reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

O kurczę jestem w szoku że bez żadnego zabezpieczenia tak ładnie ta szyjka wytrzymała 😯
Też jestem w szoku 😅 ale już mam powiedziane, że w drugiej ciąży zapobiegawczo zakładamy passar..
Wiesz Twoja historia napawa mnie optymizmem, że jeszcze z te minimum dwa tygodnie wyleze w domu z synkiem w brzuszku 😁 staram się w to mocno wierzyć 😊a twardniał Tobie brzuch w ciąży?
Po 30tc twardniał..I chyba z tygodnia na tydzień coraz częściej. Może porozmawiaj z lekarzem, żeby Cię wysłał do szpitala chociaż na magnez..

reklama
Wiesz ale jedna kawe dziennie musze wypić i to na drugie śniadanie razem ze zwykłym rogalikiem bez dodatków zamiast np: kanapki. Ja wiem jestem gluuupiaaa, zeby się o tego rogalika tak roztrzasać 😄 ale cukru mi nie podnosi, a to jednak białe pieczywo. No ja oszaleję z tą glupią chorobą. Coli to 9 miesięcy w ustach nie mialam, a moj maż na złość w lodowce, zimna sobie zawsze trzyma. Czasami lodowkę otwieram z zamkniętymi oczami. No przez tą wizyte 10 dni temu u tej pożal się lekarki chodzę taka zestesowana, bo nawet nie wiem co z lożyskiem i wodami. Ale chyba ono nie psuje się tak nagle w ciagu 4 tyg z pierwszego stopnia na trzeci eh.. a nawet gdyby to niewydolność chyba też się czymś objawia ehh.
Ale lekarzowi zrobię przyjemność po urlopie gdy zawalę go pytaniami z kartki. Gadam i piszę jak pokręcona tak się stresuje. I jeszcze sie boję, ze mnie do szpitala wsadzi. Boję sie, ze lozysko niewydolne i już tylko cc mnie czeka. Na dodatek caly czas mam ochotę na piasek i to taki mokry. Ja nie wiem cholera co to za rarytas ale jak mi lekarz dzisiaj czegos na te zachcianki nie przepisze do suplementacji, to wysle Wam zdjecie jak siedzę w dole i rozkoszuje sie zóltym mokrym piachem w ustach 🤦‍♀️

Wizyta na 15.20 czyli godzina tortury.
Ta Twoja zachcianka na piasek to hit tego forum 😉😁

Czyli ten tydzień to tydzień trzymania kciuków! Wierze, że wyjdziecie zadowolone po wizytach 😊

Mam pytanie, czy Wasze brzuchy też z rana są mniejsze, a wieczorem wyglądają jak piłki i są napięte? Ja się cały czas boję, że u mnie, to przez mało wodzie eh
Tez tak mam, a moze to od jedzenia i leżenia??? Przez noc nie jemy i rano jest ok a po calym dniu oszczędzania jakas masakra. Ja jak mam robic wiecej czynnosci higienicznych typu mycie glowy to robie to zaraz po wstaniu, jeszcze nawet przed śniadaniem żeby bylo mi lżej 😊

Też jestem w szoku 😅 ale już mam powiedziane, że w drugiej ciąży zapobiegawczo zakładamy passar..

Po 30tc twardniał..I chyba z tygodnia na tydzień coraz częściej. Może porozmawiaj z lekarzem, żeby Cię wysłał do szpitala chociaż na magnez..
Wiesz rozmawiałam z nim o tym i stwierdził, że na razie nie ma to sensu wg niego...dodał jeszcze buscopan do magnezu który biore. Jak w sobotę powiedział szyjka skróciła się do 2 cm, ale jeszcze nie rodzę. Pozostaje mi wierzyć, że wytrzymam jeszcze trochę...

Kurde nie dość że mam szyjke 3,5 cm ze szwem, czyli wg mnie jest ok, to I tak będę leżeć do końca w szpitalu... Nawet do toalety I na mycie mam nie wstawać... Chyba trochę dramatyzują.. udało mi się wywalczyć wizyty męża 😉 dobrze że jest netflix 🤪
To szyjke masz ekstra i aż dziwne ze nawet do lazienki nie pozwalają wstawac, ale przynajmniej robią co mogą żeby wszystko bylo ok. Szkoda ze malo jest takich szpitali a raczej personelu

Moje dzieci w domu tak mnie wnerwiają, że nie mogę już wytrzymać. Młodsza bez przerwy jęczy a już mam uczulenie jak to słyszę. Wyszłam z domu i chciałabym już nie wracać!

Dziewczyny jestem w 25 tc, 3 tyg temu okazało się, że szyjka się skraca. Miałam lekkie bóle brzucha jak miesiączkowe kilka razy dziennie, później doszły bóle pleców. Okazało się, że szyjka skróciła się z 4,4 do 3,5 cm. Od dwóch tyg biorę luteinę dwa razy dziennie i generalnie więcej odpoczywam. Czy u Was luteina zahamowała skracanie szyjki? Wizytę kontrolną mam we czwartek i trochę się stresuje.
To chyba zalezy od organizmu, niektórym sie skrocila ale pozniej juz stala w miejscu a niektorym szla dalej. Na pewno jesli bedzie sie skracala to założą Ci jakies dodatkowe zabezpieczenie takze sie nie stresuj bedzie dobrze. Czyli jestes juz kolejna z wizytą w tym tygodniu. Ale bedziemy mialy relacji ....😉

Wiesz rozmawiałam z nim o tym i stwierdził, że na razie nie ma to sensu wg niego...dodał jeszcze buscopan do magnezu który biore. Jak w sobotę powiedział szyjka skróciła się do 2 cm, ale jeszcze nie rodzę. Pozostaje mi wierzyć, że wytrzymam jeszcze trochę...
Trochę szkoda bo moja lekarka mówiła że magnez nie tylko wpływa na mnie ale też w jakiś sposób zabezpiecza dziecko 🤔 tak czy siak wg mnie z taką szyjką wytrwacie dłużej niż do 34tc ;) wiem, że to ogromny stres ale postaraj się zająć czymś głowę i zleci raz dwa ;)

reklama
Trochę szkoda bo moja lekarka mówiła że magnez nie tylko wpływa na mnie ale też w jakiś sposób zabezpiecza dziecko 🤔 tak czy siak wg mnie z taką szyjką wytrwacie dłużej niż do 34tc ;) wiem, że to ogromny stres ale postaraj się zająć czymś głowę i zleci raz dwa ;)
Zgadza się - podaje się jakaś specjalna odmianę magnezu (chyba siarczan magnezu) przy zagrożeniu porodem przedwczesnym, aby zapobiec porażeniu mozgowemu u wcześniaków. Mówił o tym w wywiadach prof. Huras, jak urodziły się szescioraczki w Krk. Tez o tym słyszałam

Do góry