reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Fakt, z dzieckiem na pokładzie na pewno ciężej jest wyleżeć 😉😉😉
Ja na szczęście mogę sobie pozwolić na totalne lenistwo aczkolwiek gdybym tylko mogła wolałabym się teraz urabiać po pachy sprzątaniem, gotowaniem itp…
Miałam bardzo dużo planów na ten czas, ale życie wszystko wywróciło do góry nogami 🙃
Trzymam kciuki żeby udało Ci się wszystko zrealizować 👍👍👍

W dzisiejszych czasach wszystko mozna przez neta a sprzatanie i gotowanie to nie ucieknie :-))) ja pamietam piekne lezanko z pierwszym synem i te ksiazki i goraca kawka i spanko kiedy masz ochote... ahhh:-) bedziesz z tesknota wspominac blogie lenistwo, chociaz teraz Cie szlag trafia :-p
Ps. Z pierwszym synem tez mialam skracajaca szyjke i wtedy pessar.

W dzisiejszych czasach wszystko mozna przez neta a sprzatanie i gotowanie to nie ucieknie :-))) ja pamietam piekne lezanko z pierwszym synem i te ksiazki i goraca kawka i spanko kiedy masz ochote... ahhh:-) bedziesz z tesknota wspominac blogie lenistwo, chociaz teraz Cie szlag trafia :-p
Ps. Z pierwszym synem tez mialam skracajaca szyjke i wtedy pessar.
Wszystko byłoby super gdyby ten czas był faktycznie taki beztroski 🤔 gdybym miała pewność, że wszystko będzie dobrze to bym leżała, nadrabiała serialeg i lektury i nie narzekała 😉😉😉
Zapewne pamiętasz jak to jest kiedy ciągle wydaje Ci się, że coś jest nie tak, każdy drobny ból czy zakłucie wzbudza niepokój 🤷
Mam nadzieję, że jak pierwsza kontrola odbędzie się bez niemiłych niespodzianek to w końcu wyluzuję i zacznę doceniać możliwości odpoczynku 🙂🙂🙂
Liczę na to, że skończę tak jak Ty i inne dziewczyny po 36 tc ☺️

Po tym co przechodzę powiedziałam sobie, że nigdy więcej 😉😉😉
Czytałam Twoją historię i jest mega wzruszająca 🥹 jak Twój Staszek? Czy Wasze życie z wcześniaczkiem różni się bardzo od życia z donoszonym bobasem?
Ile już ma kruszynka?
Staszek ma w lutym roczek :)
Nie wiem, jak jest z donoszonym dzieckiem, tyle co widzę po znajomych, to u nas na pewno jest problem z przetwarzaniem bodźców, każde wieksze zgromadzenie ludzi sprawia, ze on nerwowo nie wyrabia. Teraz będziemy schodzić z fizjoterapii 2x w tygodniu na 1x, bo po drugiej już wlaśnie był zbyt przebodźcowany.
Do tego mamy problemy z jedzeniem, je tylko głaskie papki. Grudki i kawałki powodują wymioty, ostatnio mielismy 3dni z BLW, to tez wymiotami się skonczyło.
No i o ile na początku ladnie nadrabiał do wieku urodzeniowego, to potem się zatrzymał i teraz walczymy o czworakowanie i samodzielny siad. Cięzkie to, bo kazdy na w głowie, ze roczne dziecko to już często zaczyna chodzić, a nasz jeszcze nawet nie siedzi.
Masa kontroli lekarskich, unikanie skupisk ludzi.

Ale tak poza tym to Staszek jest cudowny :) teraz wrocilismy z wakacji u dziadkow to ma tatozę 😅 zaczął sylabizować, dziadek szczęsliwy, bo zaczęło sie od "dziadzia" i "dada" 😂

Ostatnio stwierdzilismy, ze zamiast żłobka będzie niania, wlasnie z uwagi na te bodźce.

No i u mnie kolejna ciąża tylko z taśma TAC. Będę zakladac jak skonczę karmić.

Jestes silna i odwazna kobieta :-)
Jeszcze dodatkowo jestem po cesarce i mam bliznowca w środku. Także lekarka mi powiedziała że zanim podejmę decyzję o ciąży to mam przyjść po zgodę 😀. Wcześniej mówili że będą chcieli mi szew założyć już w 16 tygodniu, ale ja będę chciała na początek pessar spróbować, bo ja każde znieczulenie przechodzę fatalnie i te miejscowe i narkozę

Wszystko byłoby super gdyby ten czas był faktycznie taki beztroski 🤔 gdybym miała pewność, że wszystko będzie dobrze to bym leżała, nadrabiała serialeg i lektury i nie narzekała 😉😉😉
Zapewne pamiętasz jak to jest kiedy ciągle wydaje Ci się, że coś jest nie tak, każdy drobny ból czy zakłucie wzbudza niepokój 🤷
Mam nadzieję, że jak pierwsza kontrola odbędzie się bez niemiłych niespodzianek to w końcu wyluzuję i zacznę doceniać możliwości odpoczynku 🙂🙂🙂
Liczę na to, że skończę tak jak Ty i inne dziewczyny po 36 tc ☺️
Ja od 32 tygodnia już normalnie funkcjonowalam. Po ściągnięciu szwu miałam nadal 2cm rozwarcia a po tygodniu zwiększyło się do 3cm. Jeszcze bym pochodziła pewnie z tydzień ale miałam jelitowe, wymioty i zdecydowali się mnie dłużej nie męczyć i zrobili cesarkę bo moja córka była ułożona posladkowo

