reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Na pewno będzie dobrze! Pod sam koniec dzieci mogą przybierać mniej i fajnie, że u ciebie tak proporcjonalnie dzidzia rośnie! <3 Jesli jestes drobnej budowy ( a Twój mąż tez nie jest jakiś duży) to mała będzie podobna do was :) U mnie bylo tak, ze dlugo slyszalam, ze dziecko będzie z tych "dorodniejszych", potem bylo w 50 centylu, a dzisiaj się dowiedziałam, że będzie szczupła i drobna o_O . Wiadomo, zmartwiłam się trochę. Do tego pogłębia się dysproporcja między brzuszkiem a główką, więc dostałam skierowanie do szpitala, by to sprawdzic. Myslałam, że troche odetchnę pod sam koniec, a tu zawsze coś🤦‍♀️
Jestem drobnej budowy, ale jestem wysoka, mąż również. Oboje przy urodzeniu waga 4 kg. Pierwsza córcia 3720 , 60 cm. Obecnie ma 3 lata, a ciuchy nosi na 5 lat. Także nie łudzę się , ze będzie malutkie dziecko 😜
Niestety ciąża to cały czas jakieś „niespodzianki”. Mniej lub bardziej stresujące. Cieszę sie, ze to już bliżej niż dalej !

reklama
Na pewno będzie dobrze! Pod sam koniec dzieci mogą przybierać mniej i fajnie, że u ciebie tak proporcjonalnie dzidzia rośnie! <3 Jesli jestes drobnej budowy ( a Twój mąż tez nie jest jakiś duży) to mała będzie podobna do was :) U mnie bylo tak, ze dlugo slyszalam, ze dziecko będzie z tych "dorodniejszych", potem bylo w 50 centylu, a dzisiaj się dowiedziałam, że będzie szczupła i drobna o_O . Wiadomo, zmartwiłam się trochę. Do tego pogłębia się dysproporcja między brzuszkiem a główką, więc dostałam skierowanie do szpitala, by to sprawdzic. Myslałam, że troche odetchnę pod sam koniec, a tu zawsze coś🤦‍♀️
Kochana do 2 tyg dysproporcja jest ok. W takim przypadku rozpatruje się opcję SGA czyli small for gestional age- hipotrofia idiopatyczna (dobrostan płodu zachowany) = taka uroda Twojej córki. Druga opcja to IUGR czy zahamowanie wzrastania wewnątrzmacicznego. Dotyczy to wartości < 10 percentyla. Jeśli wszystkie przepływy są ok, afi w normie, ktg ok, czujesz ruchy to pewnie SGA. Ja jestem matką dwóch hipotrofików i już wiem, że takie rodzę dzieci.

Kochana do 2 tyg dysproporcja jest ok. W takim przypadku rozpatruje się opcję SGA czyli small for gestional age- hipotrofia idiopatyczna (dobrostan płodu zachowany) = taka uroda Twojej córki. Druga opcja to IUGR czy zahamowanie wzrastania wewnątrzmacicznego. Dotyczy to wartości < 10 percentyla. Jeśli wszystkie przepływy są ok, afi w normie, ktg ok, czujesz ruchy to pewnie SGA. Ja jestem matką dwóch hipotrofików i już wiem, że takie rodzę dzieci.
Wlasnie to musza nam ustalic w szpitalu, bo "dobrostan płodu" ok (czyli wlasnie ktg, przeplywy, afi, łożysko przyrosty wszystkich parametrów tez byly w normie), ale z tygodnia na tydzień pogłębia się dysproporcja między nóżkami, główka i brzuszkiem, do tego stopnia, że dzisiaj między obwodem brzuszka a główki zrobiło sie 5 tygodni (!) różnicy i brzuszek ponizej 5 centyla :( mam jeszcze nadzieje, ze to cecha osobnicza, bo mój mąż własnie tak wyglądał jako dziecko i do dziś mu to zostało: wyjątkowo długie nogi i krótki tułów. I też urodził się jako hipotrofik, więc oby się okazało, że to tylko geny męża🙏🙏🙏

Wlasnie to musza nam ustalic w szpitalu, bo "dobrostan płodu" ok (czyli wlasnie ktg, przeplywy, afi, łożysko przyrosty wszystkich parametrów tez byly w normie), ale z tygodnia na tydzień pogłębia się dysproporcja między nóżkami, główka i brzuszkiem, do tego stopnia, że dzisiaj między obwodem brzuszka a główki zrobiło sie 5 tygodni (!) różnicy i brzuszek ponizej 5 centyla :( mam jeszcze nadzieje, ze to cecha osobnicza, bo mój mąż własnie tak wyglądał jako dziecko i do dziś mu to zostało: wyjątkowo długie nogi i krótki tułów. I też urodził się jako hipotrofik, więc oby się okazało, że to tylko geny męża🙏🙏🙏
U nas tak właśnie było, ja hipotrofik, mąż na granicy. W pierwszej ciąży lekarze 50/50 ufali opcji "geny", natomiast już w drugiej wiedziałam, że tak będzie, jak to mówił pan dr w szpitalu, rodzę niteczki. U lekarz prowadzący brała geny jako pewnik, pomimo cukrzycy obie wiedzialyśmy, że urodzi się mikrus. Nie pamiętam, jaka dysproporcja wychodziła u obecnej córki, ale moja lekarka tłumaczyła mi, że odchodzi się powoli od skupiania się na różnicy między pomiarami na rzecz tylko percrntyli.
Pocieszę- szyyyyyybko nadrabiają.

Hej dziewczyny
My w szpitalu jest bardzo źle zrobił się lej szew puścił trzyma się wszytko na pesarze... Zero szans na cokolwiek

Kasia, który to tydzień jest? Strasznie mi przykro. Trzymajcie się ❤ Będę z Wami myślami😔. Może jednak uda im się coś zrobić!
17 takze bardzo wcześnie... Myślałam że pessar i szew dadzą radę ale przy bliźniakach dla szyjki podwójne wyzwanie lekarze mówią że jest źle.. W podobnym tygodniu poronilam pierwsza ciążę... Totalna załamka poprostu

17 takze bardzo wcześnie... Myślałam że pessar i szew dadzą radę ale przy bliźniakach dla szyjki podwójne wyzwanie lekarze mówią że jest źle.. W podobnym tygodniu poronilam pierwsza ciążę... Totalna załamka poprostu
Rzeczywiście ekstremalnie wcześnie :( może dacie radę choć kilka tygodni wytrzymać.

reklama
Hej dziewczyny u nas bardzo źle leżymy w szpitalu nikłe szanse na uratowanie ciąży.
Cześć, musisz być dobrej myśli dziewczyno ♥️ Podczytuję od miesiąca i dopiero Twój wpis mnie zmobilizował do ujawnienia. Miliony dobrych myśli Ci wysyłam, zapewne tak jak wszystkie forumowiczki, poczuj tę MOC. Leż, myśl pozytywnie i głęboko oddychaj. Trzymamy kciuki za Ciebie i Twoje maluchy♥️

Do góry