reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
To dziwne, żeby magnez zamieniać na duphaston. Przecież one działają na kompletnie różne rzeczy 🙄
generalnie jak na szyjkę to luteina, a duphaston bierze się na początku na podtrzymanie, powinno się go odstawić, kiedy wykształci się łożysko, bo łożysko przejmuje jego funkcję.
Dawkę luteiny spokojnie by Ci mogli zwiększyć, a jak nie chcą ładować dopochwowo, to zwykle dają luteinę podjęzykową dodatkowo. Więc ja nie wiem 🙄

A co do szyjki, to u mnie teraz nie mierzą, a w poprzedniej ciąży zależało to od lekarza.
Akurat jest to jedna z nielicznych lekarek, której ufam, więc nie podważam jej słów, aczkowliek zdziwił mnie duphaston w tak późnym tygodniu (22), bo wiem, zę bierze się go od początku do właśnie 14/16tc.

A czy kojarzysz może w którym tyogdniu szyjka się obraca, że dziecko zaczyna uciskać centralnie na szyjkę?

To powiedz, żeby Ci zrobili
Akurat jest to jedna z nielicznych lekarek, której ufam, więc nie podważam jej słów, aczkowliek zdziwił mnie duphaston w tak późnym tygodniu (22), bo wiem, zę bierze się go od początku do właśnie 14/16tc.

A czy kojarzysz może w którym tyogdniu szyjka się obraca, że dziecko zaczyna uciskać centralnie na szyjkę?
Wiesz co, ja mam takie mieszane uczucia i co do duphastonu i co do luteiny, bo poprzednio brałam luteiny 2x2 i guzik mi to dalo, a teraz miałam duphaston i pomimo niego miałam krwawienia niewiadomego pochodzenia, a szyjka też leciała jak głupia od 1 trymestru. Więc w moim przypadku terapia progesteronem nie działa.

Szyjka się obraca? :D
Mnie mówili, że najgorsze tygodnie to tak 19-22, bo wtedy dziecko ma największy skok wagi i nagle ta szyjka musi więcej dźwignąć, a potem się stabilizuje. A potem to już zależy jak się dziecko ułoży. Ja mam dzisiaj 26+0 i czasami mocniej mi naciska na szyjkę, a czasami słabiej, przekręca się we wszystkie strony, więc nawet nie przywiązuję do tego wielkiej wagi. Taki mocny ucisk to pewnie pod koniec 3 trymestru jak już dziecko jest głową w dół i jak brzuch opada, to widać. Ale u nas to jeszcze luzy.

To powiedz, żeby Ci zrobili

Wiesz co, ja mam takie mieszane uczucia i co do duphastonu i co do luteiny, bo poprzednio brałam luteiny 2x2 i guzik mi to dalo, a teraz miałam duphaston i pomimo niego miałam krwawienia niewiadomego pochodzenia, a szyjka też leciała jak głupia od 1 trymestru. Więc w moim przypadku terapia progesteronem nie działa.

Szyjka się obraca? :D
Mnie mówili, że najgorsze tygodnie to tak 19-22, bo wtedy dziecko ma największy skok wagi i nagle ta szyjka musi więcej dźwignąć, a potem się stabilizuje. A potem to już zależy jak się dziecko ułoży. Ja mam dzisiaj 26+0 i czasami mocniej mi naciska na szyjkę, a czasami słabiej, przekręca się we wszystkie strony, więc nawet nie przywiązuję do tego wielkiej wagi. Taki mocny ucisk to pewnie pod koniec 3 trymestru jak już dziecko jest głową w dół i jak brzuch opada, to widać. Ale u nas to jeszcze luzy.
Mi babeczka mówiła, że teraz musi mnie obstawić lekami z tymi mocnymi bolącymi skurczami, bo aktualnie jeszcze dziecko nie naciska na szyjkę, ale jak się szyjka obróci (obkręci? jakos tak), to wtedy dziecko zacznie naciskać i może zacząć się tak skracać, ze np. od 24tc mogę wylądować na leżeniu do końca ciąży.

Mi babeczka mówiła, że teraz musi mnie obstawić lekami z tymi mocnymi bolącymi skurczami, bo aktualnie jeszcze dziecko nie naciska na szyjkę, ale jak się szyjka obróci (obkręci? jakos tak), to wtedy dziecko zacznie naciskać i może zacząć się tak skracać, ze np. od 24tc mogę wylądować na leżeniu do końca ciąży.
to nie wiem, mnie nic nie naciska 😅

Poszłam z płaczem, zrobili mi i kolejny hit ..... Szyjka ma 4 cm .... z dzieckiem okej . Już nie wiem o co chodzi .
Mi jednego dnia na IP zmierzyli szyjkę i miała 6 cm (!!!), kolejnego dnia byłam u mojej gin i była 3,5 cm.
Mówiła, ze cośtam doliczyli wtedy do długości szyjki. Skoro wcześniej miałaś z 2 cm, a teraz 2 x tyle, to może też dodali jeszcze jakiś odcinek do tego wymiaru 🤔

reklama
Do góry