reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Teraz? Who cares? Mam urodzič i już!!! Ja już raczej nie mam szyjki. Odtatbim razem była badana w szpitalu w listopadzie i miała 14mm..., wtedy powiedziano mi, że moja szyjka już ich nie interesuje, bo jzst taka słaba i tak szybko się skraca, że dla nich ważne jest tylko, czy szew trzyma to wszystko. Szew zdjęto 28.01, kazano mi spakować walizkę i być przygotowaną, bo za chwilę urodzę .... i tak chodzę do dziś... z nadzieją, że w końcu urodzę❤. I nie pytaj mnie, co trzyma moje dziecko jeszcze tam w środku, bo jest to dla mnie prawdziwa zagadka😍🥰, ale teraz to ja już mam to trochę w nosie,tłumaczę sobie, że nasza miłość ją tam trzyma🥰😍❤, bo jest blisko mojego serca❤🤷‍♀️.
Kochana życzę Ci rychłego rozwiązania 😊😚
U mnie jutro 31 tc 🙂

reklama
Czyli 3 przekroczona, gratulacje!!!, bo to też już duży krok jest. Mam nadzieję, że zasłużony prezent był🥰😍🤩
Powiem Ci, że teraz dopiero czas zaczyna mi naprawdę wolno płynąć 🙈 Leżę w tym łóżku i momentami dostaję fizia 😂
No właśnie nie, muszę się rozejrzeć dopiero 🙈😂 Ale chyba będzie to koszula do karmienia albo stanik 😅
Tak w ogóle, co sądzicie o biustonoszach do karmienia? Przydaje się czy zwykły lepszy?

Powiem Ci, że teraz dopiero czas zaczyna mi naprawdę wolno płynąć 🙈 Leżę w tym łóżku i momentami dostaję fizia 😂
No właśnie nie, muszę się rozejrzeć dopiero 🙈😂 Ale chyba będzie to koszula do karmienia albo stanik 😅
Tak w ogóle, co sądzicie o biustonoszach do karmienia? Przydaje się czy zwykły lepszy?
Ja kupiłam sobie książkę i dwa ciuszki, sweter i koszula do karmienia - full wypas prezenty😃🥰😆. Ja mam dwa staniki do karmienia, ale jeszcze żadnego nie użyłam jak się domyślasz... może za tydzień powiem Ci czy warto mieć taki1😛😋😀.
Po 34 tygodniu czas tak zapitala, że zanim się obejrzysz będziesz w 39- 40 tygodniu, zobaczysz🙃🙂😃. U mnie przynajmniej tak właśnie było.

Ojj przydaje się! 😁 tzn dużo wygodniej jest :)

Ja kupiłam sobie książkę i dwa ciuszki, sweter i koszula do karmienia - full wypas prezenty😃🥰😆. Ja mam dwa staniki do karmienia, ale jeszcze żadnego nie użyłam jak się domyślasz... może za tydzień powiem Ci czy warto mieć taki1😛😋😀.
Po 34 tygodniu czas tak zapitala, że zanim się obejrzysz będziesz w 39- 40 tygodniu, zobaczysz🙃🙂😃. U mnie przynajmniej tak właśnie było.
No właśnie ciuszki też mnie kuszą 😁 Tak bym poszła na zakupy do galerii, że szok 😂 Książek troszkę jeszcze mam. Co prawda pożyczone, ale liczą się chęci 😅
Niedawno pisałam, że w listopadzie/grudniu już chciałam luty. Mamy luty, a teraz chciałabym koniec marca z racji, że byłby to już 9 miesiąc 🙈 Ale 34 tydzień też by mnie satysfakcjonował, i to jak 😳🥰😁
Zobaczymy co mi ginek powie w poniedziałek na te moje skurcze i szyjkę.

Jako "madka" karmiącą 3 lata pierwsze dziecko😉 czuje się wywołana do tematu staników do karmienia - nie wyobrażam sobie nawet że mogłabym ich nie mieć przez te 3 lata. Zaczynałam od dwóch bawełnianych, takich zwykłych, po paru tygodniach przestawiłam się na usztywniane firmy Alles (nie chce tu robić reklamy firmie ale podaje ją jako hasło od którego warto zacząć szukać). Polecam dobrać rozmiar w sklepie tak miesiąc, dwa miesiące po porodzie i potem poszukać w necie bo różnice 4 lata temu były znaczące. I te usztywniane towarzyszyły mi już do końca - korbole trzymane w górze, w ładnym kształcie tak jak w zwykłym staniku🙂

Z takich zwykłych bawełnianych dla mnie ważne było aby po rozpięciu na bubisiu zostawał taki trójkąt, ja karmiłam na leżąco po nacięciu krocza ( potem też na leżąco gdy tylko miałam gdzie się położyć 😋) i wtedy ten trójkąt trzymał bubisia z którego nie karmiłam w górze - potem w usztywnianym ten górny bubiś był trzymany przez fiszbin. Np. nie sprawdziły się u mnie bawełniane z Lidla bo one nie miały trójkąta i wkurzało mnie ze ten górny wypada z nieusztywnianego i pozbawionego trójkąta stanika.

Jeśli zaś chodzi o koszule do karmienia to polecam takie, które nie mają dwóch rzędów guzików czy jednego rzędu guzików. U mnie się najlepiej sprawdzały takie dwuwarstwowe, w których aby nakarmić dziecko wystawiasz tylko sutek i główka dziecka Ci zasłania wszystko co wystaje spod ubrania a nie odsłaniasz całego bubisia. Takie też kupowałam bluzki i sukienki.
Podsumowując - jeśli zamierzacie karmić co najmniej kilka miesięcy to stanik jest absolutnie konieczny. Rozmiar usztywnianego warto dobrać kilka tygodni po porodzie gdy proces laktacji się już ustabilizuje.

O taki na pierwsze tygodnie w zupełności wystarczy i on ma ten trójkąt o którym pisałam.

Taki usztywniany miałam (jeden z kilku tej firmy w przeciągu 3 lat) - w tym sklepie kupowałam bo było niemalże dwa razy taniej niż w sklepie w galerii, w którym dobrałam rozmiar.

reklama

O taki na pierwsze tygodnie w zupełności wystarczy i on ma ten trójkąt o którym pisałam.

Taki usztywniany miałam (jeden z kilku tej firmy w przeciągu 3 lat) - w tym sklepie kupowałam bo było niemalże dwa razy taniej niż w sklepie w galerii, w którym dobrałam rozmiar.
Popatrzę jutro i być może zamówię, tylko najpierw muszę ogarnąć rozmiarówkę. Dziękuję 🙂

Do góry