reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziś jestem po kontroli, 3 tygodnie od założenia szwu. Tydzień po szwie szyjka T 28 mm, a teraz 16 mm... nie wiem jak to możliwe, skoro caly czas leżę....staram się nie martwić, ale mój chłopczyk jest tak nisko i taki malutki....ledwie 1,5 kg...Czy znacie jakieś przypadki, żeby szew nie wytrzymał? Z miesiączki mam 31+4, ale z pomiarów ok 30+0..:(
Kurcze to faktycznie się skróciło. Ale bądź dobrej myśli przecież to nadal 16mm a Ty już 30 tydzień to naprawdę dobry wynik ☺ 1,5 kg już duże dziecko i w razie w sobie poradzi ☺
Zobaczysz, że jeszcze sobie poleżysz w dwupaku ☺

reklama
Kurcze to faktycznie się skróciło. Ale bądź dobrej myśli przecież to nadal 16mm a Ty już 30 tydzień to naprawdę dobry wynik ☺ 1,5 kg już duże dziecko i w razie w sobie poradzi ☺
Zobaczysz, że jeszcze sobie poleżysz w dwupaku ☺

Mam nadzieję..... Teraz że stresu tylko brzuch mi się napina....skąd takie coś się bierze....

Dwójka moich córek rodziła się poza siatką cebtylową. Przyrastanie hamowało od 28 TC. Są dwie opcje: SGA czyli small for gestional age, kiedy dziecko jest za małe w stosunku do wieku ciąży, ale powyżej 10 pc, przepływy w normie i zapisy KTG również oraz IUGR czyli zatrzymanie wzrastania wewnątrzmacicznego z opcją <10 pc i <3pc. IUGR jest podstawą do zamknięcia na patologii ciąży lub obliguje do zgłaszania się na częste zapisy KTG.
U nas genetyka, SGA, ale w książeczce zdrowia u 1 córki wpisana hipotrofia, obie córki z wagą 2800 gr miały cechy wcześniacze.
Jeśli waga jest niska, to powinnaś pilnować lekarza, żeby badał przepływy i to wszystkie nie tylko te w pępowinie. Tobie pozostaje kontrola ciśnienia 3 razy dziennie lub/i cukrów jeżeli masz cukrzycę ciążową. No i liczenie ruchów.

Zobaczymy co będzie....mam jednak nadzieję, że ta waga aż tak od normy nie odbiega...

Mam nadzieję..... Teraz że stresu tylko brzuch mi się napina....skąd takie coś się bierze....
Głowa do góry! Moze nie jest rewelacyjnie ale tez nie jest bardzo zle :) z synkiem w 31 tyg trafiłam ze skrócona szyjka i rozwarciem
Dostałam tylko magnez hehehe i sterydy na rozwój płuc i wiesz co? W 41 tyg wyciągali go siła! Tak sie zaklinował przy porodzie wywołanym ze musieli cc zakończyć tak więc glowa do góry! :)

Dziś jestem po kontroli, 3 tygodnie od założenia szwu. Tydzień po szwie szyjka T 28 mm, a teraz 16 mm... nie wiem jak to możliwe, skoro caly czas leżę....staram się nie martwić, ale mój chłopczyk jest tak nisko i taki malutki....ledwie 1,5 kg...Czy znacie jakieś przypadki, żeby szew nie wytrzymał? Z miesiączki mam 31+4, ale z pomiarów ok 30+0..:(
A masz twardnienia brzucha ?

Zobaczymy co będzie....mam jednak nadzieję, że ta waga aż tak od normy nie odbiega...
Lekarze mają dziś za dużo kalkulatorów pc i bardzo zwracają na to uwagę. Słusznie niesłusznie. Moja córka miała 2 kg 34+2 i łapała się na 12 pc, ale i tak poleżałam na pato kilka dni. Z 1 córką leżałam z tego powodu 6 tygodni. U Was wychodzi teraz 15 pc (ale w necie to są różne tabelki, najlepiej jakbyś sprawdziła w opisie USG) więc pewnie lekarz będzie się temu przyglądał. 1 pomiar o niczym nie świadczy, bo tutaj krzyżyk na USG czasami waży 200-250 gr, ale dzięki temu i moja lekarka i lekarze w szpitalu badali mnie czasem 40 min USG i robili kilkanaście pomiarów, żeby się upewnić, że nie robią błędów. A mierzysz sobie ciśnienie?

Lekarze mają dziś za dużo kalkulatorów pc i bardzo zwracają na to uwagę. Słusznie niesłusznie. Moja córka miała 2 kg 34+2 i łapała się na 12 pc, ale i tak poleżałam na pato kilka dni. Z 1 córką leżałam z tego powodu 6 tygodni. U Was wychodzi teraz 15 pc (ale w necie to są różne tabelki, najlepiej jakbyś sprawdziła w opisie USG) więc pewnie lekarz będzie się temu przyglądał. 1 pomiar o niczym nie świadczy, bo tutaj krzyżyk na USG czasami waży 200-250 gr, ale dzięki temu i moja lekarka i lekarze w szpitalu badali mnie czasem 40 min USG i robili kilkanaście pomiarów, żeby się upewnić, że nie robią błędów. A mierzysz sobie ciśnienie?

Tak, mierzę. Zawsze miałam niskie ciśnienie i w ciąży jest tak samo. 100/70, czasem 110.

Głowa do góry! Moze nie jest rewelacyjnie ale tez nie jest bardzo zle :) z synkiem w 31 tyg trafiłam ze skrócona szyjka i rozwarciem
Dostałam tylko magnez hehehe i sterydy na rozwój płuc i wiesz co? W 41 tyg wyciągali go siła! Tak sie zaklinował przy porodzie wywołanym ze musieli cc zakończyć tak więc glowa do góry! :)

Mam nadzieję, że i u mnie dobrze się skończy :) sterydy już dostałam jakby co miesiąc temu.

reklama
Do góry