reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Hej dziewczyny głowa do góry :)

ja poszłam dziś na kontrole pessara do szpitala by go podsunąć i jak lekarze zobaczyli mój stan
to od razu szybka akcja się zaczęła ... i tylko miny nietęgie i szybka wymiana zdań "cos zaczyna się dziać szybko ktg" a jak malutkiemu tętno zaczęło spadać tak mi wzrosło od razu i kawa nie potrzebna; wszystko się unormowalo i wróciłam do domu; a ze ja tak mam codziennie to mam się niezwłocznie zgłaszać do szpitala i tak co drugi dzień ... uwierzcie mi spokojniejsza byłabym w szpitalu leżąc i głupio to zabrzmi ale zazdroszczę lekarza :) mój tez jest na 3tyg urlopie i dostałam tylko listę szpitali gdzie się ewentualnie udać, a w szpitalu jak w szpitalu są od usuwania objawów

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Zakaz odwiedzin to ze wzg na grypę.
No kurde chyba Kathleen006 to jakieś żarty, ze Cię nie zostawili...to mnie kladą bo tak, a tutaj taka sytuacja i masz latać co chwilę?? Normalne, że w takiej sytuacji byłabyś spokojniejsza w szpitalu.. A czemu to tętno małego zaczęło spadać??

Nie wiadomo czemu zaczęło mu spadać, twierdzą ze to jeszcze młoda ciąża i na tym etapie nie są w stanie małego jeszcze uratować, tylko miga mi standardowe leki podawać co biorę i w domu różnica to tylko ze nospa domięśniowo. Wiesz ja nawet na początku ciąży jak krwawiłam i skurcze miałam to nie chcieli mnie zostawić (w innym szpitalu); mówią ze wisi na włosku ta ciąża i mam w domu leżeć ... może po 24-26tc inaczej podejdą bo wtedy małemu leki mogą podać czy go wyjąc z brzucha ... narazie tylko słyszę młoda ciąża... byle do 30tc dotrzymać, a jak się będzie coś dziać to niezwłocznie do szpitala ... No to jeżdżę co drugi dzień czwartek/niedziela/wtorek. Mam wogole tendencje do ukrytych infekcji i dzis znowu posiew bo w ostatnim posiewie wyszło mi ecoli w szyjce.

Nie wiadomo czemu zaczęło mu spadać, twierdzą ze to jeszcze młoda ciąża i na tym etapie nie są w stanie małego jeszcze uratować, tylko miga mi standardowe leki podawać co biorę i w domu różnica to tylko ze nospa domięśniowo. Wiesz ja nawet na początku ciąży jak krwawiłam i skurcze miałam to nie chcieli mnie zostawić (w innym szpitalu); mówią ze wisi na włosku ta ciąża i mam w domu leżeć ... może po 24-26tc inaczej podejdą bo wtedy małemu leki mogą podać czy go wyjąc z brzucha ... narazie tylko słyszę młoda ciąża... byle do 30tc dotrzymać, a jak się będzie coś dziać to niezwłocznie do szpitala ... No to jeżdżę co drugi dzień czwartek/niedziela/wtorek. Mam wogole tendencje do ukrytych infekcji i dzis znowu posiew bo w ostatnim posiewie wyszło mi ecoli w szyjce.

Kurczę niefajnie, szczególnie, ze takim jeżdżeniem tez sie narażasz. Ale faktycznie jako poród przedwczesny jest traktowany poród po 24 tc (czy 22?), stad pewnie takie podejście. Który to teraz Kathleen? Ja dzis czytałam historie dziewczyny, ktora urodzila na koniec 31 tc i malutka samodzielnie oddychała, dwa dni w inkubatorze, potem tylko dokarmianie i po 3 tyg do domu. A duza byla 2 kg i 50 cm-spora nie? Badz dzielna, musi sie wszystko udać!

Wiesz co, ja leżałam w 22 tygodniu, bo na usg wyszło, że serduszko spowalnia, bije jakis czas wolniej a potem przyspiesza i bije normalnie. I tak miałam pomiędzy 20 a 23 tygodniem. Ktg mi nawet nie robili, bo twierdzili, że ciąża za mała i niewiele wylapie. Szykowali mnie do Wawy na echo serca, ale ostatecznie nie bylam bo sie unormowalo, a w budowie bylo wszystko ok. I różni lekarze na obchodach różnie mówili: że tak sie moze zdarzac na tym etapie. Mój twierdził, ze w tym okresie może się nawet zatrzymywac i to jest ok, ale nie jak spowalnia na dluzszy czas a potem przyspiesza. A ona najprawdopodobniej sobie na pepowinie lezala i uciskala, bo przez te parę tygodni lezala w tym samym ulozeniu i ani jej wypchnąć, tylko machala raczkami i nozkami. Dlatego jestem ciekawa co u Ciebie mówią.
I wtedy tez mi znaleźli e coli ;)

Tylko mi wtedy szyjka trzymała wiec przynajmnie ten problem nie dochodzil..e coli zaleczylam, a szyjka zaczęła mi lecieć sporo później wiec może nie od infekcji. Najgorzej z tymi dojazdami co chwile przy tym twoim pessarze i szyjce.

Poród przedwczesny od 24tc ale lepiej od 26tc bo dużo większe szanse. Jestem według jednego lekarza w 22tc a wg drugiego w 21+5 Wiec jakos na przełomie. Będzie dobrze byle ecoli się zaleczyło

reklama
Do góry