kasiula8878
Fanka BB :)
Mocno?Mi się szyjka skróciła mimo pessara – jeśli pytacie czy to możliwe, to tak.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Mocno?Mi się szyjka skróciła mimo pessara – jeśli pytacie czy to możliwe, to tak.
W którym tyg odeszły wody?Ja miałam poprzednio założony szew okrężnym i pesser bo szyjka miała 1,9cm więcej się nie skracała ale mimo to wody i tak odeszły. Teraz mam tylko szew i pytałam o to gina to mówiła że nie, u mnie nawet wydłużyła się po zabiegu ale i tak trzeba pilnować skurczy bo może rozerwać szyjkę
W 1,5 tygodnia od założenia o prawie centymetr.Mocno?
Przy pesserze może tak. Przy szwie raczej nie.Mi się szyjka skróciła mimo pessara – jeśli pytacie czy to możliwe, to tak.
Miałam jednocześnie pessar i szew. Szyjka skróciła się do szwu.Przy pesserze może tak. Przy szwie raczej nie.
W 17tc. Ale bardzo silne skurcze mialam juz tydzień wcześniej. Wody odeszły bo mimo szwu i pessera nadal nie dało się ich zatrzymaćW którym tyg odeszły wody?
O kurcze ale tylko do szwu? Czyli tak jakby szew zatrzymał dalsze skracanie się szyjki?Miałam jednocześnie pessar i szew. Szyjka skróciła się do szwu.
Nooo… na szczęście tak właśnie się stało. W dobrym momencie trafiłam do szpitala i nie było jeszcze za późno, żeby założyć drugi szew – ok. 1 cm nad tym pierwszym. Pessar zdjęli mi na sali operacyjnej.O kurcze ale tylko do szwu? Czyli tak jakby szew zatrzymał dalsze skracanie się szyjki?
Szew jest pewniejszy i przy nim szyjka się mniej skraca ale dla lekarza jak już jest jest szew długość jest już mniej ważna. Mój lekarz mówi że najważniejsza jest długość od zewnątrz l do miejsca założenia szwu, jak powyżej 10mm to szew będzie trzymał, co potwierdzają badania. Powyżej długość już odgywa mniejsze znaczenie. Wody mogą odejść mimo szwu i pesara jak wda się zakażenie lub infekcja wiec to już osobna przyczynaPrzy pesserze może tak. Przy szwie raczej nie.