Lady Loka
Fanka BB :)
Szew i pessar stosuje się w różnych przypadkach i mają rożne zastosowania.Cześć Wczoraj miałam wizytę u lekarza. Był to 15 tydzień 4 dzień i moja szyjka bardzo zaniepokoila lekarkę- 2,66 cm z usg. Równe 4 tygodnie temu 3,2 cm. Prowadziłam ciążę u innej lekarki i robiła mi posiew z szyjki gdzie wyszła candida oraz e coli. Od razu pisałam z wynikiem ,jednak lekarka to lekko zbagatelizowała i przepisala tylko pimafucin, po dwoch tygodniach antybuotyk,ktory nie byl zgodny z antybiogramem... infekcja dalej jest. Na wizyty chodzę co 2 tygodnie ,ale dopiero zmiana lekarza dała mi informacje o skracającej się szyjce.
Jutro idę na kontrole szyjki i zobaczymy co w ciągu dwóch dni się z nią zadziało. Myślicie ,że mam walczyć o założenie szwu okreznego czy lepiej pessar ??
Szew zakłada się na wcześniejszym etapie ciąży i jego zadaniem jest to, żeby szyjka się nie skracała.
Pessar zakłada się w momencie, kiedy założenie szwu jest zbyt ryzykowne ze względu na możliwość przebicia pęcherza płodowego. Pessar działa inaczej i ma za zadanie odciążyć szyjkę, ale nie zapobiega jej skracaniu (znaczy zapobiega, ale odciążając ją, a nie działa na samą szyjkę).
W 15 tygodniu moim zdaniem lepszy jest szew. Bo jak będzie źle, to do szwu zawsze dołożą pessar, a odwrotnie się nie da.
Co do tej długości, to tak, jest słaba. Granica to 25mm w 20tygodniu, jeżeli wtedy jest mniej, jest ryzyko porodu przedwczesnego. Więc jak najbardziej warto zadziałać. Tak jak Ci pisałam, jak Twoja lekarka nie będzie chciala, to ja poszukałabym lekarza, który założy.
Ja mam szew od 14 tygodnia. Dzisiaj mam 25+0. Zakładany na szyjkę 21-24mm, jest super napięty, nic mu się nie stało, nie czuję go, nie mam z nim żadnych problemów. Jak na kolejnej wizycie dalej będzie napięty, to w 30tc będę mogła wyjść na spacer (mieszkam na 4 piętrze i do tej pory miałam nakaz unikania schodów). A tak to nie muszę cały czas leżeć, po domu sobie chodzę, tylko sprząta mąż, żebym się nie przemęczała.