reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hej ja mialam podane w 29 tc, u nas w szpitalu podają od 26 tyg, jak pytałam lekarzy, to one przynosza najwięcej pożytku w razie przedwczesnego porodu i nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia mamy i dziecka, raczej same korzyści. Moja lekarka to potwierdziła, nie czytałam wiec nic więcej, to mi wystarczyło. One przyśpieszają rozwój pluc, przez co dziecko w razie wcześniejszego porodu ma większe szanse na unikniecie problemów z oddychaniem.

A sterydy mialaś podawane w zastrzykach czy dożylnie? I ile tego podaja? Ja pewnie w poniedzialek się dowiem na własnej skórze ale lepiej sie przygotować;-)

reklama
Ja slyszalam , ze sie je podaje kilkakrotnie co jakis czas . Nie jednorazowo . I ze jedna dawka jest ok. Ale juz kolejne moga chodz nie musza wyplywac na dziecko.
Podaje się kilka dawek, zależy jaki lek, ale w określonych odstepachczasu, np ja dostałam Celeston co 24 godziny dwie dawki. Jest jeszcze jakiś lek, co podaje się w mniejszej dawcę, ale co 12 godzin i kilka razy. Potem sie już sterydów nie powtarza, tylko taka jedna kuracje daja w ciąży.

Ja slyszalam , ze sie je podaje kilkakrotnie co jakis czas . Nie jednorazowo . I ze jedna dawka jest ok. Ale juz kolejne moga chodz nie musza wyplywac na dziecko.

Też czytałam o podawaniu wiecej niz jednej dawki, ale wydaje mi sie ze przede wszystkim trzeba ufac swojemu lekarzowi. Mi powiedzial ze raz wystarczy a jak np u mnie podadza w 27 tygodniu a udaloby mi sie donosic ciaze do konca to chwala Bogu a jak wczesniej to malenstwo powinno miec chociaz plucka wyksztalcone.
Ja chodze do mlodego lekarza i mozna powiedziec ze jest wyczulony na wszystko i jak cos mu sie nie podoba to wysyla do szpitala na obserwacje i tam juz kilku lekarzy obraduje nad twoim przypadkiem.

Dziewczyny kiedy najwczesniej robi sie badanie ktg ?

mi robili w 28 i tez sie slabo pisalo :) ale robili dziewczynom i w młodszych ciazach...

dziewczyny czy Wy tez macie wrażenie, ze to leżenie, to juz taki stan przewlekły, ja normalnie mam wrażenie, ze juz zawsze tak bede leżeć ;) a wiecie, ze dzis do 37 tc zostało mi 29 dni? Tylko i az!

Dziewczyny kiedy najwczesniej robi sie badanie ktg ?
Jak byłam w szpitalu to położne mówiły że KTG robią obowiazkowo od 24 tygodnia.
Dziewczyny jak slysze 30 tydzien, 34, 37 to az wam zazdroszczę. Ja od ostatniego pobytu w szpitalu w 19 tygodniu to licze każdy kolejny dzień oby chociaż do 32 tyg. dotrwac... Chociaz to tak dlugo ze az sie boje myśleć o wyprawce....
A czy macie coś takiego jak kłucie w dole brzucha po środku? Ja przez tą moją szyjke to caly czas wsluchuje sie w kazdy najmniejszy objaw i boje sie ze takie klucie moze znow cos zlego oznaczac...

reklama
Jak byłam w szpitalu to położne mówiły że KTG robią obowiazkowo od 24 tygodnia.
Dziewczyny jak slysze 30 tydzien, 34, 37 to az wam zazdroszczę. Ja od ostatniego pobytu w szpitalu w 19 tygodniu to licze każdy kolejny dzień oby chociaż do 32 tyg. dotrwac... Chociaz to tak dlugo ze az sie boje myśleć o wyprawce....
A czy macie coś takiego jak kłucie w dole brzucha po środku? Ja przez tą moją szyjke to caly czas wsluchuje sie w kazdy najmniejszy objaw i boje sie ze takie klucie moze znow cos zlego oznaczac...

A w którym tygodniu jesteś?
Mamy tak samo u mnie dopiero 24 a 32 to taki odległy termin ale byle do 30...

Takie kłucia tez miałam ponoć to normalne ale chyba lepiej zrobić posiew szyjki i moczu ba wszelki wypadek ...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry