reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dzis rano mnie wypuścili ale coś jest nie tak z wątroba. A najgorsze że ciagle mialam na sali dziewczyny juz po terminie które przyszły do porodu i tak im zazdrościłam tego na jakim etapie są. ;) a Ty wysoki masz cukier? Poznałam tam dwie dziewczyny właśnie z tym problemem i tak naprawdę zlecono im tylko dietę więc będzie dobrze kochana ;*
A co jest nie tak z wątroba?

Dobrze, że już wyszłaś:)

Ja mam przeciwciała przeciw mojej wątrobie i też często mi niedobrze natomiast póki co nic z tym nie robię.

Wynik krzywej po 2 h mam 139,20 gdzie 140 to już wynik nieprawidłowy [emoji23][emoji23] także myślę że moja gin sklasyfikuje to jako cukrzyca. Wolę być na diecie w takim razie...

Ja Ktg robiłam w szpitalach nie mogą odmówić . Minusem jest to że za każdym razem musiałam czekać na interpretację lekarza nawet kilka godzin...

reklama
A co jest nie tak z wątroba?

Dobrze, że już wyszłaś:)

Ja mam przeciwciała przeciw mojej wątrobie i też często mi niedobrze natomiast póki co nic z tym nie robię.

Wynik krzywej po 2 h mam 139,20 gdzie 140 to już wynik nieprawidłowy [emoji23][emoji23] także myślę że moja gin sklasyfikuje to jako cukrzyca. Wolę być na diecie w takim razie...

Ja Ktg robiłam w szpitalach nie mogą odmówić . Minusem jest to że za każdym razem musiałam czekać na interpretację lekarza nawet kilka godzin...
Mam podwyższone jakieś enzymy ale wypis będę miała w poniedziałek to wtedy dokładnie się dowiem.
No to juz faktycznie podwyższony, ale myślę że cukrzyca to nic strasznego bo dostaniesz dietę ewentualnie insulinę a po porodzie wszystko wróci do normy. To chyba częsta przypadłość teraz . Daj znać jak będziesz coś wiedziała;)

Dziewczyny ile cm powinna mieć szyjka w połowie ciąży? Ja mam 3.8cm i moja gin mówi, że to super mimo, że w 13tc miała 4.5cm to ona mówi, ze skracania nie ma i że ona bierze pod uwagę to, że w połowie ciąży szyjka ma mieć więcej niż 2.5cm, więc jest super i nie mam się czym martwić, bo macica od tego czasu dużo urosła. Porównała ją do nadmuchiwanego balona - że jak rośnie, to jego końcówka się trochę skraca. Nie dała żadnych zaleceń, bo mówi, że wg niej to nie skracanie i na ten tydzień ciąży to super wynik. 🤷‍♀️ Nie wiem co o tym myśleć. Trochę się wystraszyłam. :/

Ostatnia edycja:
Dziewczyny ile cm powinna mieć szyjka w połowie ciąży? Ja mam 3.8cm i moja gin mówi, że to super mimo, że na początku ciąży miałam 4.5 to ona mówi, ze skracania nie ma i że ona bierze pod uwagę to, że w połowie ciąży szyjka ma mieć więcej niż 2.5cm, więc jest super i nie mam się czym martwić, bo macica od tego czasu dużo urosła. Porównała ją do nadmuchiwanego balona - że jak rośnie, to jego końcówka się trochę skraca. Nie dała żadnych zaleceń, bo mówi, że wg niej to nie skracanie i na ten tydzień ciąży to super wynik. 🤷‍♀️ Nie wiem co o tym myśleć.
Nie masz czym się przejmować. Moja szyjka nigdy nie miała więcej niż 3,5 cm.

Nie masz czym się przejmować. Moja szyjka nigdy nie miała więcej niż 3,5 cm.
Trochę się martwię tym spadkiem z 4.5 na 3.8cm, że to objaw skracania. Ale wg mojej gin to nie patologia i wszystko i jest okej. Ona uważa, że ponoć najłatwiej ze zdrowej ciąży zrobić chorą wmawiając skracanie szyjki, gdy to nie jest patologia.

Trochę się martwię tym spadkiem z 4.5 na 3.8cm, że to objaw skracania. Ale wg mojej gin to nie patologia i wszystko i jest okej. Ona uważa, że ponoć najłatwiej ze zdrowej ciąży zrobić chorą wmawiając skracanie szyjki, gdy to nie jest patologia.
3.8 to super szyjka :) gdyby była w okolicach 2.5 to wtedy możnaby się martwić.. szyjka będzie się skracać im ciąża wyższa..wazne, że nie jest to gwałtowny spadek do wartości granicznej ;) wg mnie twoja lekarka ma rację, spokojnie :)

Halo halo, co tu taka cisza? Jak u Was dziewczyny? Mam nadzieję, że leci szybko i coraz bliżej terminu🙂 U mnie dzisiaj 35+3 i tak się kulam powolutku do 37tygodnia. Już sobie na więcej pozwalam, krótkie spacery też były. Niestety forma mega słaba i wszystko kłuje na dole. Staram się rozruszać, żeby przy porodzie mieć siły bo ciężko to widzę. Jak mnie skurcze łapały między 22 a 30tc tak teraz spokój totalny w tej kwestii. Pakuję torbę do szpitala, ale ciężko to idzie logistyczne 😄

reklama
Halo halo, co tu taka cisza? Jak u Was dziewczyny? Mam nadzieję, że leci szybko i coraz bliżej terminu🙂 U mnie dzisiaj 35+3 i tak się kulam powolutku do 37tygodnia. Już sobie na więcej pozwalam, krótkie spacery też były. Niestety forma mega słaba i wszystko kłuje na dole. Staram się rozruszać, żeby przy porodzie mieć siły bo ciężko to widzę. Jak mnie skurcze łapały między 22 a 30tc tak teraz spokój totalny w tej kwestii. Pakuję torbę do szpitala, ale ciężko to idzie logistyczne 😄
Cześć. Z doświadczenia mogę napisać, że u mnie forma w trakcie porodu po leżeniu od 14 tygodnia była całkiem ok, tak mi się wydaje przynajmniej. Cały poród trwał niecałe 6 godzin. Ale po porodzie już niestety tak fajnie nie było. Ciężko było z mięśniami brzucha głównie przez kilka dni (nie wiem czy to przez to, że miałam stawiania macicy, twardy brzuch, czy to miało jakiś wpływ później), nogi też trochę opuchły i bolały od chodzenia. Ale to się wszystko da.
Jeśli czujesz się na siłach i nie dzieje się nic niepokojącego to jak najbardziej chociaż troszkę się poruszaj, żebyś po porodzie nie miała "zastoju" 😉
Moje dzieciątko ma już miesiąc i 2 dni, chociaż termin miałam na 25 kwietnia.
Malutka jest bezbłędna 🥰 Ładnie je, śpi, i rośnie nam 🙂 Mamy tylko problem ze skórką. Pediatra kazała odstawić mi nabiał (karmię piersią), słodycze, prać rzeczy malutkiej w zwykłym szarym mydle, itp. Będę przeszczęsliwa jak już wszystko zniknie z jej ślicznej buźki i ciałka, tylko wiadomo, na to potrzeba czasu.

A jak u reszty?
Mamusie odezwijcie się również!!!

Ostatnia edycja:
Do góry