reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Tez myślę, ze cos tam uciska. Bo to taki typowy bol, jal przy jakimś ucisku. Okopana jestem w ogole, wnętrzności mam zmasakrowane ;) szczególnie jelita.

Justyna, ale skąd wiesz ze szyjka się skraca, tak lekarz stwierdził? Bo 3.32 cm w 29 tc to nie jest zły wynik. Ja taka mniej więcej mam a jestem w 25 tc. No chyba, ze wcześniej miałaś np ponad 4 cm i widac to skracanie. To wtedy trzeba się oszczędzać.
Tak, bylam na wizycie kontrolnej w pt i mialam robione usg trans i zwykle. W ten pt.znow ide na kokejna kotrole. U mnie chyba jest juz za pozno na zalozenie szwow, pessenera wiec zostaje mi tylko lezenie. Leze prakrycznie non stop od pt. Bola mnie juz biodra , ale jak bede musiala to bede lezala. Oby tylko synek urodzil sie o czasie czyli na poczatku 06.17. Dziekuje za wsparcie

Cześć Justyna :)

33mm to naprawdę długa szyjka :) według mnie nie ma powodu do zmartwień tym bardziej ze jesteś w 29tc dasz spokojnie radę :)
Tylko Nospe bierz regularnie.

Skracanie jest groźne jak się jest w tym jeszcze mało bezpiecznym terminie

Poważnie jest jak schodzi poniżej 20mm przed 26 tc
ja przed ciąża miałam 30mm także spokojnie :) a skracanie się zaczęło Ok 14tc i był moment ze było 8mm, teraz dotrwałam do 27tc i szyjka trzyma

Wiec głowa do góry są przypadki gdzie dziewczyna miała szyjkę 0mm w 3 miesiącu ciąży i donosiła szczęśliwie :)

Musisz się oszczędzać więcej leżeć niż chodzić i będzie spoko ;)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Bardzo dziekuje za wsparcie. Leze i biore leki. W pt.rano kolejna wizyta, dam znac ☺

Tak, bylam na wizycie kontrolnej w pt i mialam robione usg trans i zwykle. W ten pt.znow ide na kokejna kotrole. U mnie chyba jest juz za pozno na zalozenie szwow, pessenera wiec zostaje mi tylko lezenie. Leze prakrycznie non stop od pt. Bola mnie juz biodra , ale jak bede musiala to bede lezala. Oby tylko synek urodzil sie o czasie czyli na poczatku 06.17. Dziekuje za wsparcie
Pessar zakladaja nawet w 32tyg . [emoji6] slyszalam ze dziewczyna zakladali.

Spróbuj leżeć z miednica wyżej poduszka pod pupa by pęcherz nie naciskał na szyjkę, nospa, jak skurcze są to biorę czopki scopolan lub buscopan i magnezu na potęgę.

Generalnie to spokój spokój jest potrzebny :) a nawet jak małe by się wcześniej urodziło to tez nie koniec świata - poród przedwczesny nie wskazany ale to nie koniec świata :) mam wokół wielu wczesniakow bez obciążeń :)

Ale szczerze to Ty masz naprawdę długa szyjkę :) !!! Może Ci się troszkę skróciła ale ja nawet wyjściowej tak długiej jak Ty teraz nie miałam :)

Kazda z nas przechodziła przez ten stan jak usłyszała diagnozę - rozumiemy Cię doskonale- ja nie zapomnę mojej reakcji jak usłyszałam ze szyjkę mam 8mm i to nawet nie byłam w 20tc ...
Także na spokojnie donosisz z pewnością tylko nie szalej z bieganiem po domu :) lez z poduszkami pod pupa i odpoczywaj książki czytaj muzyki słuchaj :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Na szew bym sie nie zgodziła, za duże ryzyko, ale pessar, jeśli masz dluga szyjkę zew, to super sprawa. U mnie nie zakładali, bo zew miala 0.5 cm, lekarz twierdził, ze by sie zsuwal i tylko.podraznial szyjkę, powodując skurcze. Ale to na prawde co lek to opinia. Jesteś juz w 29 tyg z taka szyjka dotrzymasz, jak sie będziesz oszczędzać, na prawde. Jak byłam w szpitalu, to taki superprofesor, który byl na konsultacji u jednej dziewczyny ( byl z innego szpitala- klinicznego) opowiadał, ze zakladal szew na szyjce 3 mm z rozwarciem, dziewczyna urodzila po terminie. Sluchajj lekarza i nie martw sie za mocno!

Ja od 32 tygodnia miałam 0,5 cm szyjki, a od dwóch tygodni szyjka jest zgładzona, a jeszcze nie urodziłam ;) także długość szyjki jeszcze o niczym nie przesadza... wiadomo, ze trzeba dużo leżeć, żeby skracania nie przyspieszać, ale samo skracanie porodu nie sprowokuje... jestem tego przykładem :) jak skurcze się wyciszyly, to i chodzenie po schodach na rozwieranie nie pomaga...

reklama
Dokładnie tak... i nic nie zapowiada, żeby dwupak chciał się rozpakować ;) skurczy regularnych brak, wiec nie ma co rozwierac... eh w już bym chciała, żeby coś się zaczynało i żebym mogła iść do domu...

kurczę, z jednej strony fajnie ;) jutro ciąża donoszona, ale rozumiem, ze jesteś juz zmeczona. Mam nadzieje, ze u mnie będzie jak u Ciebie! A za Ciebie trzymam kciuki nieustannie ;)

Do góry