reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Najbardziej bym chciała w Bogucicach, ale dochodzę powoli do wniosku że wszystko mi jedno. Jeszcze nie byłam oglądać oddziału w Bogucicach, w Bytomiu widziałam i wyglądało ok. Są tylko 2 położne na wszystkie rodzące, ale prawde mówiąc to w pierwszym okresie porodu nawet mi pasuje żeby mnie zostawili sama w spokoju :D
Hmm ja chyba dalej zostaje przy Rudzie... Nie wiem sama. A kiedy masz posiew kontrolny?
Ja dzisiaj mialam wizytę. Gin zrobila mi posiew na gbsa. Zuza 2300 gram, wiec git. W przyszły piatek mam mieć ściągnięty pessar :O A i moge juz chodzic także chciałabym codziennie zaliczać spacer :)

reklama
@Zzzzzz o mamusiu, kawał kobitki z Zuzanki [emoji173] który to już tydzień? Napisz mi proszę jeszcze raz przy jakiej długości szyjki i w którym tygodniu miałaś zakładany pessar i jak często robisz posiewy [emoji8] z niecierpliwością czekam na wizytę u mojego gin i będę go o to prosić.

Cześć dziewczyny, z moim szwem trafiłam do szpitala bo nie podobał się mojemu lekarzowi prowadzącemu. W szpitalu dowiedziałam się ze szew był zakładany jak ja miałam już rozwarcie,... był plan żeby teraz założyć drugi, wyżej. Okazuje się ze prawdopodobnie jest jakaś infekcja bakteryjna i czekam na wyniki posiewu. Ordynator ogolnie powiedział ze szew delikatnie zsunął się z prawej strony i tam jest troszkę luzu, ale z tym szwem powinnam wytrwać. Bardzie mi martwi go ta infekcja. Jeśli faktycznie coś będzie to raczej odpuszcza zakładanie szwu a zajmą się infekcja...

@Audia20, @Wiewióreczka87 miałyście u siebie wrażenie, że im wyższa ciąża, tym twardnieje silniej? Ja już nie wiem, ostatnio mój brzuch jest jak skała, a jeszcze kilka tygodni temu raczej bym tego w ten sposób nie ujęła, choć też się macica stawiała i robiła z niej taka kopułka.

Ja dziś nie spałam do 7:00 rano, bo wczoraj odebrałam wyniki krzywej i były tak dobre, że od razu zjadłam z radości 2 pączki na raz, efekt - rozstrojone jelita :(

Hmm ja chyba dalej zostaje przy Rudzie... Nie wiem sama. A kiedy masz posiew kontrolny?
Ja dzisiaj mialam wizytę. Gin zrobila mi posiew na gbsa. Zuza 2300 gram, wiec git. W przyszły piatek mam mieć ściągnięty pessar :O A i moge juz chodzic także chciałabym codziennie zaliczać spacer :)
Dla mnie Ruda jest troszkę za daleko. Wolę zeby też mąz miał bliżej zeby do mnie jeździć.
W szpitalu nic mi nie mówili o kontrolnym posiewie, ale zrobię go i tak za 2 tyg na wizycie. GBS pobrali już w szpitalu i będę musiała podjechać tam po wynik. U mnie młoda 24.01 miała 1940gram, także jest bardzo mała. Ale za każdym razem tętno i przepływy są zupełnie ok. Po prostu będzie miała :) Muszę dokupić ciuszki w małych rozmiarach.

Ja też już chodzę, odpoczywam w dzień, ale normalnie gotuję, coś lekkiego w domu porobię. W najbliższych 2ch tyg często będziemy wychodzić gdzieś z mężem, bo potem to będzie różnie. Już mam dość siedzenia w domu i ciągnie mnie wszędzie mimo pogody ;)
W 35 jak będziesz miała zdjęty pessar to już bezpiecznie, a pewnie nie urodzisz od razu :)
Fajnie ze to wszystko zmierza ku końcowi.

@olaa90 u mnie 34 tc skończony. Mi zakładali na wszelki wu pessar bo miałam bóle brzucha w 14tc na twarda szyjke o dlugosci ok 34mm. Taka miałam od początku.
Później szyjka zrobila się miękka i zaczela skracac ale pessar się zassał i szyjka trzyma juz od dłuższego czasu 25mm. Mam tez rozwarcie zewn 1cm, które zrobilo sie w okolicy 31tc.
@Ola124 lepiej wyleczyć infekcję i dopiero cos założyć. Wyniki przyjdą szybko a antybiotyki dożylne szybciej działają. Myślę że wkrótce założą Ci szew po zaleczeniu. Do tej pory leż, leż, leż.
@Naysan to before przed czwartkiem widze ;)
@Wiewióreczka87 wagę mamy podobną. Zuza w 25 centylu więc mam pare ubranek w rozm 50 na wszelki wu.

@Zzzzzz oj fantazjowałam o tych pączkach od dawna, ale teraz jest naprawdę źle, już sama nie wiem czy to pączki winne czy znowu coś się dzieje, ech

@Naysan u mnie im ciąża starsza tym twardnienia intensywniejsze, częstsze i dłużej trzymające.

Wczoraj miałam wizytę u profesora w Poznaniu, mały waży 1670g, szyjka bez zmian od 3 tygodniach. Tak jak pisze Basia, leżenie działa cuda :)

reklama
Tam było dużo pomiarów zapisane przy przyjęciu do szpitala... Długość szyjki 28mm a echo cześć zamkniętej podajrze 14mm. Ale na zabieg czekałam tydzień i tam podobno jeszcze krótsza się zrobiła ale szew założyli

Do góry