reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziewczyny, jakoś większość imion, które tu padły mi się podoba, mam w rodzinie małego Dominika, jest i Mateusz. Marcela znam jednego, straszny szaleniec.

Co do kupowania - ja jestem z tych, co kupią wszystko na ostatnią chwilę, bo też się boję. Nie tyle zapeszyć, co raczej boję się, co pocznę z tymi słodkimi ubrankami, jeśli jednak nie skończy się dobrze. W końcu jest jeszcze tak wcześnie.

Jesteśmy natomiast w trakcie remontu, więc już trochę myślałam o łóżeczku i wydaje mi się, że poprzestanę na początku na koszu Mojżesza na bujakach. Ale to będzie mój problem najwcześniej za 3 miesiące. Wózek na pewno jakiś używany, bo ceny są powalające, a dziecko szybko rośnie.

Też idę metodą małych kroczków, teraz moim głównym celem jest, żeby mnie przestały boleć plecy i brzuch. Jestem na siebie wściekła, bo wczoraj tak super się czułam od rana, że stwierdziłam, że położę się za chwilę, aż zrobiła się 14:00 i mi niespodziewanie weszła ekipa remontowa. Do 20:00 na nogach i efekt taki, że całą noc cierpiałam i dziś cały dzień. Niech to się wreszcie skończy.

Słuchajcie, kiedy można pierwszy raz poczuć czkawkę?

@Magdalenams ja bym skontrolowała szybciej, na wszelki wypadek. I leż.

@Wiewióreczka87 tak się właśnie zastanawiam nad tym połówkowym, pierwszy raz byłam u tej lekarki, ale to znana osoba i wydała mi się bardzo kompetentna, zrobiła mi też przy okazki usg nerek, opukała, zbadała kręgosłup - żeby zobaczyć, czy te bóle to nie na jakimś innym podłożu. Z drugiej strony jestem zapisana do świetnego lekarza na połówkowe i to okazja, żeby jeszcze z jednym specjalistą skonsultować moje leczenie. Tylko wycieczka do Katowic, no nie wiem.

reklama
Rozmawialas z lelarzem o ewentualnym pessarze? Leżysz? Masz regularne posiewy?
Powiedział że jak za 3 tug bedzie krótsza to założymy. Jak się da przy moim prawie 2-latku to leżę czyli mało.
Ja w tej ciąży miałam raz badanie krwi i moczu więc pewnie się domyslasz jak z posiewem...
Martwię się bo do porodu jeszcze bardzo dużo czasu.

Ja kosza mojzesza nie polecam. Mialam szybko mala wyrosla kupilam kolyske i to byl strzal w dziesiatke. Kolyske mialam w sypialni a lozeczko w pokoju dzieciecym.

@Magdalenams my tez mialysmy klocia w pochwie. Co niekotrzy mowia ze to normalne ja uwazam inaczej. Np teraz po szwie boli mnie pochwa. Ale to juz chyba nic dziwnego w koncu cos mocno ja sciska.

Cześć dziewczyny. Mam do Was pytanie ale najpierw opiszę moją historię.
W pierwszej ciąży w 30 tc skrocila mi się szyjka do 1,3 cm. Donosilam syna do 35 tc.
Teraz jestem w drugiej ciąży i 03.11 w 17 tc miałam szyjke 4,66 cm. Na następnej wizycie 29.11 w 20 tc szyjka miała 2,9 cm. Dostałam luteine pod język, magnez i lactovaginal dopochwowo. Lekarz kazał przyjść na wizytę za 3 tyg więc umowilam się na 18.12. Moje pytanie brzmi: czy to nie za późno? Nie powinnam tego skontrolować po tygodniu?
Cześć:) radziłabym Ci skontrolować wcześniej i zrobić posiew z szyjki. U mnie postępowało z godziny na godzinę no i miałam bakterie w szyjce. Wcześniej żadnych objawów ( skurczów, dziwnej wydzieliny) i bardzo aktywny tryb życia...

Cześć dziewczyny. Mam do Was pytanie ale najpierw opiszę moją historię.
W pierwszej ciąży w 30 tc skrocila mi się szyjka do 1,3 cm. Donosilam syna do 35 tc.
Teraz jestem w drugiej ciąży i 03.11 w 17 tc miałam szyjke 4,66 cm. Na następnej wizycie 29.11 w 20 tc szyjka miała 2,9 cm. Dostałam luteine pod język, magnez i lactovaginal dopochwowo. Lekarz kazał przyjść na wizytę za 3 tyg więc umowilam się na 18.12. Moje pytanie brzmi: czy to nie za późno? Nie powinnam tego skontrolować po tygodniu?
Szyjka 2,9cm to nie jest zle, wazne aby sie dalej nie skracala. Ja w 19tc mialam 2,7cm, lekarz kazal mi lezec, po tygodniu piszlam na kontrole i miala 3,3cm, bralam luteine dopochwowo 2x1 i magnez 3x2. Wazne jest oszczedzac sie przy problemach z szyjka.

@Kleo83 niby 2.9 to nie jest zle ale zobacz ze ja mialam 3.8 pozniej 3.4 a nahle 1.4.

@olamakota jakies 3 msce corka miala. I widzialam ze koleznaka po 1 mscu od urodzenia dziecka juz sprzedawala. Mysle ze kolyska fajniejsza a uzywana mozna juz za 100 zl kupic. A tez ma kolka.

Szyjka 2,9cm to nie jest zle, wazne aby sie dalej nie skracala. Ja w 19tc mialam 2,7cm, lekarz kazal mi lezec, po tygodniu piszlam na kontrole i miala 3,3cm, bralam luteine dopochwowo 2x1 i magnez 3x2. Wazne jest oszczedzac sie przy problemach z szyjka.
Najbardziej zmartwilo mnie to że w ciągu miesiąca tak bardzo się skrocila. Ale dzięki pocieszylas mnie. Nie wiem czy to bakterie czy moja szyjka jest do kitu bo druga ciąża i jest to samo.

reklama
Do góry