kwiatek250
Fanka BB :)
Przesłodki bobas i piękna mama❤Zobacz załącznik 1217400
Dziś już mamy 3 miesiące i 3 tygodnie waga nadrobione, chociaż po tej stronie brzucha jest nam jednak ciężej
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Przesłodki bobas i piękna mama❤Zobacz załącznik 1217400
Dziś już mamy 3 miesiące i 3 tygodnie waga nadrobione, chociaż po tej stronie brzucha jest nam jednak ciężej
Kochana to jest moja wersja "maxi". W ciąży przytyłam 3 kg, więc po porodzie nie było co zrzucać, ale po pierwszej ciąży schudłam 32 kg doprowadzając się do zaburzeń odżywiania. Potem w klinice niepłodności kazali mi przytyć, tyłam do mojej obecnej wagi i płakałam.Wyglądacie przepięknie
A figurę to masz niesamowita i pomyśleć, że ponad trzy miesiące temu rodziłas
Skurcze przepowiadające się piszą, nic chyba niepokojącego. Takie, które martwią wyglądają jak góry i doliny a amplituda to ponad 100. Masz tam 1 większy skurcz (Braxtona to ok 40-50, przepowiadające 60-70).Miałam dziś KTG.
Jeden skurcz i cały czas napięcie macicy...myślicie że powinnam się tym martwić?
W dodatku osoba która robi ktg powiedziała że dziecko ma wysokie tętno- ale też nie mówiła co z tym dalej..
Powoli się coraz bardziej załamuje to tętno 170 jest tylko jak malutka się rusza więc... Może to normalne ? Na każdym ktg tak jest, że jak się ruszy to tętno rośnie..
Polecam zakupić paski laksusowe do pomiaru pH. Wtedy łatwo ocenić, jaki odczyn ma wydzielina.Dziewczyny, czy Wy też podczas brania luteiny macie takie obfite upławy? Wycieka mi dużo płynów z resztkami tabletek i boje się czasem, w niektóre dni czy to nie wody płodowe...
Tak dobrze zrozumiałaś. Biorę dopochwowo dwie 100mg rano i dwie wieczorem. Czyli 400mg. Lekarz mówił że nie mam wskazań do szwu czy tego pessara. To druga ciąża, w pierwszej ciąży nie miałam takich problemów. A teraz czuję się jak kaleka - wystaeczy 1h aktywności czy spaceru dziennie i mam skurcze i brzuch mi twardnieje. Mam lekarza z luxmed- on ma 10 min na wizyte czy żeby mi cokolwiek wytłumaczyć - jedyne co zdąży powiedzieć to żebym już miała torbę do szpitala i że jak będę miała dużo skurczy to mam jechaćCzyli obecnie masz 26 tc i 22 mm szyjki i taka dlugosc masz od 23 tc? Dobrze zrozumialam? A luteine bierzesz dopochwowo czy doustnie i w jakiej dawce-sa rozne tabletki-50 lub 100? Moze powinnas brac dopochwowo? Wtedy nie ma az takiego wplywu na psychike i nastroj. Lejek to niestety objaw skracajacej sie szyjki; jak lekarz nie chce zakladac szwu to moze zapytasz o pessar? To Twoja pierwsza ciąża? Ja biore od 5 tc luteine dopochwowo rano 1x100 a wieczorem 2x100 i dodatkowo duphaston doustnie rano i wieczorem po 1 tabletce; kazda z nas dostaje progesteron przy skracajacych sie szyjkach; mi on nie pomogl-szyjka pomimo lekow skrocila sie i w 17 tc miala 18 mm; ale kazdy organizm jest inny; w pierwszej ciazy bylam w podobnej co Ty sytuacji i dotrwalam do 40 tc bez szwu i pessara; co do bolu jajnika to mialam takie incydenty w pierwszych tygodniach ciazy-doslownie przez kilka godzin nie moglam sie ruszyc; lekarz nie znal przyczyny; bezruch mi pomagal i bol przechodzil i znikl po kilku dniach
Oczywiście trzymam kciuki wszystko będzie ok!!!Bo bez niego urodziłabym juž pewnie w 22-23 tygodniu..... Szyjka skróciła się do 17 mm (czy 14 już nie pamiętam), miałam lejek i zaczęło się otwierać i takie tam. Szew załožono mi z dnia na dzień. Leżę od 22 września.
Także, to dziecko będzie wyczekane i wyleżane, ale zaczynam wierzyć, że będzie żyło, a to już jest krok milowy dla mnie!!!
Ja mam w zależności od wysiłku. Im więcej robię tym więcej upławów.Dziewczyny, czy Wy też podczas brania luteiny macie takie obfite upławy? Wycieka mi dużo płynów z resztkami tabletek i boje się czasem, w niektóre dni czy to nie wody płodowe...
Ja nie mam, ale ostatnio leżałam w szpitalu na sali z dziewczyną, która ma cholestazę. Niestety, ale opisywała objawy identycznie jak Ty. Szczególnie charakterystyczne jest to nasilenie wieczorem i w nocy, ona czasem nie spała pół nocy i się drapała. Żaden krem, oliwka, nic nie pomaga. Mówiła też, że po prysznicu (ogólnie kontakcie skóry z wodą) jest gorzej.Hej [emoji5] czy ktoraś z was miała choleostaze w ciąży? Od paru dni odczuwam okropne swędzenie ale takie aż do krwi. Najbardziej swędzi mnie skóra w okolicach kostek u nóg no i w zasadzie całe nogi i brzuch czasem dłonie w okolicach nadgarstka. Nasila się to głównie wieczorem i w nocy. Często budzę się właśnie taka podrapana aż do krwi.
Nie wiem czy to to czy już sobie coś dobieram. Skórę staram się nawilżać podczas kąpania oliwką a czasem balsamem.
Jeśli masz taką możliwość, to staraj się leżeć i daruj sobie spacery (ja od 22 wrzesnia spacery mam w ciągu dnia do toalety, i raz na tydzień lub na dwa tygodnie na konsultacje do szpitala). Leżąc też ma się skurcze, ale zdecydowanie mniej (choć zdarzają się i gorsze dni...).Tak dobrze zrozumiałaś. Biorę dopochwowo dwie 100mg rano i dwie wieczorem. Czyli 400mg. Lekarz mówił że nie mam wskazań do szwu czy tego pessara. To druga ciąża, w pierwszej ciąży nie miałam takich problemów. A teraz czuję się jak kaleka - wystaeczy 1h aktywności czy spaceru dziennie i mam skurcze i brzuch mi twardnieje. Mam lekarza z luxmed- on ma 10 min na wizyte czy żeby mi cokolwiek wytłumaczyć - jedyne co zdąży powiedzieć to żebym już miała torbę do szpitala i że jak będę miała dużo skurczy to mam jechać