reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Dziewczyny może się orientujecie jak często występuje żółtaczka u noworodka, ktora wymaga dłuższego pobytu w szpitalu?
Mój dostał teraz żółtaczki w dniu kiedy mieliśmy wyjść do domu... Naświetlali go 24h a potem doba obserwacji czy nie wzrasta. Smółke normalnie wydalał aż za bardzo, cyca ciągnie 😉W co drugiej sali jakiś maluch leżał pod lampami 😉

I ile moglas miec np kaszy?

Np ja gryczanej pół woreczka po ugotowaniu. Za to polecam Ci jęczmienną i pęczak, bo po tych dwóch normalnie cukier 90 mi wychodził nawet jezeli caly woreczek opędzlowałam. Ale ja tylko z rybami chydymi np pstrągiem lub dorszem i do kaszy zawsze warzywa. Pomidory mogę jesć bez ograniczeń ale omijaj malinowe, bo mają dużo cukru. Kiszonki są nie tylko zdrowe ale i cukru tak nie podnoszą. Do śniadania zawsze gorzką herbatę z cytryną jak i do kolacji, bo podobno obniża trochę cukier. Ryby i filety duszę lub piekę.
Nabiał tylko na drugie śniadanie lub na kolację. Śledzie się też u mnie sprawdzają. Spróbuj sniadanie podzielić na dwie części czyli najpierw jedna kanapka i po godzinie lub półtorej druga. Ja nie uzywam masła, bo podnosi mi cukier. Na kolację zajadam mozzarellę z pomidorami i oliwą.
Mleka nie piję. Twaróg mogę jeść ale chudy. Płatkow owsianych tylko dwie lyżeczki do jogurtu o wadzę 90 lub 125g. Mi działa cuda taki z piątnicy typu islandzkiego. Zielone jabłka i banany, truskawki i jagody czy borówka amerykanska jest też super. Zmierz sobie cukier w nocy między 2-4 nad ranem i na czczo.

Np ja gryczanej pół woreczka po ugotowaniu. Za to polecam Ci jęczmienną i pęczak, bo po tych dwóch normalnie cukier 90 mi wychodził nawet jezeli caly woreczek opędzlowałam. Ale ja tylko z rybami chydymi np pstrągiem lub dorszem i do kaszy zawsze warzywa. Pomidory mogę jesć bez ograniczeń ale omijaj malinowe, bo mają dużo cukru. Kiszonki są nie tylko zdrowe ale i cukru tak nie podnoszą. Do śniadania zawsze gorzką herbatę z cytryną jak i do kolacji, bo podobno obniża trochę cukier. Ryby i filety duszę lub piekę.
Nabiał tylko na drugie śniadanie lub na kolację. Śledzie się też u mnie sprawdzają. Spróbuj sniadanie podzielić na dwie części czyli najpierw jedna kanapka i po godzinie lub półtorej druga. Ja nie uzywam masła, bo podnosi mi cukier. Na kolację zajadam mozzarellę z pomidorami i oliwą.
Mleka nie piję. Twaróg mogę jeść ale chudy. Płatkow owsianych tylko dwie lyżeczki do jogurtu o wadzę 90 lub 125g. Mi działa cuda taki z piątnicy typu islandzkiego. Zielone jabłka i banany, truskawki i jagody czy borówka amerykanska jest też super. Zmierz sobie cukier w nocy między 2-4 nad ranem i na czczo.
Dziekuje bardzo😘u mnie mozzarella z pomidorami 103 makrela tez ok tyle losos z warxywsmi tez tylko te wegle tragedia🤦‍♀️1 kanapka I juZ 144

Już powoli się rozkrecaj bo do 41 przeciagniesz. Czytałam gdzieś, że zaczynasz mieć skurcze... Jak tam?

No mam i to aż mi w krzyż idą ale pojedyńcze wiec nie wiążę z nimi nadziei heh nic mi się nie robi tylko się oczyszczam od 2 tygodni. Chyba się już nie boję... boję się tylko,że w szpitalu będę musiała dluzej zostać 😄

Dziekuje bardzo😘u mnie mozzarella z pomidorami 103 makrela tez ok tyle losos z warxywsmi tez tylko te wegle tragedia🤦‍♀️1 kanapka I juZ 144

A chlebek już jakiś próbowałaś?? Ja np wszystko na obiad jem już prawie wystudzone. Ziemniaki zimne, bo gorące też cukier podnoszą. Musisz
próbować. Ja się tak na sernik nacięlam i cukier 180 🤬

reklama
Na sniadanie jedna kromka chleba pozniej dwie lyzki platkow owsianych kasza Mysle 30-40 gram a po niej 155 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️Pozniej sam losos ze szparagowka i Juz tylko 103
Ja np. na śniadanie jem tylko pół kromki, ale zawsze w towarzystwie jajek/parówki. Płatki owsiane przechodzą u mnie tylko surowe (obróka termiczna zwiększa IG, nie powinno się ich rozmiękczać) i to od obiadu w dół, do tego zawsze jogurt grecki i orzechy. Kasza to tylko z mięsem i jakąś zieleniną - spróbuj wszystkie kasze, nawet te małe, bo może wbrew pozorom jaglana będzie ok. Łosoś to tłuszcz to wiadomo, że cukier będzie ok. Czytałam ostatnio na onet.pl o węglach przy cukrzycy: kasze/makarony/ziemniaki trzeba ponoć schłodzić przed zjedzeniem albo najlepiej ugotować dzień przed i schować do lodówki, i odgrzać na następny dzień, bo ponowna obróbka termiczna nie podnosi IG, a taki gorący produkt podnosi cukier. Ile w tym prawdy nie wiem, ale może spróbuj w ten sposób?
My już tu wspominałyśmy, że na początku wszystko ważyłyśmy i liczyłyśmy kalorie, żeby być pewnym, czy nie przekraczamy ilości a przy okazji wyrabiamy normę kcal.
Najlepiej, jak się wypowie nasz specjalista tutaj 😊

Do góry