reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hej ja mialam podane w 29 tc, u nas w szpitalu podają od 26 tyg, jak pytałam lekarzy, to one przynosza najwięcej pożytku w razie przedwczesnego porodu i nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia mamy i dziecka, raczej same korzyści. Moja lekarka to potwierdziła, nie czytałam wiec nic więcej, to mi wystarczyło. One przyśpieszają rozwój pluc, przez co dziecko w razie wcześniejszego porodu ma większe szanse na unikniecie problemów z oddychaniem.

A sterydy mialaś podawane w zastrzykach czy dożylnie? I ile tego podaja? Ja pewnie w poniedzialek się dowiem na własnej skórze ale lepiej sie przygotować;-)

reklama
Ja slyszalam , ze sie je podaje kilkakrotnie co jakis czas . Nie jednorazowo . I ze jedna dawka jest ok. Ale juz kolejne moga chodz nie musza wyplywac na dziecko.
Podaje się kilka dawek, zależy jaki lek, ale w określonych odstepachczasu, np ja dostałam Celeston co 24 godziny dwie dawki. Jest jeszcze jakiś lek, co podaje się w mniejszej dawcę, ale co 12 godzin i kilka razy. Potem sie już sterydów nie powtarza, tylko taka jedna kuracje daja w ciąży.

Ja slyszalam , ze sie je podaje kilkakrotnie co jakis czas . Nie jednorazowo . I ze jedna dawka jest ok. Ale juz kolejne moga chodz nie musza wyplywac na dziecko.

Też czytałam o podawaniu wiecej niz jednej dawki, ale wydaje mi sie ze przede wszystkim trzeba ufac swojemu lekarzowi. Mi powiedzial ze raz wystarczy a jak np u mnie podadza w 27 tygodniu a udaloby mi sie donosic ciaze do konca to chwala Bogu a jak wczesniej to malenstwo powinno miec chociaz plucka wyksztalcone.
Ja chodze do mlodego lekarza i mozna powiedziec ze jest wyczulony na wszystko i jak cos mu sie nie podoba to wysyla do szpitala na obserwacje i tam juz kilku lekarzy obraduje nad twoim przypadkiem.

Dziewczyny kiedy najwczesniej robi sie badanie ktg ?

mi robili w 28 i tez sie slabo pisalo :) ale robili dziewczynom i w młodszych ciazach...

dziewczyny czy Wy tez macie wrażenie, ze to leżenie, to juz taki stan przewlekły, ja normalnie mam wrażenie, ze juz zawsze tak bede leżeć ;) a wiecie, ze dzis do 37 tc zostało mi 29 dni? Tylko i az!

Dziewczyny kiedy najwczesniej robi sie badanie ktg ?
Jak byłam w szpitalu to położne mówiły że KTG robią obowiazkowo od 24 tygodnia.
Dziewczyny jak slysze 30 tydzien, 34, 37 to az wam zazdroszczę. Ja od ostatniego pobytu w szpitalu w 19 tygodniu to licze każdy kolejny dzień oby chociaż do 32 tyg. dotrwac... Chociaz to tak dlugo ze az sie boje myśleć o wyprawce....
A czy macie coś takiego jak kłucie w dole brzucha po środku? Ja przez tą moją szyjke to caly czas wsluchuje sie w kazdy najmniejszy objaw i boje sie ze takie klucie moze znow cos zlego oznaczac...

reklama
Jak byłam w szpitalu to położne mówiły że KTG robią obowiazkowo od 24 tygodnia.
Dziewczyny jak slysze 30 tydzien, 34, 37 to az wam zazdroszczę. Ja od ostatniego pobytu w szpitalu w 19 tygodniu to licze każdy kolejny dzień oby chociaż do 32 tyg. dotrwac... Chociaz to tak dlugo ze az sie boje myśleć o wyprawce....
A czy macie coś takiego jak kłucie w dole brzucha po środku? Ja przez tą moją szyjke to caly czas wsluchuje sie w kazdy najmniejszy objaw i boje sie ze takie klucie moze znow cos zlego oznaczac...

A w którym tygodniu jesteś?
Mamy tak samo u mnie dopiero 24 a 32 to taki odległy termin ale byle do 30...

Takie kłucia tez miałam ponoć to normalne ale chyba lepiej zrobić posiew szyjki i moczu ba wszelki wypadek ...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry