reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Ja się spotkałam czasami z tym, ze jeśli wynik między 24-28tc wyjdzie taki na granicy to się powtarza właśnie w trzydziestym którymś...

Powiem wam dziewczyny, ze ja mam taka poduszkę ciążowa, nazywa się cebuszka, ma w środku takie mikroperelki i można ja ukształtować, jak się chce. I bardzo wygodnie podkłada się ja właśnie pod pupę, żeby miednica miała spadek, sama tak robię, jak mi mała rozpiera dół za bardzo :)

No ja mam teraz nie robic bo w 21 tc test na 75g wyszedl dobrze wiec nie ma cukrzycy. W 32 tc mm powtorzyc dla pewnosci, ze cukier jest w normie...

U mnie bez zmian... Ciągle to samo... Dzięki że pytasz. :)
Mi powiedziała położna by jak najmniej leżeć na plecach więc 98% czasu przekręcam się z boku na bok i czuję już ból kosci... :/ no ale czego my kobiety nie zrobimy dla naszych dzidziusiów... Żeby tylko zdrowe! <3

Vixen, co za szaleństwo, nie przesadzaj z tymi emocjami, bo ciąża powinna być jednak spokojna ;) kiedy zdejmują Ci szew? Ambulatoryjnie czy w szpitalu?

Barnek, ile tej szyjki u Ciebie zostało?

Kathleen, skąd ciągłe leżenie mimo pessara?

Jeśli chodzi o cukrzycę ciążową, to w szpitalu lekarka mówiła koleżance na sali, że TYLKO wynik między 24. a 28. tygodniem jest wiarygodny, bo to w wówczas następuje znaczące upośledzenie rozkładu insuliny spowodowane natężeniem konkretnych hormonów w tym czasie i każdy wynik przed lub po jest po prostu niemiarodajny.

Co do imienia, to moje dziewczęta zgodziły się, że Konstanty (Kostek, Kostia, Kostuś :) ), to całkiem dobra opcja. A dyskusja była burzliwa. Żal, że moja teściowa tak kiepsko reaguje na to imię, a że się dobrze dogadujemy (tfu, tfu) i od czasu zabiegu jesteśmy ze sobą 5 dni w tygodniu (pomaga mi z córeczką i w ogóle), to dzisiaj znów zasiała mi ziarno wątpliwości. Ach, daliby spokój nam, nie pytali najlepiej i wtedy byśmy wybrali imię i wszyscy musieliby stanąć przed faktem dokonanym.

Trzymam kciuki za wszystkie Was leżące albo "oszczędzające się".
I mam nadzieję, że mój ostatni tydzień ze szwem minie na tyle wolno, żebym zdążyła zrobić wszystko,co muszę w tym tygodniu i na tyle szybko, abym nie musiała się już tym szewm martwić.

No i wlasnir nie wiem co mam zrobic teraz. Czy pojsc wbrew jego zaleceniom np w przyszlym tygodniu i zrobic to badanie... tylko czy to nie bedzie dla dziecka bardziej szkodliwe jesli ja ten test w ciagu 10 tyg wykonam 3 razy?! Bo mialam w 21 tyg, zrobilabym w 27 tyg i potem w 32 tyg tak jak mi kaze... :/

Jak sie dziecko nie ułoży główkowo, to pewnie szew zdejmie mi lekarz w szpitalu, jutro sie pewnie dowiem. Od jutra jeszcze dwa tygodnie do 37 tygodnia, ale mam ataki paniki, zeby wszystko było dobrze. Jednak moja teoria sie sprawdza, ze człowiek juz jest zmęczony psychicznie tymi minionymi tygodniami i chce dociągnąć do ciazy donoszonej, spokojnie urodzić, a ciagle coś w głowie siedzi.

Opiniami na temat imienia nie ma sie co przejmować, bo w końcu rodzina sie przyzwyczai i nie będzie wyobrażała sobie innego. Przynajmniej mały nie będzie Jasiem czy Frankiem jak połowa podwórka ;)

Obciążenie glukoza nie jest obojętnym badaniem dla kobiety i płodu, sama nazwa na to wskazuje.

Ja bym chyba odpuściła ten test obciążenia teraz, jeśli lekarz tak uważa... w sumie miałaś robiony bardzo niedawno. A jak się martwisz to możesz sobie pomierzyć cukier na co dzień i zobaczyć, czy masz dobre cukry po jedzeniu, to chyba bezpieczniejsze niż trzy raz robić ten sam test...

reklama
Do góry