reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja raczej obstawiam ze jesli synek urodzi sie o czasie to moze byc duzy, bo ja mam ponad 1,7, a maz ponad 1,8. Mam kilka rozmiarow ok.50cm, 56 a tak to 62 i wieksze. Ja praktycznie wszystko dostalam od siostry. Do szpitala wszystko nowe dla synka bedzie.
Monitoru oddechu na razie nie kupuje bo moze okazac sie to zbedne jesli z dzidzia wszystko bedzie ok.
Dziewczyny macie juz siare w piersiach? Czytalam ze w roznych tyg.moze sie pojawic. Ja nie mam jeszcze.
Mam nadzieje, ze dzisiejsza noc bedzie lepsza niz poprzednia.
U mnie siara od 18 tyg. Pamiętam, ze aż się wtedy wystraszyłam. I tak mi się utrzymuje do dziś żółto pomarańczowe plamki na biustonoszu. Juz wkładki noszę bo to bardzo niszczy tkanine. Ale koleżance w 28 tyg.ciekło juz bardzo szczególnie w nocy.

reklama
U mnie córka nosiła rozmiar 56 jak miala 4-6 miesięcy. Na pół roku przeszliśmy na 62 i to było święto, bo w końcu był wybór [emoji4]

Monitora przy pierwszej ciąży nie kupiliśmy ale ze względu na to, że poród był jaki był, a Mała była pod cpapem 2 doby to powiedzieli nam że nie wydadzą dziecka dopóki monitora nie kupimy. Miał być i to było bezpośrednie zalecenie lekarzy.
Dwa razy zawył w nocy. Jeden raz chyba fizjologicznie miała dłuższy oddech podczas snu, bo po wyjęciu jej już oddychala normalnie. Innym razem była sina i nie oddychala... Cóż, kiedyś uważałam że monitor to niepotrzebny gadżet. Dziś wydalabym na niego ostatnie pieniądze a nawet okradla staruszke [emoji39]

Mój syn urodził się w terminie, miał 53 cm długości i niewiele ponad 3 kg. Ubranka miałam z H&M na 50 cm i bałam się ze będą za małe. Wszystko na nim wisiało zaraz po urodzeniu bo taki dzidziuś podkula ręce i nogi. Ale bardzo szybko do nich dorósł. Najlepiej chyba mieć w różnych rozmiarach, w tych najmniejszych tez. Nie zawsze przeciez jest tak, ze wysocy rodzice maja duze dzieci. Znam takie przypadki, jeden znajomy wielki prawie 2 m wzrostu, napakowany, a synek urodzony w terminie 2,5 kg i 50cm:)

Co do monitora to ja tez uważam, ze warto go mieć. I zdrowe, donoszone dzieci miewają problemy oddechowe. Mój młody był zdrowy, nie mielusmy zaleceń żeby monitor mieć ale ja chciałam mieć. Kilka razy włączył sie w nocy. Panika straszna się zawsze po wyjęciu z łóżeczka oddychał. Może jakies chwilowe bezdechy były, może niegroźne...ale po co sprawdzać jakby było bez monitora skoro można go mieć.

Aga - nie ma nic gorszego niż ten dźwięk monitora w nocy, co? Jak nam córka nie oddychala to ze strachu nie spałam dwie noce, tylko słuchałam. Mąż prawie się popłakał ze strachu, już po wszystkim.

A z wagą to u mnie tak było właśnie jak piszesz, dziecko w terminie a 2,5kg i 49 cm [emoji4] startowalismy od rozmiaru hm... 44 to chyba był.

Dziewczyny. Doradzić, czy jeśli ja planuje spać z dziexkiem w pokoju to czy sprawdzi się ten czujnik oddechu? Bo sama już nie wiem czy kupować. Można kupić niedrogo używany z firmy angelcare

Justyna u mnie siara od ok 22go tc i jade na wkladkach. W nocy różnie- rax leci raz nie ale stanik do karmienia miekki na noc mam by nie zmoczyc pizam. [emoji13]

Co do ubranek to część mam po synku, część od znajomej (50-74). Ale to przede wszystkim body kaftaniki itp. Trzeba tylko jakieś ubranka wyjściowe kupić typu sukieneczki. Mąż podchodzi ostrożnie ale ja i syn juz bysmy nakupili [emoji3]
Monitora oddechu nie mialam i pewnie nie kupię, tak samo jak niani- przez rok córa z nami w pokoju będzie.

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom

Nigdy nie wiadomo jak duzy dzidzius sie nam urodzi. Ja mam ubranka od 56, bo juz wydawalo mi sie ze to malenstwa i mniejszych nie kupowalam. Chociaz w jednym sklepie kiedyś widzialam ubranko na 46 czy 42 to w szoku bylam takie malutkie... Wiadomo ze dziecko urosnie to i tak te wieksze sie w koncu zalozy. A wracając do monitora to tez mi sie wydaje ze lepiej zeby go miec. Strzeżonego Pan Bóg strzeże, wiec lepiej mieć... Zresztą swego czasu naczytalam się o tych bezdechach, ze dziecko zapomina oddychac i już wtedy postanowilam sobie ze wole nie ryzykowac.

Dziewczyny. Doradzić, czy jeśli ja planuje spać z dziexkiem w pokoju to czy sprawdzi się ten czujnik oddechu? Bo sama już nie wiem czy kupować. Można kupić niedrogo używany z firmy angelcare
My byliśmy w jednym pokoju a i tak kazali kupić w szpitalu. Z resztą bez różnicy jak daleko - i tak nie zbudzi Cię przecież brak oddechu...

reklama
Dziewczyny bylam na wizycie. Szyjka miękka, ale długość bez zmian w ciągu 3 tygodni dalej 3,2 cm... oby tak dalej trzymała.
My nie mielismy monitora oddechu. Chociaz myślałam o nim jak odliczalam tygodnie.
Angela zaczęła przesypiać noce po skończonym miesięcu. A ja non stop sprawdzałam czy oddycha na początku.
Jestem straszną panikarą.

Do góry