reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

A ja Ci nawet tu pisałam, że to wcale nie musi być tak, że zdejmą szew i od razu pójdzie, to mi nie wierzyłaś 😂 moja terapeutka pracuje z kobietami po stratach i na oddziale położniczym, gdzie szwy zakładają regularnie i mówiła mi już dawno, że to norma, że właśnie po szwie potem trzeba wywoływać bo szyjka tak się trzyma 😁 to przy pessarach jest tendencja, że po ściągnięciu szybko leci

Wiem ale jak się nasłuchałam że szyjka 9 mm skrócona do szwu po zdjęciu że czopa już nie ma rozwarcie 3 cm plamienia takie przed porodem to w głowie jest że to już za chwilę a po braniu też tej końskiej dawki leków tak zatrzymało . Najpierw się modlisz żeby dotrwać zeby nie urodzić a potem jest frustracja kiedy się urodzi bo chcesz już 😂

reklama
Dziewczyny, nie wiem czy słyszałyście o zmianach w urlopach rodzicielskich od 2023? Wiecie coś więcej na ten temat, bo niby piszą o tym, ale czy to na 100 % wchodzi od 1 stycznia?

Lady Loka - u mnie średnio 4 tygodnie od ściągnięcia pessaru do porodów było :D

Andziallilu - możesz jeszcze w tej ciąży pochodzić, ale to też ma swoje dobre strony. Męża do innych rzeczy niż galeria wykorzystuj:p

Mika - jak ostatnio sprawdzałam to projekt utknął w jakieś komisji i tyle w temacie :/

Czy szyjka ponad 33mm w 22 tc jest w miarę ok ? Jest zamknięta itd...ale i tak się martwię bo lekarz mówił , że super długa to ona nie jest. Do końca jeszcze daleko. Nie mam za bardzo czasu w ciągu dnia żeby odpoczywać

No to już jest szyjka do obserwacji. I na pewno warto zwolnić tryb życia. Rozumiem, że jest ciężko, ale są rzeczy ważne i ważniejsze. Suplementujesz magnez?

Czy szyjka ponad 33mm w 22 tc jest w miarę ok ? Jest zamknięta itd...ale i tak się martwię bo lekarz mówił , że super długa to ona nie jest. Do końca jeszcze daleko. Nie mam za bardzo czasu w ciągu dnia żeby odpoczywać
Tak, spokojnie. Granicą jest 25mm w 20 tygodniu. Po prostu do obserwacji na kolejnych wizytach.

No to już jest szyjka do obserwacji. I na pewno warto zwolnić tryb życia. Rozumiem, że jest ciężko, ale są rzeczy ważne i ważniejsze. Suplementujesz magnez?
ciężko odpoczywać bo mam w domu dwulatka więc no nie poleżę czy nie odpocznę niewiadomo ile 🤷. Tak, biorę magnez ...2 tbl magne b6 forte

Hej. Też jest ważne, czy szyjka się nie skraca, czy nie ma lejków, czy twarda i zamknięta. Niech lekarz sprawdza na każdej wizycie. A masz twardnienia brzucha?
lekarz sprawdza co wizytę . Mówi ,że nie mam się martwić bo szyjka jest twarda i zamknięta ...ale i tak się martwię. W poprzedniej ciąży też nie miałam super długiej ,ale normalnie bez niczego do końca było ok

reklama
Hej. Też jest ważne, czy szyjka się nie skraca, czy nie ma lejków, czy twarda i zamknięta. Niech lekarz sprawdza na każdej wizycie. A masz twardnienia brzucha?
aha ...twardnień czy jakichś skurczy nie mam . W poprzedniej ciąży praktycznie wcale ,a jak w tej będzie to się okaże bo każda ciąża inna przecież

Do góry