reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Poza brzuchem przybiera duzo szybciej naprawde :-) tak mi mowil moj gin i tak tez przybiera moja córeczka duzo szybciej niz jak bylysmy w dwupaku. Dlatego np przy niskiej wadze plodu ciaze rozwiązuja np od razu po 37 tyg by dziecko szybciej przybieralo w realu
Urodziłam w 37+1 oraz 40 tc. Różnica między dziećmi bardzo duża. Córka jeszcze taka z cechami wcześniactwa , odruch ssania dużo słabszy , skoki glukozy. Dopiero po około 5-6 dniach porządnie ssała pierś. Potem jeszcze problem z refleksem? Choć odpuściłam diagnostykę. Syn zaraz po porodzie ssał jak smok.

reklama
Poza brzuchem przybiera duzo szybciej naprawde :-) tak mi mowil moj gin i tak tez przybiera moja córeczka duzo szybciej niz jak bylysmy w dwupaku. Dlatego np przy niskiej wadze plodu ciaze rozwiązuja np od razu po 37 tyg by dziecko szybciej przybieralo w realu

Mój wczesniaczek z 32tyg. bardzo spadł (co jest normalne) ale mimo tego ze był dokarmiany przez sondę to i tak bardzo bardzo wolno przybierał. W kalendarzu zapisywałam sobie codziennie każdy gram, który osiągał🙂 tak naprawdę to dopiero po 3 tygodniach w szpitalu przybierał dziennie 60 a czasem 70g. Może jednak takie wcześniaki inaczej przybierają niż dzieci po 37 tyg. 🙂

Dziewczynki, powiedzcie proszę bo już się pogubiłam. Względnie bezpiecznie jest rodzic po skończonym 36 tygodniu, czy dopiero 37 skończonym ?
Wiecie, ze odkad odstawiłam leki, już tak nie leżę, lekarz pozwolił więcej robić to i twardnienia w ciągu dnia odeszły 😅 jeszcze się okaże, ze po terminie urodze 😄
37+0 uznaje się ciążę za donoszoną, a dziecko nie jest wcześniakiem

Dziewczyny, przedwczoraj 16.11 przyszla na swiat moja coreczka 😍2880,52cm, 38+6.
Porod indukowany 3x oksy, masaz szyjki i inne atrakcje, ostatecznie zakonczony cc😓. Indukcja z powodu podejrzenia hipotrofii brzuszka u małej, a po porodzie okazalo sie, ze zadnej hipotrofii nie ma i niepotrzebnie nas meczyli😡Nigdy wiecej.😤 Albo porod w pelni naturalny albo cc, zadnych półsrodków. Niezaleznie od tego -jestem przeszczesliwa gdy na nia patrze, o reszcie postaram sie zapomniec. Zycze wam wszystkim szczesliwych, pieknych porodow w terminie😘😘😘

Urodziłam w 37+1 oraz 40 tc. Różnica między dziećmi bardzo duża. Córka jeszcze taka z cechami wcześniactwa , odruch ssania dużo słabszy , skoki glukozy. Dopiero po około 5-6 dniach porządnie ssała pierś. Potem jeszcze problem z refleksem? Choć odpuściłam diagnostykę. Syn zaraz po porodzie ssał jak smok.
Moje obie córki urodzone 39+0 oraz 39+4 z cechami wcześniactwa także nie zawsze zależy to od wieku ciąży. Obie z hipotrofią, nawet urodzone po czasie by nimi były. Ale obie chociaż mikrusy ssały jak smoki. Ale to prawda po to ciąża trwa 40 tygodni, żeby dziecko optymalnie zdążyło się rozwinąć.

Dziewczyny, przedwczoraj 16.11 przyszla na swiat moja coreczka 😍2880,52cm, 38+6.
Porod indukowany 3x oksy, masaz szyjki i inne atrakcje, ostatecznie zakonczony cc😓. Indukcja z powodu podejrzenia hipotrofii brzuszka u małej, a po porodzie okazalo sie, ze zadnej hipotrofii nie ma i niepotrzebnie nas meczyli😡Nigdy wiecej.😤 Albo porod w pelni naturalny albo cc, zadnych półsrodków. Niezaleznie od tego -jestem przeszczesliwa gdy na nia patrze, o reszcie postaram sie zapomniec. Zycze wam wszystkim szczesliwych, pieknych porodow w terminie😘😘😘
Waga i tak ją chyba klasyfikuje poniżej 10 pc, więc oficjalnie jest to hipotrofia. Ja urodziłam córkę 2820 i wcześniej 2800 i obie uznane za hipotrofików.

Waga i tak ją chyba klasyfikuje poniżej 10 pc, więc oficjalnie jest to hipotrofia. Ja urodziłam córkę 2820 i wcześniej 2800 i obie uznane za hipotrofików.
to chyba sie zmienia, bo dzis neonatolog powiedzial, ze mała ma cechy hipotroficzne, ale wszystkie pomiary mieszcza sie w normie, pomiedzy 10 a 25 pc. Nie jestem pewna, ale tetaz ch6ba sama waga nie jest wyznacznikiem. Tlumaczono mi, ze jeszcze niedawno nie brano pod uwage AC - obwodu brzucha, a teraz to wazny parametr, ktory u mnie przesdził o indukcji :/

to chyba sie zmienia, bo dzis neonatolog powiedzial, ze mała ma cechy hipotroficzne, ale wszystkie pomiary mieszcza sie w normie, pomiedzy 10 a 25 pc. Nie jestem pewna, ale tetaz ch6ba sama waga nie jest wyznacznikiem. Tlumaczono mi, ze jeszcze niedawno nie brano pod uwage AC - obwodu brzucha, a teraz to wazny parametr, ktory u mnie przesdził o indukcji :/

reklama

Do góry