reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Dziewczyny, mam takie pytanie. Jakie są Wasze osiągnięcia wagowe w ciąży? Ja w 20tym tygodniu zważyłam się rano i ważę 2kg mniej niż przed ciążą. Paranoja. Pewnie przez ten cały stres, a przecież żrę i żrę. A czytałam, że poród przedwczesny zagraża bardziej w niedożywieniu. Morfologia też za każdym razem gorsza :(
ja przed ciążą 53 przy 169 wzrostu a teraz (26 tc) już 62 ale od momentu akcji z szyjką waga spadła o 2 kg bo było więcej czyli stres tak jak piszesz...

Kurcze to rzeczywiście dziwne :( a konsultowałaś z lekarzem?
Nie, skarżyłam się mu tylko na ostatniej wizycie, że mam nudności jak w pierwszym trymestrze (już przeszły), a on, że "tym się w ogóle nie przejmujemy". Inna sprawa, ze książeczkę ciąży mi załozyli dopiero pod koniec 3go miesiąca, jak miałam jeszcze więcej na minusie po nudnościach, więc wyszło na to, że generalnie bardzo lekko przybieram na wadze, ale nie porównywali tego z wagą sprzed ciąży. Poza tym ważą w ubraniu i butach, a przecież pogoda się zmienia, coraz cięższe buciory człowiek nosi.

Ja przytylam jakies 6 kg. Ale startuje z wysoka waga troche nabralam po stracie syna. Ktos chudnie a ktos tyje przy stresie. Z corka tez tylam ksiazkowo. Ale po ciazy ostro sie biore za siebie. Strasznie sie zaniedbalam. Liczylo sie tylko to zeby byc jak najszybciej w ciazy i zarlam wieczorami. Do czasu az nie zaszlam w ciaze.

Ja przytylam jakies 6 kg. Ale startuje z wysoka waga troche nabralam po stracie syna. Ktos chudnie a ktos tyje przy stresie. Z corka tez tylam ksiazkowo. Ale po ciazy ostro sie biore za siebie. Strasznie sie zaniedbalam. Liczylo sie tylko to zeby byc jak najszybciej w ciazy i zarlam wieczorami. Do czasu az nie zaszlam w ciaze.
Ja też odruchowo jem ze stresu, ale to tylko powoduje niestrawność i kończy się bólem brzucha, który pewnie opóźnia kolejne posiłki. Poza tym mnie same emocje zżerają, bo jakbym wyliczyła, ile zjadłam w ciągu dnia, to wyjdzie, że więcej niż normalny człowiek. Dobra, idę jeść!

Dziewczyny nie stresujcie sie swoją waga, zobaczcie jakby dzialo sie cos złego, to na pewno wasi lekarze by zareagowali na to. Ja mam 27+4tc i schudlam kilogram przez 3 tygodnie.

reklama
Ja sobie myslalam ze jak zajde w ciaze to bede na legalu jeść w koncu lody i michalki. Niestety przez moje problemy autoimmunologiczne nie moge jesc wieeelu rzeczy jak produkty mleczne, wszelkiego rodzaju produkty zbożowe, makarony, ryże, kasze, pieczywo... Ok 20 tyg zaczely sie straszne wzdecia i musialam wyeliminować posilki smażone i pieczone, wiec od 6 tygodni codziennie na obiad jem rosol z warzywami a na 2gie mieso z rosolu czyli indyk na zmiane z kaczka z ziemniakami i burakami. Dopoki nie mialam bakterii to ze slodyczy jadlam gorzka czekolade i owoce. Odkad wyszla bakteria to odstawiłam wszelkie cukry. Jem czasem suszone śliwki.
ALE pomimo mojej ciazowej diety dobrze przybieram. 7kg na plusie 26tc.

Nie martw sie swoja waga skoro dziecko sie dobrze rozwija to wszystko oka :)

Do góry