reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Cześć Nina,
radzę nie czytać za dużo, w sieci można znaleźć naprawdę masę bzdur, nawet w miejscach z pozoru wyglądających na rzetelne.

Podam przykład: trafiłam ostatnio do szpitala z kolką nerkową. Dobry szpital, lekarze spokojnie tłumaczą na czym polega dolegliwość: ciężarna macica uciska na moczowód, co powoduje zły odpływ moczu z nerki, poszerzają się miedniczki nerkowe i pojawia silny ból. Bolesne, ale niegroźne, po ustąpieniu nacisku dolegliwość przechodzi. Dolegliwość podobno zresztą dość częsta.
Po tygodniu, trochę z ciekawości, trochę z nudów, wpisałam w wyszukiwarkę "kolka nerkowa w ciąży". I czego się dowiaduję? Że kolka nerkowa powodowana jest przez kamienie nerkowe i dalej wywody o tym, czy kamienie nerkowe w ciąży można usuwać. Na popularnych portalach o ciąży, nie na forach, podpisują się pod tym jacyś lekarze, którzy chyba nie byli nigdy na oddziale patologii ciąży, skoro piszą takie rzeczy.

Lepiej sobie nie mącić w głowie.
Dobrze, że będziesz pod opieką w szpitalu, łatwiej tam leżeć, niż w domu, poza tym pomoc zawsze blisko.

Mam prowadzić oszczędny tryb życia, aczkolwiek po leżeniu mam tak mało siły, że bardzo powoli będę się pionizować. Boję się, że jak posiedzę dłużej, młody znów naciśnie na moczowód i kolka wróci, a takiego bólu wolałabym uniknąć.
Za to szyjka przy wypisie wyglądała tak samo, jak przy przyjęciu, 2 cm, miękka na dwa palce. Może jeszcze trochę potrzyma, wolałabym trochę się zregenerować po antybiotykach, zanim urodzę.

Jasne, rozumiem, ale dobrze, ze juz jesteś po bezpiecznej stronie ;) Mnie bardzo bola nogi, takie sa osłabione, ze w nocy dają mi sie we znaki, az sie boje jak to będzie po porodzie z forma. Czuje, ze bardzo kiepsko, juz teraz, jak mam dzien prysznica i mycia głowy, co oznacza troszkę dłuższy niż 5 min pobyt w łazience, to jestem wypompowana, a na prawdę byłam aktywna przed ciaza, biegałam, fitness, rower, a dopoki mnie nie polozylo, to fittness dla ciezarowek,troszkę jestem tym przerażona...

@Nygusek jak to mowi moja lekarka szyjka to powszechny problem i na patologii zwykle najwięcej dziewczyn leży wlasnie szyjkowych. To poważny problem, na który nie ma lekarstwa, ale przynajmniej można kontrolować i próbować uspokajac lezeniem. Ona zawsze podkresla, ze najgorsze sa problemy nagle, ze ciezko wyhamować akcje i ze to niestety moze zdarzyć sie przy najbardziej książkowej ciąży.
Ja to zawsze myślałam, ze nadcisnienie to taki powszechny problem, który łatwo kontrolować, a lezac na patologii zaobserwowałam, co potem potwierdził ordynator, ze to najczestsza ostatnio przyczyna wcześniejszego rozwiazywania ciąży. Także jak mi to powiedziała starsza położna na oddziale- położnictwo to nie statystyka i wszystko moze zmienić sie bardzo dynamicznie.

@ani_anita ta moja koleżanka, co ja poznałam na patologii tez trafiła z nerkami do szpitala. Ona miala jakiś zastoj w nerkach, płakała strasznie, bo duzo bakterii i oczywiście naczytała sie w necie jaka to straszna przypadłość, czekała 3 dni na konsultacje urologiczn, na której lekarz jej powidzial, ze to na prawdę nie jest niebezpieczne, jak jest kontrolowane ani dla niej ani dla maluszka, po prostu duza macica uciska na pecharz i nerki. Przeleczono infekcje i w 38 tc, jak wyniki były prawidłowe szybciutko wzieli ja na wywołanie. Teraz jest juz tydz po, robiła wyniki i usg i nerki juz wrocily do formy ;)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, czy możecie powiedziec coś wiecej o tych sterydach na rozwój pluc u dziecka? Lekarz chce mi je podac od 25tc, bo rozchodzi mi sie macica w miejscu po poprzednim cc. Czy jesli teoretycznie donoailabym ciaze do konca, to czy te leki nie zaszkodza?

