reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Jedziesz na izbę to sprawdzić ???
Jeszcze nie. Ja w tej ciąży 10 lat temu całe wieczory od 18tc spędzałam na skurczach nawet i co 8 minut, ale to nie były skurcze całego brzucha, tylko od dołu, takie bardziej podobne do braxtona. Jechałabym już, ale w piątek mam wizytę więc jeszcze obserwuję. Mam zamiar jak AgaBart jechać na wizytę spakowana.

reklama
Ja mam pytanie do dziewczyn z cukrzycą... Otóż robiłam dzisiaj ogtt i tak wynik na czczo ok, po godzinie też ok a dwóch nieco podwyższony... Czy mam się już oswajać z pomiarem cukru? Czy jeden niepoprawny wynik diagnozuje już cukrzycę? 🤔

Strasznie się boje że przeoczę infekcję ☹ Od ostatniej wizyty mnie swędzi. I tłumaczę sobie racjonalnie że ginekolog by coś zobaczyła, że to na pewno przez źle przycięte włoski dzień przed wizytą albo od luteiny którą zaczęłam brać dzień później. I rzeczywiście jest z dnia na dzień lepiej. Wczoraj na wieczór nie wzięłam luteiny i było zupełnie dobrze. Ale przez tydzień miałam stracha...
Mój gin co miesiąc mi robi stopień czystości i jak tylko coś nie halo albo w moczu to od razu posiew. Tamta ciąża taka była przez infekcje. A ta to już wynik rozkręconej niewydolności.

Hejka dziewczyny, to mój pierwszy wpis, ale zapoznałam się z całym wątkiem. Jestem obecnie w 30+6 tc drugiej ciąży. Pierwszą straciłam niewiele ponad rok temu w 21 tc (pęknięcie pęcherza) :-( Poród wspominam traumatycznie, ale postanowiłam walczyć o kolejną ciążę. Byłam o wielu lekarzy, większość chciała mnie profilaktycznie szyć z nakazem leżenia od początku ciąży. Szukałam dalej, aby znaleźć przyczynę sytuacji, bo w odpowiedzi dlaczego otrzymywałam lakoniczne ' Tak bywa'. Trafiłam w końcu na mojego obecnego lekarza, specjalistę w ciężkich przypadkach, endokrynologa i po prostu dobrego lekarza. Już na 1 wizycie okazało się, że mam niestandardowa budowę macicy, ktora moze utrudniac sytuacje. Nie brałam nic do tej pory. Prowadzę tylko oszczędny tryb życia, bez leżenia plackiem. Jeżdżę na badania co 2 tygodnie i zawsze mam usg szyjki. 0d 20 tc szyjka się bardzo powoli skraca, ale była dość długa i zwarta do tego czasu. W 27 tc lekarz podal mi sterydy na płuca dla małego. Od 29 tc szyjka się rozpulchnia i jest mały lejek, za to przestala sie skracać i trwa w 32 mm. Jesteśmy jednak dobrej myśli. Mój mąż codziennie powtarza, że stres może zaszkodzić i stara się nie dopuszczac do zlych mysli. Zatem jak zawsze codziennie wieczorem czytany dziecku, śpiewamy i mamy nadzieję, że szyjka jeszcze wytrzyma :-) Co do infekcji to mam nawracajace w tej ciąży i co jakiś czas dostaje tabletki. Co miesiąc mam robiony posiew, ale wynik mam na miejscu, bo w klinice jest laboratorium i od razu dostaje recepte. W poprzedniej ciąży miałam infekcje zaraz przed peknieciem pęcherza i choć niekoniecznie ona, a szyjka mogła być przyczyną to wolę teraz chuchac na zimne. Z tego co Tu czytam każda z nas tworzy inną historię, trudną do porównania, ale jedno jest pewne wszystkie jesteśmy tak samo silne i waleczne. Jestem dumna z Was wszystkich. Pozdrawiam 🤗
PS Po przeczytaniu zapożyczylam sobie od którejś z Was termin majtkoza ;-) Doskonale wiem o co chodzi!

Ja właśnie po luteinie tez chyba coś złapałam 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ ale mam od ginekologa w razie właśnie takiej sytuacji nystatyne i clotrimazol to sobie wczoraj zaaplikowałam. Podobno po luteinie infekcje są częste . Ale boje się , bo tez mnie swędziało , wiec wolałam nie ryzykować 🤦🏻‍♀️i jak nie urok to sraczka i tak kółko 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
No ja na razie trzymam moją hipochondrię na wodzy i biorę tylko bakterie. Ale serio dzisiaj już nie swędzi więc może to były te włoski. Tak się przed wizytą uczesałam że przesadziłam 😂

Ja mam pytanie do dziewczyn z cukrzycą... Otóż robiłam dzisiaj ogtt i tak wynik na czczo ok, po godzinie też ok a dwóch nieco podwyższony... Czy mam się już oswajać z pomiarem cukru? Czy jeden niepoprawny wynik diagnozuje już cukrzycę? 🤔
Ja miałam w pierwszej krzywej tylko jeden wynik ponad normę a pozostałe tuż pod. Wystarczyło. A jaki masz ten wynik?

reklama
Do góry