dziewczyny ze szwami leżą. Z czego takie rozbieżności mogą wynikać?

Właśnie mam pytanie, delikatnie się przeziębiłam i nie zamierzam nic brać tylko herbatka z cytrynka i miodem i przejdzie ale zauważyłam od 3 dni ze mam strasznie rzadka wydzielinę? Biorę luteine i też juz panikuje ze to wody bo w Googlach takie informacje że wszystko pasuje ;( miałyście tak? Czy to normalne ? Oprócz resztek luteiny mam też plamkę wody zawsze 😭😭😭😭😭 wizyta w sobote nie wiem co robić;(
Ja tak miałam, parę dni wody później znowu gęsty śluz, znowu woda, znowu gęsty śluz i tak w kółko. Kupiłam papierki lakmusowe, sprawdzałam na początku u lekarza, ale teraz to powiem szczerze, że już się przyzwyczaiłam

reklama
Dzięki dziewczyny! A ten magnez to same z siebie bralyscie? Mi lekarz nic nie zalecał takiego i biorę tylko te standardowe witaminy ciążowe i luteinę a co do luteiny to stwierdził ze nie wydłuży mi to szyjki wiec mogę brać ale to nic nie da..

Do góry