Czasami to lepiej żeby człowiekowi odłączyli internet, szczególnie jak jest w ciąży... Ja tym razem trochę przeciagam pojscie do szpitala bo ostatnio też poszlam w czwartek, mialam pobrany wymaz z szyjki i czekałam na wynik do poniedziałku bo wypadł weekend w ktory wyników nie ma... Wiec teraz zamierzam isc w poniedziałek ale lekarz mi kazał w tym czasie jak najwiecej leżeć.
Właśnie dziewczyny, jak wy macie z tym lezeniem? Bo wczyscy mowia ze najlepiej na lewym boku. Ale mnie po jednej nocy przespanej na jednym boku tylko to biodro chce mi odpasc z bólu. Na przemian klade sie na prawy bok bo na plecach jak leze to tez brzuch mi sie napina.

O kolce nerkowej też slyszalam bo moja kuzynka ją miała i jedyne co mi powiedziala na ten temat to to ze mi jej nie zyczy...

Dziewczyny, czy możecie powiedziec coś wiecej o tych sterydach na rozwój pluc u dziecka? Lekarz chce mi je podac od 25tc, bo rozchodzi mi sie macica w miejscu po poprzednim cc. Czy jesli teoretycznie donoailabym ciaze do konca, to czy te leki nie zaszkodza?

Ja słyszałam ze sterydy nie szkodza dziecku i jak to moj lekarz powiedział podaje się jeden strzał i wystarczają już do końca. Tylko ważne jest żeby nie mieć problemów z wysokim cukrem.

Hej ja mialam podane w 29 tc, u nas w szpitalu podają od 26 tyg, jak pytałam lekarzy, to one przynosza najwięcej pożytku w razie przedwczesnego porodu i nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia mamy i dziecka, raczej same korzyści. Moja lekarka to potwierdziła, nie czytałam wiec nic więcej, to mi wystarczyło. One przyśpieszają rozwój pluc, przez co dziecko w razie wcześniejszego porodu ma większe szanse na unikniecie problemów z oddychaniem.

Czasami to lepiej żeby człowiekowi odłączyli internet, szczególnie jak jest w ciąży... Ja tym razem trochę przeciagam pojscie do szpitala bo ostatnio też poszlam w czwartek, mialam pobrany wymaz z szyjki i czekałam na wynik do poniedziałku bo wypadł weekend w ktory wyników nie ma... Wiec teraz zamierzam isc w poniedziałek ale lekarz mi kazał w tym czasie jak najwiecej leżeć.
Właśnie dziewczyny, jak wy macie z tym lezeniem? Bo wczyscy mowia ze najlepiej na lewym boku. Ale mnie po jednej nocy przespanej na jednym boku tylko to biodro chce mi odpasc z bólu. Na przemian klade sie na prawy bok bo na plecach jak leze to tez brzuch mi sie napina.

O kolce nerkowej też slyszalam bo moja kuzynka ją miała i jedyne co mi powiedziala na ten temat to to ze mi jej nie zyczy...

Ja leze 3/4 czasu na lewym boku, spie naprzemiennie lewy i prawy, ogólnie w ciągu dnia tez sie przekręcam kilka razy na prawy bok, bo jak leżysz cale dnie, to sie inaczej nie da. Na plecach leze moze kilka min, bo nie dość, ze sie brzuch napina, to jeszcze oddychać nie mogę ;) jak pytałam w szpitalu, to powiedzieli, ze mam leżeć, jak mi wygodnie ;)

Dzieki dziewczyny. Troche sie zamartwialam ze tak wczesnie chce mj je podać. Ja bede lezec jak kloda zeby dzidzia byla w brzuszku jak najdłużej

reklama
Ja słyszałam ze sterydy nie szkodza dziecku i jak to moj lekarz powiedział podaje się jeden strzał i wystarczają już do końca. Tylko ważne jest żeby nie mieć problemów z wysokim cukrem.
Ja slyszalam , ze sie je podaje kilkakrotnie co jakis czas . Nie jednorazowo . I ze jedna dawka jest ok. Ale juz kolejne moga chodz nie musza wyplywac na dziecko.

Do góry