Jeszcze dodatkowo jestem po cesarce i mam bliznowca w środku. Także lekarka mi powiedziała że zanim podejmę decyzję o ciąży to mam przyjść po zgodę 😀. Wcześniej mówili że będą chcieli mi szew założyć już w 16 tygodniu, ale ja będę chciała na początek pessar spróbować, bo ja każde znieczulenie przechodzę fatalnie i te miejscowe i narkozę

A mowili Ci juz ze nigdy nie ma dobrego momentu na dziecko? Wiec nie czekaj bo im mlodsza tym organizm lepiej 'walczy' :-) a cora na pewno ucieszy sie z rodzenstwa:-)
Moj starszak chodzi i tak pała miloscia do mlodszego ze tylko slysze 'Kocham Radzia, dziekuje ze daliscie mi go. Bede go Kochal zawsze' a ja podsmiech.uje sie i pytam czy bedzie go tez tak kochal jak mu bedzie zabawki zabieral... 🤭

Zastanówcie się, jeżeli planujecie kolejne ciąze, nad taśmą TAC :)
Ja to bardziej zastanawiam się nad wazektomią🤭 To nasze 3cie, tyle planowaliśmy i nie chcemy więcej
Fakt, z dzieckiem na pokładzie na pewno ciężej jest wyleżeć 😉😉😉
Ja na szczęście mogę sobie pozwolić na totalne lenistwo aczkolwiek gdybym tylko mogła wolałabym się teraz urabiać po pachy sprzątaniem, gotowaniem itp…
Miałam bardzo dużo planów na ten czas, ale życie wszystko wywróciło do góry nogami 🙃
Trzymam kciuki żeby udało Ci się wszystko zrealizować 👍👍👍
No tak, ja też wolałabym spacerować po lesie. Ale dzięki leżeniu nauczyłam się szydełkować, w poprzedniej ciąży odświeżałam język francuski. Teraz koniecznie muszę zrobić archiwizację zdjęć na dysku zewnętrznym i wybrać te do druku
Doskonale Cie rozumiem ze myslisz 'no przeciez to tylko pesar i glowa by byla spokojniejsza' - nie bylaby tez bys sie martwila :p i pamietaj ze lezenia juz mniej jak wiecej, a skoro jeszcze nie zbizikowalas z 3 latkiem to tak latwo nie pojdzie 🤭 pozniej jest... tylko bardziej IRYTUJACO🙈

Ps. Luty jest tak krotki ze zaraz minie:-))))
Akurat to rok przestępny i luty ma 29dni 🙃

reklama
Staszek ma w lutym roczek :)
Nie wiem, jak jest z donoszonym dzieckiem, tyle co widzę po znajomych, to u nas na pewno jest problem z przetwarzaniem bodźców, każde wieksze zgromadzenie ludzi sprawia, ze on nerwowo nie wyrabia. Teraz będziemy schodzić z fizjoterapii 2x w tygodniu na 1x, bo po drugiej już wlaśnie był zbyt przebodźcowany.
Do tego mamy problemy z jedzeniem, je tylko głaskie papki. Grudki i kawałki powodują wymioty, ostatnio mielismy 3dni z BLW, to tez wymiotami się skonczyło.
No i o ile na początku ladnie nadrabiał do wieku urodzeniowego, to potem się zatrzymał i teraz walczymy o czworakowanie i samodzielny siad. Cięzkie to, bo kazdy na w głowie, ze roczne dziecko to już często zaczyna chodzić, a nasz jeszcze nawet nie siedzi.
Masa kontroli lekarskich, unikanie skupisk ludzi.

Ale tak poza tym to Staszek jest cudowny :) teraz wrocilismy z wakacji u dziadkow to ma tatozę 😅 zaczął sylabizować, dziadek szczęsliwy, bo zaczęło sie od "dziadzia" i "dada" 😂

Ostatnio stwierdzilismy, ze zamiast żłobka będzie niania, wlasnie z uwagi na te bodźce.

No i u mnie kolejna ciąża tylko z taśma TAC. Będę zakladac jak skonczę karmić.
Może to zabrzmi słabo, bo nie jestem na Twoim miejscu, ale wydaje mi się, że jak na termin w jakim rodziłaś to te konsekwencje i tak nie są tragiczne.
Trzeba myśleć, że zawsze mogło być gorzej.
Najważniejsze, że Staszek jest z Wami, oddaje Wam wszystko z nawiązką ♥️
a z czasem te wszystkie różnice się zatrą i będzie funkcjonował jak każde inne dziecko 🙂🙂🙂
Niemniej na pewno wymaga to cierpliwości i poswiecenia od obojga rodziców.
Kiedy zamierzasz wrócić do pracy?

Do góry