reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Dziewczyny może się orientujecie jak często występuje żółtaczka u noworodka, ktora wymaga dłuższego pobytu w szpitalu?
Mój dostał teraz żółtaczki w dniu kiedy mieliśmy wyjść do domu... Naświetlali go 24h a potem doba obserwacji czy nie wzrasta. Smółke normalnie wydalał aż za bardzo, cyca ciągnie 😉W co drugiej sali jakiś maluch leżał pod lampami 😉

I ile moglas miec np kaszy?

Np ja gryczanej pół woreczka po ugotowaniu. Za to polecam Ci jęczmienną i pęczak, bo po tych dwóch normalnie cukier 90 mi wychodził nawet jezeli caly woreczek opędzlowałam. Ale ja tylko z rybami chydymi np pstrągiem lub dorszem i do kaszy zawsze warzywa. Pomidory mogę jesć bez ograniczeń ale omijaj malinowe, bo mają dużo cukru. Kiszonki są nie tylko zdrowe ale i cukru tak nie podnoszą. Do śniadania zawsze gorzką herbatę z cytryną jak i do kolacji, bo podobno obniża trochę cukier. Ryby i filety duszę lub piekę.
Nabiał tylko na drugie śniadanie lub na kolację. Śledzie się też u mnie sprawdzają. Spróbuj sniadanie podzielić na dwie części czyli najpierw jedna kanapka i po godzinie lub półtorej druga. Ja nie uzywam masła, bo podnosi mi cukier. Na kolację zajadam mozzarellę z pomidorami i oliwą.
Mleka nie piję. Twaróg mogę jeść ale chudy. Płatkow owsianych tylko dwie lyżeczki do jogurtu o wadzę 90 lub 125g. Mi działa cuda taki z piątnicy typu islandzkiego. Zielone jabłka i banany, truskawki i jagody czy borówka amerykanska jest też super. Zmierz sobie cukier w nocy między 2-4 nad ranem i na czczo.

Np ja gryczanej pół woreczka po ugotowaniu. Za to polecam Ci jęczmienną i pęczak, bo po tych dwóch normalnie cukier 90 mi wychodził nawet jezeli caly woreczek opędzlowałam. Ale ja tylko z rybami chydymi np pstrągiem lub dorszem i do kaszy zawsze warzywa. Pomidory mogę jesć bez ograniczeń ale omijaj malinowe, bo mają dużo cukru. Kiszonki są nie tylko zdrowe ale i cukru tak nie podnoszą. Do śniadania zawsze gorzką herbatę z cytryną jak i do kolacji, bo podobno obniża trochę cukier. Ryby i filety duszę lub piekę.
Nabiał tylko na drugie śniadanie lub na kolację. Śledzie się też u mnie sprawdzają. Spróbuj sniadanie podzielić na dwie części czyli najpierw jedna kanapka i po godzinie lub półtorej druga. Ja nie uzywam masła, bo podnosi mi cukier. Na kolację zajadam mozzarellę z pomidorami i oliwą.
Mleka nie piję. Twaróg mogę jeść ale chudy. Płatkow owsianych tylko dwie lyżeczki do jogurtu o wadzę 90 lub 125g. Mi działa cuda taki z piątnicy typu islandzkiego. Zielone jabłka i banany, truskawki i jagody czy borówka amerykanska jest też super. Zmierz sobie cukier w nocy między 2-4 nad ranem i na czczo.
Dziekuje bardzo😘u mnie mozzarella z pomidorami 103 makrela tez ok tyle losos z warxywsmi tez tylko te wegle tragedia🤦‍♀️1 kanapka I juZ 144

Już powoli się rozkrecaj bo do 41 przeciagniesz. Czytałam gdzieś, że zaczynasz mieć skurcze... Jak tam?

No mam i to aż mi w krzyż idą ale pojedyńcze wiec nie wiążę z nimi nadziei heh nic mi się nie robi tylko się oczyszczam od 2 tygodni. Chyba się już nie boję... boję się tylko,że w szpitalu będę musiała dluzej zostać 😄

Dziekuje bardzo😘u mnie mozzarella z pomidorami 103 makrela tez ok tyle losos z warxywsmi tez tylko te wegle tragedia🤦‍♀️1 kanapka I juZ 144

A chlebek już jakiś próbowałaś?? Ja np wszystko na obiad jem już prawie wystudzone. Ziemniaki zimne, bo gorące też cukier podnoszą. Musisz
próbować. Ja się tak na sernik nacięlam i cukier 180 🤬

reklama
Na sniadanie jedna kromka chleba pozniej dwie lyzki platkow owsianych kasza Mysle 30-40 gram a po niej 155 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️Pozniej sam losos ze szparagowka i Juz tylko 103
Ja np. na śniadanie jem tylko pół kromki, ale zawsze w towarzystwie jajek/parówki. Płatki owsiane przechodzą u mnie tylko surowe (obróka termiczna zwiększa IG, nie powinno się ich rozmiękczać) i to od obiadu w dół, do tego zawsze jogurt grecki i orzechy. Kasza to tylko z mięsem i jakąś zieleniną - spróbuj wszystkie kasze, nawet te małe, bo może wbrew pozorom jaglana będzie ok. Łosoś to tłuszcz to wiadomo, że cukier będzie ok. Czytałam ostatnio na onet.pl o węglach przy cukrzycy: kasze/makarony/ziemniaki trzeba ponoć schłodzić przed zjedzeniem albo najlepiej ugotować dzień przed i schować do lodówki, i odgrzać na następny dzień, bo ponowna obróbka termiczna nie podnosi IG, a taki gorący produkt podnosi cukier. Ile w tym prawdy nie wiem, ale może spróbuj w ten sposób?
My już tu wspominałyśmy, że na początku wszystko ważyłyśmy i liczyłyśmy kalorie, żeby być pewnym, czy nie przekraczamy ilości a przy okazji wyrabiamy normę kcal.
Najlepiej, jak się wypowie nasz specjalista tutaj 😊

Do góry