a jaka była sytuacja? Skręcająca się szyjka czy rozwarcie/ skurcze?Ja dostawałam Kroplówke z magnezem luteinę, sterydy jak jest zagrożenie porodem przedwczesnym
reklama
wielomatka
Fanka BB :)
Lady - myślę, że nie trzeba straty dziecka doświadczyć, żeby mieć żal, że jest nie ta płeć, co by się chciało. Twoje odczucia są w zupełni zasadne, brutalnie przerwane zostały Twoje marzenia i taka żałoba nie kończy się przecież z dnia na dzień.
Z tym złym myśleniem, to jak widzisz wiele z nas tego doświadcza. Ciąża to takie trochę siedzenie na bombie zegarowej. Owszem, jest sporo osób przeżywających ciążę bez problemu, ale na drugim biegunie jesteśmy my i do tego trzeba mieć niewyobrażalną siłę.
disociay - może zapytaj lekarza o sterydy. Już tu na wątku się przekonałyśmy, że co lekarz to opinia :/
Z tym złym myśleniem, to jak widzisz wiele z nas tego doświadcza. Ciąża to takie trochę siedzenie na bombie zegarowej. Owszem, jest sporo osób przeżywających ciążę bez problemu, ale na drugim biegunie jesteśmy my i do tego trzeba mieć niewyobrażalną siłę.
disociay - może zapytaj lekarza o sterydy. Już tu na wątku się przekonałyśmy, że co lekarz to opinia :/
Lady Loka
A z ilu i do ilu Ci się ta szyjka skróciła?a jaka była sytuacja? Skręcająca się szyjka czy rozwarcie/ skurcze?
Lady Loka
Wielomatko, poprzednią ciążę miałam taką mega bezproblemową. Do samego końca pracowałam, jeszcze w 10tc zmieniałam pracę, w tym samym czasie remontowaliśmy nowe mieszkanie, jeździłam na remont, skakałam po krzesłach, układałam rzeczy na półkach, po czym nagle bum, szyjka za krótka i 2 tygodnie później poród. Mnie w szpitalu jak przyszłam w 20tc z szyjką 20mm to nawet leżenia i magnezu nie zaproponowali, nie mówiąc o szwie czy pessarze.
wielomatka
Lady Loka - no to się w głowie nie mieści :/ to co przepraszam bardzo proponowali?
Andzialilu
Zaciekawiona BB
Skracała się szyjka i rozwarcie też miałam . Twardnienie brzucha co jakiś czasa jaka była sytuacja? Skręcająca się szyjka czy rozwarcie/ skurcze?
z 5cm na badaniach połówkowych do 2,6cm wczoraj… rozwarcia nie ma, ale szyjka miekkaA z ilu i do ilu Ci się ta szyjka skróciła?
Dostałam jedna kroplówkę z magnezem i to wszystko, jedne co robią to ktgdisociay - może zapytaj lekarza o sterydy. Już tu na wątku się przekonałyśmy, że co lekarz to opinia :/
Lady Loka
Nic. Mam wypis z IP z podpisami dwóch lekarzy z tekstem "szyjka 20mm z lejkiem, brak wskazań do hospitalizacji". Planuję iść z tym do biegłego i do sądu jak już urodzę. Miałam wszystkie wskazania do założenia szwu lub pessaru i istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wtedy urodziłabym w terminie. Odszkodowania za takie akcje to koło miliona. Niech płacą i mają nauczkę.Lady Loka - no to się w głowie nie mieści :/ to co przepraszam bardzo proponowali?
2.6 to jeszcze nie jest wcale źle jak na ten etap ciąży. Pewnie przyobserwują, do sterydów nie ma wskazań. Wlewy z magnezu są na skurcze, więc podejrzewam, że jeżeli Ci się piszą skurcze na KTG to dadzą Ci kroplówkę na wyciszenie i jak się wyciszy, a szyjka będzie dalej taka sama, to Cię puszczą do domu. Możesz ewentualnie porozmawiać z lekarzem prowadzącym o pessarze. W prywatnych gabinetach zakładają na wizycie. Ja bym poszła w dużo odpoczywania i wizyty u lekarza co 2 tygodnie. Jak się bardziej skróci to pessar. Ale w 3 trymestrze to ona może się już tak skracać, przecież na dobrą sprawę za lekko ponad 2 miesiące masz terminz 5cm na badaniach połówkowych do 2,6cm wczoraj… rozwarcia nie ma, ale szyjka miekka
reklama
Lady Loka rzeczywiście dziwne ze nie zostawili Cię na takim etapie ciąży z taką szyjka....ja myślę ze każdy szpital kieruje się swoimi zasadami. U mnie też pessarow ani szwów niestety nie stosują wg lekarzy najlepsza metodą to lezenie. Żałuję teraz trochę ze nie poszłam na wizytę do podobno bardzo dobrej lekarki z Poznania, bo moglam mieć wizytę w około połowie mojej ciąży. Ale jakoś nie uśmiechało mi się jeździć blisko 100 km do poznania....
Disociay ja dostałam steryd, magnez w tabletkach (ale mała dawka, taka sama jaka biorę już od kilku miesięcy ), luteinę dopochwowo i relanium ale to ostatnie lekarz kazał mi dziś odstawić bo czułam znacznie słabsze ruchy małej. No i leżenie leżenie i jeszcze raz leżenie.
Ponad 4 lata temu również trafiłam na oddział ze skracająca szyjka (wtedy było niecałe 3 cm, dzisiaj w szpitalu ok 2,5 cm plus rozwarcie na 1 cm) i postępowanie było identyczne ...
Disociay ja dostałam steryd, magnez w tabletkach (ale mała dawka, taka sama jaka biorę już od kilku miesięcy ), luteinę dopochwowo i relanium ale to ostatnie lekarz kazał mi dziś odstawić bo czułam znacznie słabsze ruchy małej. No i leżenie leżenie i jeszcze raz leżenie.
Ponad 4 lata temu również trafiłam na oddział ze skracająca szyjka (wtedy było niecałe 3 cm, dzisiaj w szpitalu ok 2,5 cm plus rozwarcie na 1 cm) i postępowanie było identyczne ...
Podziel się: