reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja raczej obstawiam ze jesli synek urodzi sie o czasie to moze byc duzy, bo ja mam ponad 1,7, a maz ponad 1,8. Mam kilka rozmiarow ok.50cm, 56 a tak to 62 i wieksze. Ja praktycznie wszystko dostalam od siostry. Do szpitala wszystko nowe dla synka bedzie.
Monitoru oddechu na razie nie kupuje bo moze okazac sie to zbedne jesli z dzidzia wszystko bedzie ok.
Dziewczyny macie juz siare w piersiach? Czytalam ze w roznych tyg.moze sie pojawic. Ja nie mam jeszcze.
Mam nadzieje, ze dzisiejsza noc bedzie lepsza niz poprzednia.
U mnie siara od 18 tyg. Pamiętam, ze aż się wtedy wystraszyłam. I tak mi się utrzymuje do dziś żółto pomarańczowe plamki na biustonoszu. Juz wkładki noszę bo to bardzo niszczy tkanine. Ale koleżance w 28 tyg.ciekło juz bardzo szczególnie w nocy.

reklama
U mnie córka nosiła rozmiar 56 jak miala 4-6 miesięcy. Na pół roku przeszliśmy na 62 i to było święto, bo w końcu był wybór [emoji4]

Monitora przy pierwszej ciąży nie kupiliśmy ale ze względu na to, że poród był jaki był, a Mała była pod cpapem 2 doby to powiedzieli nam że nie wydadzą dziecka dopóki monitora nie kupimy. Miał być i to było bezpośrednie zalecenie lekarzy.
Dwa razy zawył w nocy. Jeden raz chyba fizjologicznie miała dłuższy oddech podczas snu, bo po wyjęciu jej już oddychala normalnie. Innym razem była sina i nie oddychala... Cóż, kiedyś uważałam że monitor to niepotrzebny gadżet. Dziś wydalabym na niego ostatnie pieniądze a nawet okradla staruszke [emoji39]

Mój syn urodził się w terminie, miał 53 cm długości i niewiele ponad 3 kg. Ubranka miałam z H&M na 50 cm i bałam się ze będą za małe. Wszystko na nim wisiało zaraz po urodzeniu bo taki dzidziuś podkula ręce i nogi. Ale bardzo szybko do nich dorósł. Najlepiej chyba mieć w różnych rozmiarach, w tych najmniejszych tez. Nie zawsze przeciez jest tak, ze wysocy rodzice maja duze dzieci. Znam takie przypadki, jeden znajomy wielki prawie 2 m wzrostu, napakowany, a synek urodzony w terminie 2,5 kg i 50cm:)

Co do monitora to ja tez uważam, ze warto go mieć. I zdrowe, donoszone dzieci miewają problemy oddechowe. Mój młody był zdrowy, nie mielusmy zaleceń żeby monitor mieć ale ja chciałam mieć. Kilka razy włączył sie w nocy. Panika straszna się zawsze po wyjęciu z łóżeczka oddychał. Może jakies chwilowe bezdechy były, może niegroźne...ale po co sprawdzać jakby było bez monitora skoro można go mieć.

Aga - nie ma nic gorszego niż ten dźwięk monitora w nocy, co? Jak nam córka nie oddychala to ze strachu nie spałam dwie noce, tylko słuchałam. Mąż prawie się popłakał ze strachu, już po wszystkim.

A z wagą to u mnie tak było właśnie jak piszesz, dziecko w terminie a 2,5kg i 49 cm [emoji4] startowalismy od rozmiaru hm... 44 to chyba był.

Dziewczyny. Doradzić, czy jeśli ja planuje spać z dziexkiem w pokoju to czy sprawdzi się ten czujnik oddechu? Bo sama już nie wiem czy kupować. Można kupić niedrogo używany z firmy angelcare

Justyna u mnie siara od ok 22go tc i jade na wkladkach. W nocy różnie- rax leci raz nie ale stanik do karmienia miekki na noc mam by nie zmoczyc pizam. [emoji13]

Co do ubranek to część mam po synku, część od znajomej (50-74). Ale to przede wszystkim body kaftaniki itp. Trzeba tylko jakieś ubranka wyjściowe kupić typu sukieneczki. Mąż podchodzi ostrożnie ale ja i syn juz bysmy nakupili [emoji3]
Monitora oddechu nie mialam i pewnie nie kupię, tak samo jak niani- przez rok córa z nami w pokoju będzie.

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom

Nigdy nie wiadomo jak duzy dzidzius sie nam urodzi. Ja mam ubranka od 56, bo juz wydawalo mi sie ze to malenstwa i mniejszych nie kupowalam. Chociaz w jednym sklepie kiedyś widzialam ubranko na 46 czy 42 to w szoku bylam takie malutkie... Wiadomo ze dziecko urosnie to i tak te wieksze sie w koncu zalozy. A wracając do monitora to tez mi sie wydaje ze lepiej zeby go miec. Strzeżonego Pan Bóg strzeże, wiec lepiej mieć... Zresztą swego czasu naczytalam się o tych bezdechach, ze dziecko zapomina oddychac i już wtedy postanowilam sobie ze wole nie ryzykowac.

Dziewczyny. Doradzić, czy jeśli ja planuje spać z dziexkiem w pokoju to czy sprawdzi się ten czujnik oddechu? Bo sama już nie wiem czy kupować. Można kupić niedrogo używany z firmy angelcare
My byliśmy w jednym pokoju a i tak kazali kupić w szpitalu. Z resztą bez różnicy jak daleko - i tak nie zbudzi Cię przecież brak oddechu...

reklama
Dziewczyny bylam na wizycie. Szyjka miękka, ale długość bez zmian w ciągu 3 tygodni dalej 3,2 cm... oby tak dalej trzymała.
My nie mielismy monitora oddechu. Chociaz myślałam o nim jak odliczalam tygodnie.
Angela zaczęła przesypiać noce po skończonym miesięcu. A ja non stop sprawdzałam czy oddycha na początku.
Jestem straszną panikarą.

Do góry