reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Z tego co pisały dziewczyny to tak steryd to standard, jeśli dobrze zrozumiałam mojego gina to w 8 miesiącu rozwijają się płuca , a jeśli jest ryzyko jak u Ciebie ,że urodzisz wcześniej to muszą to przyśpieszyć
Mi w czwartek powiedział że w kazdej chwili może się coś zacząć bo szyjka miękka i słaba a maluch niziutko ale na sterydy się nie zdecydował ( wczoraj zaczęłam 33tc) jeszcze wczoraj mnie mama z siostrą zestresowały bo powiedziały że brzuch mi opadł i rzeczywiście jak siedzę to opiera mi się na udach no i plusem jest to że oddycha mi się lepiej.

reklama
Mi w czwartek powiedział że w kazdej chwili może się coś zacząć bo szyjka miękka i słaba a maluch niziutko ale na sterydy się nie zdecydował ( wczoraj zaczęłam 33tc)
Mi też tak lekarz mówił w 32 tc, że szyjka skrócona i miękka, wewnętrzny lejek i że raczej nie uda się tego powstrzymać. Polezalam w szpitalu dwa razy, dostałam sterydy, magnez w kroplówce i lejek się zamknął :-) szyjka ponoć może delikatnie pracować, bo mięsnie się rozkurczaja od magnezu. Urodziłam zdrowego chłopca w 38+4 :-) także głowa do góry.

Dziewczyny, czytam wpisy i Wasze historie są pocieszające. U mnie natomiast, w przeciwieństwie do większości opisanych tu historii, zauważono skracającą się szyjkę stosunkowo wcześnie, ponieważ w 20 tc. Miała wtedy 1,8mm. W 21 tc (w środę) został założony pessar w przed zakładaniem szyjka miała ok 2,0 mm. Moje pytanie brzmi- czy któraś z Wam miała taką sytuację w 20 tc i aż tak krótką szyjkę?

Hahaha a tak poza tym to ja jestem niepoprawną optymistką, dość szybko zapominam o trudach ciążowych i lubię porody, to jest oczywiście bolesne ale i jednocześnie tak niesamowite wydarzenie w życiu kobiety
Podziwiam! :-) Ja po dwóch ciążach na leżąco i dwóch porodach mam dość.

Dziewczyny, czytam wpisy i Wasze historie są pocieszające. U mnie natomiast, w przeciwieństwie do większości opisanych tu historii, zauważono skracającą się szyjkę stosunkowo wcześnie, ponieważ w 20 tc. Miała wtedy 1,8mm. W 21 tc (w środę) został założony pessar w przed zakładaniem szyjka miała ok 2,0 mm. Moje pytanie brzmi- czy któraś z Wam miała taką sytuację w 20 tc i aż tak krótką szyjkę?

Miałam identyczna sytuacje i w 20tc szyjka 1.2cm a szew zakładany na brak szyjki w 21tc..

Ale masz 1,8mm czy cm?

Mam 18mm. Cały czas leżysz?

Ja już urodziłam :) w 39tc
Ogolnie dużo odpoczywałam, nie leżałam przez cały czas, u mnie była taka sytuacja ze szew się zsunął, wiec miałam zakładany drugi, później z drugim taka sama sytuacja i już od 32tc to praktycznie bez niczego z bardzo krótka szyjka i rozwarciem wytrzymałam do 39tc. Przez ten czas brałam nospe, luteinę, magnez

Ja już urodziłam :) w 39tc
Ogolnie dużo odpoczywałam, nie leżałam przez cały czas, u mnie była taka sytuacja ze szew się zsunął, wiec miałam zakładany drugi, później z drugim taka sama sytuacja i już od 32tc to praktycznie bez niczego z bardzo krótka szyjka i rozwarciem wytrzymałam do 39tc. Przez ten czas brałam nospe, luteinę, magnez
Ja od kilku dni leżę i zaczynam mieć problem z plecami :(. Jak często chodziłas do lekarza na wizyty? Ja byłam w środę podczas zakładania krążka i wybieram się we wtorek.

reklama
Ja od kilku dni leżę i zaczynam mieć problem z plecami :(. Jak często chodziłas do lekarza na wizyty? Ja byłam w środę podczas zakładania krążka i wybieram się we wtorek.

Ja nie leżałam plackiem cały czas bo chyba bym oszalała, po prostu miałam tryb kanapowy. Chodziłam co 3tyg, chyba ze lądowałam w szpitalu (na założenie drugiego szwu i później na sterydach) to wtedy tydzień po szpitalu miałam wizytę kontrolna, później wizyty co 2tyg

Do góry