reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja leżałam w szpitalu 12 dni w tym 3 dni po założeniu szwu. W domu też praktycznie cały czas leżałam, chociaż w szpitalu mi mówili, że nie muszę leżeć tylko prowadzic oszczedzajacy tryb życia. Brzuch mi się napinal, ale juz nie pamietam jak czesto. Znam dziewczyne, ktora jest w 3 ciazy i ma szew od 12tyg. Funkcjonuje normalnie, tylko nie dźwiga.
Twój lekarz każe Ci cały czas leżeć, pomimo tego, że masz krążek?

reklama
czy to znaczy ze on tylko będzie pomagał i do końca ciazy będę w szpitalu musiała leżeć? ?
Nieeee.... Ja na pompie byłam teraz 3 dni od 19 do 22 grudnia. Później już tylko doustnie magnez luteina nospa i scopolan. Brzuch mi się napina mimo leżenia, wstaje do jedzenia i łazienki. Tak już będzie. Większość dnia nie jest napięty. Nie boli. Jak coś się dzieje to staram się spokojnie oddychać i zmienić pozycje. Mija.

Póki co kazał mi leżeć ciągle bo bardzo mi się napinal brzuch. Przy wstanie z łóżka robił się bardzo twardy i ciągnie w dół. Tez tak mialyscie? Co wam na to pomagało?
Mój gin mówił, że to normalne, że przy wstawaniu, czy chodzeniu brzuch jest twardy. Jednak grawitacja działa. A z drugiej strony jak cały czas lezysz to każde podnoszenie się to 'nienaturalna" pozycja dla twojego organizmu i się napina, bo mięśnie są osłabione.

Mój gin mówił, że to normalne, że przy wstawaniu, czy chodzeniu brzuch jest twardy. Jednak grawitacja działa. A z drugiej strony jak cały czas lezysz to każde podnoszenie się to 'nienaturalna" pozycja dla twojego organizmu i się napina, bo mięśnie są osłabione.
Oby tak było jak piszecie. I tak nic więcej nie mogę zrobić niestety dla mojego synka. Mój LEKARZ nie powiedział mi dlaczego szyjka się skróciła pomimo ciągłego lezenia i brania leków. Spotkaliście się z taką sytuacją? Nie miałam pessara jeszcze wtedy i nie dostałam nospy. Teraz mam wszystko i mam nadzieję że już się te skurcze uspokaja i krążek zatrzyma skracanie sie szyjki. ...

Oby tak było jak piszecie. I tak nic więcej nie mogę zrobić niestety dla mojego synka. Mój LEKARZ nie powiedział mi dlaczego szyjka się skróciła pomimo ciągłego lezenia i brania leków. Spotkaliście się z taką sytuacją? Nie miałam pessara jeszcze wtedy i nie dostałam nospy. Teraz mam wszystko i mam nadzieję że już się te skurcze uspokaja i krążek zatrzyma skracanie sie szyjki. ...
Na pewno będzie dobrze. Ja też byłam ciągle zestresowana i bałam się, że nie dotrwam do terminu a urodziłam 6 dni po terminie i jeszcze poród był wywoływały. Od zdjęcia szwu w 37 tyg nie chciało ruszyć.

Ja urodziłam duże dziecko, córka miała 4370g. Jeśli jedno było duże, to teraz może być podobnie a wiadomo im większe dziecko, tym większy nacisk na szyjke. W poprzedniej ciazy szew miałam zakładany na szyjke ok 2cm a teraz nie chce mi dac szwu profilaktycznie, bo sytuacja może się nie powtórzyć. Ja się jednak boję, że pomiędzy wizytami ta szyjka się skróci i będzie za późno:/ Mam 2 letnie dziecko w domu i o lezeniu przez większość czasu mogę zapomnieć.
Dziwne, sytuacja może się nie powtórzyć a również może. Dlatego mój od razu założył pessar, bo jak to określił lepiej niech będzie niepotrzebny niż byśmy mieli powtórkę z rozrywki. Pani spokojna ciaza jest cenniejsze niż debata nad tym czy jest zasadność szwu czy pessara.
Lekarz nie jest wróżbitą i nie przewidzi przebiegu ciąży. U mnie w 20tc zaczynały się skurcze i tylko potwierdziły, że zakładając pessar kilka tygodni wcześniej lekarz dobrze zrobił. Oboje odetchnelismy z ulga. Wizyty kontrolne mam od początku ciąży co ok 3 tyg.

Ola mi w pierwszej ciąży mimo leżenia i leków postępowało rozwarcie. W dniu w którym odstawiono mi leki urodziłam.
Lekarze o stawiali że wyleze tydzień a udało się miesiąc. Do dziś nie wiadomo co spowodowało rozwarcie, bo nie miałam żadnej infekcji i badania ok.

A ile dziewczyny po zdjęciu szwu bylyscir w szpitalu? Równo was brali w 37 na sciagniecie? Ja 34 tydz.. Z szwem od 25 z szyjka 1.5, miękka i wewn rozwarciem 1cm. Też ciągle skurcze, twardnienia i pełno lekow, szyjka sie skraca ale dajemy radę. Dodatkowo żylaki w macicy, co potęguje ból. Czekam już na ten 37 i czy cos sie wydarzy, czy bd ciągnąc dalej..

reklama
Na zdjęcie pessara jestem umówiona 37-38tc. Za jakiś czas mam wizytę i wybierzemy konkretną datę. Jak to powiedział mój lekarz, że dostosuję się do moich planów 🤣

Do góry