reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Lady Loka - a z ciekawości, skąd taka info, że nospa skraca szyjkę?
Ja też antynospowa, ale z innych względów. Ale ciekawi mnie ten temat.

reklama
Od mojego lekarza i ze szpitala. A że oni tam dużo szwów zakładają, ciągle się dokształcają, to ja w to wierzę.
Powiedzieli mi, że kategorycznie nie wolno nospy w takich przypadkach.
Zresztą na logikę. Nospa działa rozkurczowo, a szyjka w naszym przypadku najlepiej jak jest napięta, więc siłą rzeczy jak bierzemy nospę, to na nią też ona wpływa i ją rozluźnia.

Lepiej brać paracetamol jak boli.

Wielomatka na NFZ nie mogli zrobić ktg a już prywatnie tak? Czy w innym terminie?
Ja dopiero wróciłam do domu, dziś mnie kolega do lekarza zawoził bo luby nie mógł. No to potem do niego pojechaliśmy i tak się zeszło. Jego żona opowiadała o zachciankach w ciąży, jak biedny po nocach po sklepach biegał. W sumie poza chwilą kiedy jadłam dużo czekolady, to ja nie miałam jakichś fanaberii.
Na wizycie moja doktor się zdziwiła, bo po ostatniej wizycie ani badania nie wpisane, zwolnienie dziwnie wystawione, jeszcze coś jej tam nie pasowało. Ferrytyna trochę niska, pyta czy żelazo biorę, mówię że nie było zaleceń. Chyba tamtą ostatnio w badania nie zetknęła. No więc kazała teraz brać, w sumie dla mnie bo na dziecko już nie podziała. Najpierw mi wystawiła na receptę coś tam, ale jak powiedziałam że mam zaparcia to zleciła inną, trochę droższa ale że najmniej dolegliwości daje. Jeszcze mówię, że wczoraj taki śluz się pokazał, minimalna ilość. Nie wiem jak szyjkę mierzą, ona wymierzyła 2cm, ta poprzednia 1,5. Najpierw mi pokazała ile palec na badaniu wchodzi, wziernikiem już nie badała bo mówi nie ten etap ciąży, chyba, że się upieram. Nie upierałam się. Szyjka miękka i zaczyna się robić rozwarcie. Mówi, że jak by to była kolejna ciąża to spokojnie jeszcze 2 tygodnie, a teraz może być różnie.

Sylwcia - prywatnie by mi lekarz zrobił od razu, przynajmniej tak to zrozumiałam.

Siedzę i sobie płaczę. Ta sprawa z GBS mnie dobiła dziś. Czuję taką niemoc, że głowa mała.
A jak o głowie mowa - to tym razem moja córka przyniosła wszy ze żłobka. Super.

wielomatka, chodzi o napięcie mięśniowe dzieci? Bo ja ,,waliłam" no-spę w poprzedniej ciąży (ok. 6 na dzień :O) na zlecenie lekarki i synuś był ruchliwy, ale jakby miał mniej siły w tych ruchach niż córka (tylko znowóż nie wiadomo czy to nie przez brak miejsca i przegrodę), a teraz wzięłam może 2 przez całą ciążę. Może i to ona zaszkodziła synkowi, kto to wie.
Ja czytałam, że no-spa po prostu działa na mięśnie, które ma szyjka - rozluźniająco, ale to sobie bardziej przeczytałam, na jakie mięśnie działa oraz z jakich mięśni składa się szyjka, ale żadnych naukowych artykułów nie znalazłam. Nie zauważyłam różnicy częstotliwości twardnień w tej i poprzedniej ciąży.
wielomatka - ale combo. to trochę chamskie ze strony przychodni, na nfz nie ma czasu, ale prywatnie już tak.
no jest stres, a były juz u was weszki w domu, czy to pierwszy raz?

sylwica a co to za żelazo nie powodujące zaparć? Rozumiem, że to na receptę?

Ostatnia edycja:
Wielomatka u Ciebie palgi egipskie.
Czasem trzeba popłakać, ze złości i bezsilności. Bo człowiek nie ma wpływu na pewne rzeczy.
Best Friend Love GIF by 10e Ave Productions

Tak, są też badania, że branie nospy w ciąży wpływa na obniżone napięcie mięśniowe u dziecka, ale nie łączyłabym tego z powodem tego, co się u Ciebie stało, Mika ;)

Wielomatko, w niektórych szpitalach odchodzi się od podawania antybiotyku przy dodatnim GBS. Ja nie czytałam, ale koleżanka rodziła z dodatnim i mówiła, że powoli się od tego odchodzi, więc może nie masz się czym stresować.

reklama
Lady Loka - moja bardzo dobra znajoma straciła córeczkę przez GBS, u drugiej znajomej były bardzo poważne powikłania, także mam to z tyłu głowy :(
wielomatka, A leczysz się u tego samego który w tej ciąży kiedyś z GBS dodatnim Ci przepisał wcześniej niż przed porodem? Może by się udało jakoś dziś, jutro, lub w poniedziałek to załatwić?

Do góry