reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Czyli stanie i leżenie lepsze od siedzenia? No tego nie wiedziałam właśnie. A jak czeka mnie długa podróż jednego dnia - autem - ok 600 km w dwie strony - to mogę jechać, czy lepiej np. Na dwa dni?
ja bym sie nie odważyła na taką podróż..z szyjka to jest tak ze nigdy nie wiadomo. W poprzedniej ciaży w 29tyg mnie położyli na szpital..i trzymali do końca. Lekarze w szpitalu nie pozwalali mi siedzieć i łazić, tylko wc, nawet niekiedy jadlam na wpółleżąco..a szyjka moja miala kolo 25mm tylko ze zaczeła być miekka, opuszczać sie i rozwierać, doszly skurcze. Każdy przypadek jest inny, jedna szyjka wytrzyma mimo ze sie skracała, rozwierala, a druga potrzebuje odpoczynku itp. Osobiście bym nie ryzykowała, 600km..to kawał drogi, ja do mojej rodziny tyle jeżdżę i wiem ze to raz ze zmęczenie, udzielaja sie nasze Polskie drogi mimo ze większość jade autostradą no i pozycje siedzenia.. Może niech mąż prowadzi jak juz musisz gdzies jechać, a ty rozłóż fotel i leż. Poprostu musisz być czujna i uważać na siebie

reklama
Kluseczka89- mi lekarz kazal brac ta slabsza nospe profilaktycznie, 3'razy dziennie po jednej tabletce. Ja raczej nie biore az tyle, wezme rano i wieczorem zazwyczaj, jak cos mnie mocniej bolalo to brałam dwie na raz. Jednak brzuch nie stawia mi sie tak duzo jak w I ciazy.
No wlasnie wiem,ze malo tych badan robie... ale tak to jest ciaze na NFZ prowadzic:/
Ja też prowadzę ciąże na NFZ i badania mam co miesiąc. Chociaż nie chciał mi dać na toksoplazmoza drugi raz i szlam prywatnie

Ja też prowadzę ciąże na NFZ i badania mam co miesiąc. Chociaż nie chciał mi dać na toksoplazmoza drugi raz i szlam prywatnie
A jak czesto masz wizyty? Ja pomimo skracajacej szyjki i jakby nie patrzec-obciazonego troche wywiadu-co miesiac... a badania poczatkowo prywatnie robilam,bo na nfz ciaze od 11tc prowadze.

ja bym sie nie odważyła na taką podróż..z szyjka to jest tak ze nigdy nie wiadomo. W poprzedniej ciaży w 29tyg mnie położyli na szpital..i trzymali do końca. Lekarze w szpitalu nie pozwalali mi siedzieć i łazić, tylko wc, nawet niekiedy jadlam na wpółleżąco..a szyjka moja miala kolo 25mm tylko ze zaczeła być miekka, opuszczać sie i rozwierać, doszly skurcze. Każdy przypadek jest inny, jedna szyjka wytrzyma mimo ze sie skracała, rozwierala, a druga potrzebuje odpoczynku itp. Osobiście bym nie ryzykowała, 600km..to kawał drogi, ja do mojej rodziny tyle jeżdżę i wiem ze to raz ze zmęczenie, udzielaja sie nasze Polskie drogi mimo ze większość jade autostradą no i pozycje siedzenia.. Może niech mąż prowadzi jak juz musisz gdzies jechać, a ty rozłóż fotel i leż. Poprostu musisz być czujna i uważać na siebie

Tak - mąż będzie prowadził, a ta podróż to do specjalisty hematologa. Także raczej muszę jechać.

Odpada...ja czasem wytre stolik z kurzu i parapety. Jedyne co robie to wstawiam i wieszam pranie, no i obiadki,ale staram sie malo pracochlonne robic. Maz przejal obowiazki sprzatania. A prasuje tylko wtedy,gdy cos nie nadaje sie do zalozenia;)

Odpada...ja czasem wytre stolik z kurzu i parapety. Jedyne co robie to wstawiam i wieszam pranie, no i obiadki,ale staram sie malo pracochlonne robic. Maz przejal obowiazki sprzatania. A prasuje tylko wtedy,gdy cos nie nadaje sie do zalozenia;)

Tak myslałam. A nic dla Maluszka nie mam ani wyprane ani wyprasowane :(

reklama
Spokojnie:) w pierwszej ciazy tez lezalam od 22tc. Wypralam i wyprasowalam ciuszki jak bylam w 32 tc, bo przeciez nikt tego nie zrobi tak dobrze jak ja;) na spokojnie, rozlozysz to sobie na raty i bedzie dobrze :) ale teraz poczekaj, poodpiczywaj do nastepnej wizyty, moze szyjka sie wydluzy:)

Do góry