reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Spokojnie. Który to tydzień? Nic się nie stresuj, usg ma przecież margines błędu. Na pocieszenie, może Towja Dzidzia z tych mniejszych, moje dzieci rodzone między 37 a 40tc a waga od 2600 do 2850.
Hej dokładnie u mnie 36+4 a waga 2440. Ledwo mieści się w przedziale w niedzielę idę na KTG sprawdzić przepływy. Najważniejsze że pessar mocno trzyma i aby przez tydzień jeszcze trochę nabrała ciałka 😊 moj mąż jest malutki wiec corka poszla w tatusia 😏

reklama
Hej dokładnie u mnie 36+4 a waga 2440. Ledwo mieści się w przedziale w niedzielę idę na KTG sprawdzić przepływy. Najważniejsze że pessar mocno trzyma i aby przez tydzień jeszcze trochę nabrała ciałka 😊 moj mąż jest malutki wiec corka poszla w tatusia 😏
Moja pierwsza córka urodziła się z wagą 2800, 39+3 (oczywiście miesiac przeleżałam na patologii z podejrzeniem hipotrofii). Teraz pomimo cukrzycy druga córka też jest mała, z 55 percentyla jest już na 20. Dziś Pani Dr kazała mi przywyknąć do myśli, że będzie niewiele większa od siostry. Jeżeli utrzyma swoje tempo wzrostu z ostatnich usg, to w Twoim tygodniu będzie mieć ok 2.5 kg, więc do porodu (a cc będzie w 39 tc) może dobije do 3kg. Taka uroda, nie ma się co stresować, nadrobi potem.

Kurcze moj jest tak na moim lewym boku glówką w dół i nie wiem jak go troche na środek przegonić, zeby się w kanał wstawił. To wszystko przez to lezenie tyle tygodni na lewym boku.
Ja sie strasznie boje cc ale jak sie nie da inaczej no to cóż... juz nic nie rozumiem.. tyle tygodni się człowiek martwił żeby donosić, a na koniec i tak lipa, bo albo szyjka nie puści, albo dziecko nie bardzo chce wyjść 🤦‍♀️🤷‍♀️
Jak będziesz gotowa to wykorzystaj męża 😉😁😎🔥 my chyba trochę wpłynęliśmy na termin porodu

Kurcze moj jest tak na moim lewym boku glówką w dół i nie wiem jak go troche na środek przegonić, zeby się w kanał wstawił. To wszystko przez to lezenie tyle tygodni na lewym boku.
Ja sie strasznie boje cc ale jak sie nie da inaczej no to cóż... juz nic nie rozumiem.. tyle tygodni się człowiek martwił żeby donosić, a na koniec i tak lipa, bo albo szyjka nie puści, albo dziecko nie bardzo chce wyjść 🤦‍♀️🤷‍♀️
Ja marzyłam już nawet o cc kiedy ktoś dawał mi tlen, kolejny cisnął mi brzuch, inny masakrował podwozie a następny chciał używać próżnociągu do czego na szczęście nie doszło. CC nie jest złe dziś to wiem. Na pewno mniej ryzykowne niż powikłany poród
I później się dziwić, że część lekarzy ignoruje długość szyjki. Moim zdaniem bez leków urodziła bym w 32tc a leki chociaż odstawione wpłynęły na zatrzymanie porodu

Tez się zastanawiam o co chodzi teraz z tą „modą” na usilne rodzenie naturalnie. Kiedyś była moda na nawet „opłacanie” sobie cesarek na zamówienie, a teraz jsk słyszę i czytam fora to kobiety płaczą i wpadają w depresje, bo urodziły przez cc. Sama mam koleżankę, która miała powikłany naturalny poród i nie chciała się zgodzić na cesarkę PPrzez kilka godzin bo tak na sile wbrew opinii lekarzy będzie rodzic naturalnie i koniec. Dla mnie to paranoja - pełno tez mam koleżanek, po CC pierwszym, które jeżdżą, zmieniają lekarzy w kolejnychciążach przed rozwiązaniem aż znajda tego, który zgodzi się na poród naturalny. Ja wychodzę z założenia, ze lekarz ma za zadanie dostarczyć na ten świat moje dziecko i jsk mi mówi, ze tutaj ma być CC to ja pakuje torbę i za 5 min jestem gotowa do cc. Dla mnie to jest jakaś paranoja - czytałam tutaj posty dziewczyny w strasznym psychicznie stanie, która nie mogła wybaczyć sobie, ze urodziła dziecko przez cc, poczucie winy, beznadziejności, psycholog, ze nie jest prawdziwa kobieta - masakra, masakra, masakra.

A teksty w mediach celebrytek, ze kobieta jest stworzona do porodu naturalnego i cesarka to pójście na łatwiznę to w ogóle dla mnie skandal, bo kobieta jest tez również stworzona niby do ciąży, a jakoś tysiące par ma problem z płodnością, tysiące kobiet z utrzymaniem ciąży, czy walczą o każdy tydzień ciąży tak jak my, i jakoś z tego nikt się nie naśmiewa, a z CC zrobili teraz jakaś masakrę i łatwiznę dla nieudolnych kobiet, którym się nie chce trochę posapać.

reklama
Dziewczyny czy swędziały was wargi sromowe po pessarze i tych wszystkich globulkach? Strasznie mnie swędzi ale wydaje mi się że to podrażnienie po lekach

Do góry