reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Cześć dziewczyny, mnie niestety tez spotkała niewydolność szyjki macicy. O niewydolności dowiedziałam się na usg polowkowym w 20tc 10.12.18. Szyjka miała wtedy 12mm i od razu decyzja o szwie. 13.12 przyjęli mnie na oddział i szyjka miała jedynie 2mm... szew założony 17.12, dzień później wypisano mnie do domu. Przez pierwszy tydzień leżałam, wstawałam jedynie do łazienki i do kuchni żeby zrobić sobie herbatę czy jakieś kanapki. Wizytę kontrolna miałam 28.12, tam moja ginekolog zbadała mnie jedynie na fotelu i powiedziała ze szew trzyma..pozwoliłam sobie na troszkę więcej aktywności, poszłam na zakupy itp, od tego czasu czuje twardnienie brzucha bez żadnych dodatkowych dolegliwości, teraz leze i odpoczywam, biorę asekuracyjnie no-spe comfort jedna tabletkę i ciągu dnia i jedna na noc. Dodatkowo dostałam globulki macmirror i luteinę podjęzykowa. Ordynator ze szpitala mówił ze mam się oszczędzać, a moja gin ze mam prowadzić głównie kanapowy tryb... i sama nie wiem czy w ciągu dnia mogę zrobić obiad czy najlepiej leżeć i nic nie robic..
Cześć, miałam podobną sytuację ( 5 mm a następnego dnia już pęcherz płodowy widoczny) i moja lekarka ( sama zakładała szew więc widziała jaka jest sytuacja) kazała mi leżeć. Wolno mi co najwyżej usiąść przy stole żeby zjeść obiad czy napić się kawy. Nie wiem co Ci poradzić - leżenie nie jest niczym fajnym ale czasem pomaga. Lekarze mają różne zdania na ten temat.

reklama
@Ola124 tez mialam podobny przypadek do Twojego w 23+1 zalozyli mi szew. Trafilam na wizyte z szyjka 14mm. Od razu skierowanie do szpitala. Zalozyli szew na 13 mm szyjke. Wrocilam do domu po tygodniu. Caly czas lezalam wstajac tylko do wc. Rodzina mi robila posiłki..mialam twardnienia i skurcze. Ok 29 tc przeszło teraz zaczelam troche wstawac. Jestem juz w 33 tc. Radzę lezec i nic nie robic. Pamiętaj ze przy szwie nie mozna kucac ani sie schylac. Unikac schodow. Nie podnosić wysoko rak. Musisz uwazac na kazdy nagly ruch. 23 to wczesna ciaza najwiekszy brzuch przed Toba wiec warto teraz lezec by szyjka sie troche wydluzyla..

hej miałam bardzo podobny przypadek jak ty. W 17tc byłam na wizycie, okazało się, że szyjka ma długość 14mm. Po tygodniu miałam założony szew, który utrzymał się 1,5 tygodnia. Ponownie trafiłam do szpitala, szyjki już nie miałam, dodatkowo miałam 3cm rozwarcia. Udało założyć się szew, gdzie sytuacja była już tragiczna. Ze szwem ratunkowym leżę już 5 tyg, obecnie jestem w 27tc. Do końca ciąży mam cały czas leżeć. Tobie radzę to samo, lepiej nie ryzykować i nie przemeczac naszych biednych szyjek;)
No ja właśnie nie wiem jak wyglądała moja szyjka w dniu zabiegu, skoro na 3dni przed miała zaledwie 2mm... dużo leze, czasem po prostu siedzę na kanapie. Czy tez miałaś takie uczucie jakby ciągniecie? Ja od początku założenia szwu po lewej stronie, na udzie takie właśnie uczucie ciągnięcia, nie jest to ból raczej takie uczucie dyskomfortu

A czy po założeniu szwu przez cały czas bralyscie globulki dopochwowe? Ordynator mówił mi, ze będę musiała brać do końca ciąży tak co 3 dzień. Moja ginekolog powiedziała mi ze mam tylko dokończyć to opakowanie które mam.. a wolałabym mieć coś asekuracyjnie

A czy po założeniu szwu przez cały czas bralyscie globulki dopochwowe? Ordynator mówił mi, ze będę musiała brać do końca ciąży tak co 3 dzień. Moja ginekolog powiedziała mi ze mam tylko dokończyć to opakowanie które mam.. a wolałabym mieć coś asekuracyjnie
Macmiror to podobno taki standard, ja akurat mam raz w tygodniu, pewnie do momentu zdjęcia szwu

Nie siadaj. Siedzenie to zabojstwo dla szyjki duzy nacisk. Lez.. Globulki tez biore macmiror co pare dni. Bierz je by nie zalapac infekcji. Infekcja niebepzieczna przy szwie. Moze doproawdzic do porodu. Twardnienie brzucha i cagniecie to u mnie zly objaw. Jak leze jest ok jak chodze szybko boli.

To nie wiedziałam, ze siedzenie tez nie wchodzi w grę. Teraz już będę tylko leżeć.. zastanawiam się czy czekać z tym twardnienie brzucha do wizyty 15.01 czy podjechać do szpitala na sor żeby zrobili usg..

Ola leżeć, leżeć, leżeć. Wtedy szyjka najmniej obciążona. Ja nie biore globulek, tylko dzialam jak cos wyjdzie w posiewie a ten mam co ok 3 tyg. Miałaś robiony posiew?

reklama
Do góry