reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja lezalam raz na lewym i prawym boku. Na plecach tez leżałam ale wtedy brzuch częściej się napinał niestety. A jak czułam bol podbrzusza i silne parcie na pecherz to leżałam na plecach i podkładałam dużo poduch pod pupę i wtedy mi pomagalo. Miałam wrażenie ze dziecko przesuwa się wyżej pepka i bol ustępuje.

reklama
Taka mata masującą pod całe ciało by się przydała... Gdy się w nocy muszę przekręcić na drugi bok, to szukam ramienia męża i się podrzymuję hehe. Jest już tak wyczulony, że z automatu napina ramię. Mi chyba magnez na te skurcze łydek nie pomaga albo za mało łykam.
Ja śpię z poduszką ciążowa najleoszy zakup ever prawie od początku śpię z nią i dzięki temu w pewnym stopniu uniknęłam bólów kręgosłupa staram się kłaść na lewym ale w nocy się przekręcam i śpię czasem na prawym a czasem budzę się na już na plecach podobno na plecach nie bardzo bo dziecko ma mało miejsca wtedy. Ja magnezu biorę dużo tak przynajmniej mi się wydaje 3 X1 magne b6 i Aspargin 2x1 nie mam pojęcia dlaczego aż tyle magnezu biorę tak lekarz zalecił biorę już od 12 TC takie dawki magnezu i mam brać całą ciążę. Możliwe że małe dawki i dlatego skurcze

I to leżenie na szyjkę tak pomogło w Twoim przypadku? To teraz już tylko trzymać kciuki do terminu i odetchnąć trochę. Dajcie mi trochę tych tygodni... W sumie szybko mi dni minęły ale nadal jestem w zawieszeniu co do wyniku posiewu eh.. wiecie może jak często ten posiew wychodzi kobietom dodatni? Mamy tutaj jakieś dane statystyczne forum? 😁
Wychodzi na to że pomogło, chociaż lekarz zaleca jedynie oszczędzać ale wielkorkotnie mi mówił, że mam nie wychodzić. Nigdy wprost nie powiedział, żeby leżeć, lekarze odchodzą od tej praktyki, gdyż ponoć nie ma dowodów na to że to pomaga (poczytaj sobie mamaginekolog, ona też o tym pisze) ale sam kiedyś wypalił, aby jeszcze trochę wylezala ta ciąże, więc cierpliwie leżałam. Niektóre dziewczyny mają skurcze, bile i ciągnięcia więc nawet jakby chciały chodzić, to nie da rady, ja należę do tego grona. Innym wszyysko dzieje się bezobjawowo i tutaj pewnie jest ryzyko, bo jak ktoś nie jest zdyscyplinowany to może sobie pofolgowac. Są też kobiety, którym szew czy pessar trzyma normalnie mimo w miarę spokojnego trybu życia i nie muszą leżeć plackiem, wszyysko zależy od przypadku. Ja się przekonałam że problemy z szyjka są nieprzewidywalne i mogą się zmieniać z godziny na godzinę, zarówno na plus, jak i na minus. To wyjątkowo,, zaszczytne,, grono, gdyż szacuje się, że ok 1-2% kobiet rocznie ma takie jazdy... Możesz czuć się wyróżniona.

Temat szyjki zgłembiałam leżąc w pierwszej ciąży. Mój lekarz też nie chciał abym leżała tylko więcej odpoczywała. Ale ja ze strachu nogi zacisnęłam i leżałam. Nie wiem czy pomogło czy nie, bo szyjka leciała i w 38 tygodniu miałam 3cm rozwarcia. Może w gdyby nie leżenie, to rozwarcie byłoby wcześniej. Mogę sobie gdybać. Powiem szczerze, że teraz mniej się boje niż w pierwszej ciąży. Nie mam pojęcia dlaczego. Może ktoś podpowie...?

A czy skurcze przepowiadające mogą skracać szyjkę? Oczywiście te bezbolesne. Bo kiedyś czytałam, że mogą ale nie muszą ponieważ nie mają tyle mocy, co porodowe.

Dzisiaj forum jakieś zaspane...

Właśnie przyszedł mi pessar. Piszę, że to najczęściej zakładany rozmiar.
Ja nie wiem ale albo on jest taki duży albo ja mam takie małe rączki.
Jeszcze mój mąż pyta gdzie to się zakłada... 😦 Szkoda, że nie widziałyście jak mu tłumaczyłam... 😟

Jeszcze mój mąż pyta gdzie to się zakłada... 😦 Szkoda, że nie widziałyście jak mu tłumaczyłam... 😟
Jak zobaczyłam to w szpitalu jak mi mieli zakładać to zrobiłam wielkie oczy 🤣 jakoś przeraziło mnie.. Pierwsza myśl jak to kurde się zmieści 🤣🤣🤣

W szpitalu zamówiłam na "w razie czego" żeby nie czekać jak jednak powiedzą że muszę mieć, paczka przyszła ale nigdy jej nie otworzyłam żeby nie zapeszać. Po porodze zobaczę jak wygląda pesar;)

reklama
Do góry