reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Moja szyjka po założeniu szwu miała ok. 2cm, we wtorek minęło tydzień po założeniu i ma 1,8vm. Najważniejsze ze szew trzyma, nie ma się co martwić. Moj gin polecił mi żebym spała z poduszka pod tyłkiem żeby macica była nieco wyżej i dziecko wtedy tak nie naciska :)

@Oczekujaca123 mysle ze nie powinnas sie tym martwic. Jestes w blizniaczej ciazy tez lekarz przy zszywaniu nie mogl jakos mocno scisnac macicy by nie syrzeliy pecherze plodowe. A szyjka moze sama sie wydluzyc. Po lekach i lezeniu. Bedzie dobrze

Dokładnie jak mówi Basia szyjka może się wydłużyć.Dwa tygodnie po założeniu szwu miałam 4 cm.Byłam w szoku,bo nie miałam pojęcia że ona się może wydłużyć i jeszcze o tyle.Później było 3 cm,jeszcze później 2,6 cm a teraz jest 2,4 cm.Ordynator powiedział,że najważniejsze,że szew trzyma i tego się trzymajmy:)Szew masz i teraz leżing i będzie dobrze:)Jakby coś się działo zawsze mogą dołożyć pessar.Ale nic się dziać nie będzie:)

Wiecie jak to jest... nagorliwosc jest gorsza od sraczki... powiedzual ze badaja recznie i do domu ze teraz pezy szwie to bardziej to czy trzyma i nie ma rozwarcia ma znaczenie niz ile ma cm.... Ale upierdliwa ja wyblagalam ze spac nie bede umiala po nocach i blagam o usg. - boze jaka ja z siebie idiotke robie [emoji14]
Mial mi zrobic osoboscie (chyba wiekszej marudy nie zna [emoji14] ) no ale czekalam.i czekalam w miedzy czasie jakas lekarka miala szkolenoe z nowego sprzetu i ustawien 3D itp no i szkolil ja jakis tam technik no wiec moj lekarz mpwi ze w gratisie moge sobie iść na takie lepsze , poszlam super efekt chyba z 25 min mnie badala bo sie uczyla nowych funkcji sprzetu i jakies ostrości robila itp. Potem od razu ona zrobila szyjke i sie troche przestraszyla i poszla do profesora powiedziec ile ma i czy na pewno mam isc do domu.. no i on znow tlumaczyl ze nie ma obaw itp itd i ze on wrozy ze przykade znow za 3-4tyg max ale pewnie z nadcisnieniem albo obrzekami bo szyjka powinna trzymac.. no wiec wyzbyli sie mnie i juz leze grzecznie w domku. (Pewnie juz swietuja ze upierdliwa pacjentka poszla do domu )
Trochę sie boje odstawienia luteiny bo od poniedzualku nie biore a bralam 3x200... i chce to omowic z moja gin wr wtorek ale nie wiem czy nie dawać sobie chociaz 2 x 200 dopochwowo albo 2x100 przez jakis czas....

Ostatnia edycja:
Dokładnie jak mówi Basia szyjka może się wydłużyć.Dwa tygodnie po założeniu szwu miałam 4 cm.Byłam w szoku,bo nie miałam pojęcia że ona się może wydłużyć i jeszcze o tyle.Później było 3 cm,jeszcze później 2,6 cm a teraz jest 2,4 cm.Ordynator powiedział,że najważniejsze,że szew trzyma i tego się trzymajmy:)Szew masz i teraz leżing i będzie dobrze:)Jakby coś się działo zawsze mogą dołożyć pessar.Ale nic się dziać nie będzie:)
Mowil mi ze pessar to ostatecznosc i on za nim nie jest... ze raczej ufa szwu...

Mi po założeniu tez wycofali luteinę dopochwowo a przepisali podjęzykowa. Ordynator mówił ze przy szwie im mniej dopochwowo tym lepiej i teraz biorę tylko macmirror co 3 dzień.

reklama
Też po krążku (kiedy to świństwo przestanie powodować ból??) nadal biorę dowcipną luteinę 2x100 i macmiror co 2 dni, na następnej wizycie spytam, czy mogę rzadziej, bo oszaleć można.

Do góry