reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

a ja mialam takie twardnienie brzucha w pierwszej ciazy - nawet w szpitalu dziwili sie ze mam je tak czesto a szyjka az do CC twarda i dluga zostawala...

reklama
Witam. Ja mam od wczoraj cały czas twardy brzuch, dodatkowo brzuch mnie boli i odczuwam częste 'ciągniecia'.. a jestem dopiero na początku 15 tyg. ciąży.. Pomóżcie.

Co tu dużo pisać , my Ci nie pomożemy, masz skurcze leć do szpitala czym prędzej.....Oni się Tobą zajmą jak należy.

Wszytsko zalezy od tego ile razy na dzien masz te skurcze. Ja bylam w szpitalu z tego powodu wlasnie. Tez mi sie tak robilo od ok 20 tygodnia, lekarz zapisal mi
- fenoterol (co 8h) - ma dzialanie rozkurczajace miesnie gladkie
- asmagB (3 x2 tabl) - czyli magnez z witaminą B bo wtedy sie najlepiej wchłania, poniewaz jest bez recepty mozesz sobie kupic i sama brac, bo wiem z autposji i z tego co mowily inne dziewczyny ze nospa to nic nie daje
Teraz juz jestem w 27 tyg i skurcze mam nadal ale rzadziej, ok 6 razy na dobe, a wczesniej dochodzilo do 30/dobe. W kazdym razie moj gin mowi ze od 27 tyg juz sie moga pojawiac te skurcze. Ale jak bylam w szpitalu miesiac temu to docent jak mialam wiecej niz 10/dobe wlaczal kroplówke.
W kazdym razie w Twoim przypadku to za wczesnie na takie skurcze, ale powiem Ci szczerze ze kup sobie ten magnez, bo ja nawet jak zwiekszylam dawke fenoterolu to i tak mialam tak samo czsto te skurcze, dopiero odkad biore magnez jest lepiej, a i lekarz kazal mi sie nie stresowac i mowil ze mam NIE lezec bo wtedy za bardzo sie skupiam n ad tymi skurczami

Witam. Ja mam od wczoraj cały czas twardy brzuch, dodatkowo brzuch mnie boli i odczuwam częste 'ciągniecia'.. a jestem dopiero na początku 15 tyg. ciąży.. Pomóżcie.
radzilabym jak najpredzej zglosic sie do lekarza prowadzacego twoja ciaze. mialam takie same objawy i okazalo sie ze skraca mi sie szyjka macicy. skonczylo sie na ok tygodniu w szpitalu na kroplówkach potem zalozony krazek i przypisane leki i tak dotrwalismy do 37 tygodnia ciazy. nie zastanawiaj sie dluzej tylko biegiem do gina

Ja jestem w 19 tyg i od ponad 2 tyg jestem na zwolnieniu przez takie skurcze właśnie. Mam lekki mętlik w głowie, bo część mówi że to normalne (ale czy to znaczy, że nie należy odpoczywać i brać leków?) a część, że to groźne i leżeć...
Mnie się zdarzały bardzo często jak chodziłam do pracy, ale nie wiązały się z bólem ani z krwawieniem. Jedynie nieprzyjemne uczucie "ściągania" i twardnienie dolnej części brzucha. Nieraz dosłownie macicę mi wypycha do przodu i robi się twarda jak kamień. Dodam że w pracy duża nerwówka, stres, praca z klientem, nawał zamówień i praca cały dzień na nogach.
Pobiegłam do przychodni a lekarka bez szczegółowych badań (poza "odręcznymi";-) ) połozyła mnie do łóżka na 3 tyg, kazała brać Duphaston i no-spę forte. Po 3 tyg do kontroli, a leki starczyłyby na tydzień....widząc w tym pewną niekonsekwencję poszłam się skonsultować do innego lekarza juz prywatnie. Na miejscu lekarz od razu zrobił USG i dopochwowe, szyjka w porządku. Też kazał się oszczędzać, ale spacer jak najbardziej zalecił ( z tym że przy "leżącym" L4 to raczej mało mozliwe) przepisał Luteinę dopochwowo i magnez, kazał powoli odstawić tamte leki.
Skurcze jeszcze się pojawiają ale rzadko. Powiedzcie mi, czy to się zdarza każdej ciężarnej i to normalne, czy generalnie wyżej opisana praca w takim przypadku nie jest wskazana:confused:? Bo sama już nie wiem. Za tydzień idę do kontroli i chyba już będę chodzić do tego drugiego lekarza.

Ostatnia edycja:
Hejka:-)
Dokładnie , ja też jestem zdania żebyś jak najszybciej udała się do lekarza ( po-prostu na konsultację ). Albo jak nie to może na izbę przyjęć , celem sprawdzenia np. szyjki. I nie martw się na zapas;-)Wszystko będzie oki :tak::-DPapatki

Ja jestem w 19 tyg i od ponad 2 tyg jestem na zwolnieniu przez takie skurcze właśnie. Mam lekki mętlik w głowie, bo część mówi że to normalne (ale czy to znaczy, że nie należy odpoczywać i brać leków?) a część, że to groźne i leżeć...
Mnie się zdarzały bardzo często jak chodziłam do pracy, ale nie wiązały się z bólem ani z krwawieniem. Jedynie nieprzyjemne uczucie "ściągania" i twardnienie dolnej części brzucha. Nieraz dosłownie macicę mi wypycha do przodu i robi się twarda jak kamień. Dodam że w pracy duża nerwówka, stres, praca z klientem, nawał zamówień i praca cały dzień na nogach.
Pobiegłam do przychodni a lekarka bez szczegółowych badań (poza "odręcznymi";-) ) połozyła mnie do łóżka na 3 tyg, kazała brać Duphaston i no-spę forte. Po 3 tyg do kontroli, a leki starczyłyby na tydzień....widząc w tym pewną niekonsekwencję poszłam się skonsultować do innego lekarza juz prywatnie. Na miejscu lekarz od razu zrobił USG i dopochwowe, szyjka w porządku. Też kazał się oszczędzać, ale spacer jak najbardziej zalecił ( z tym że przy "leżącym" L4 to raczej mało mozliwe) przepisał Luteinę dopochwowo i magnez, kazał powoli odstawić tamte leki.
Skurcze jeszcze się pojawiają ale rzadko. Powiedzcie mi, czy to się zdarza każdej ciężarnej i to normalne, czy generalnie wyżej opisana praca w takim przypadku nie jest wskazana:confused:? Bo sama już nie wiem. Za tydzień idę do kontroli i chyba już będę chodzić do tego drugiego lekarza.

na twoim miejscu tez juz bym nie poszla do tego pierwszego lekarza:no: leki na tydzien a kontrola za 3?dziiiiwne jak dla mnie. mozliwe ze te skurcze spowodowane sa stresem w pracy. owszem bóle w podbrzuszu to normalka(powieksza sie macica) ale zbyt czeste skórcze to znak ze moze sie dziac cos niedobrego.jesli jednak zdecydujesz sie na powrot do pracy i skurcze spowrotem sie nasila idz na L4 do konca ciazy

picture9020.jpg

reklama
Witajcie dziewczyny .Jestem tutaj nowa. Kilka dni temu zrobiłam test i wyszedł pozytywny. Czekaliśmy z mężem na to rok czasu. Według obliczen (tj.od pierwszego dnia ostatniej miesiączki )upłynęło 30 dni. Nie mam jeszcze mdłości tylko coraz bardziej bolą mnie piersi.. Zdaza sie że w dole brzucha czuje twardnienie jakbym miała kamień w brzuchu .Czy to jest powód do strachu?

Do góry