Olkaa93 a jaka długość szyjki masz. Z tego co się orientuję to pesar zakładają do 28 tc. Moja kuzynka jest ginekologiem i jak kiedyś z nią rozmawiałam na ten temat to mówiła że to nie jest do końca takie super rozwiązanie. Chyba przez ryzyko infekcji... Sądzę że najlepiej słychać swojego lekarza. Skoro nie zdecydował się na pesar to z jakiegoś powodu.
reklama
Jouliettka
Fanka BB :)
Mój lekarz też nie jest jego zwolennikiem. Każda kobieta inaczej reaguje ta pesser, to w końcu ciało obce. Wielu kobieta pomaga ale o decyzja lekarza prowadzącego.Olkaa93 a jaka długość szyjki masz. Z tego co się orientuję to pesar zakładają do 28 tc. Moja kuzynka jest ginekologiem i jak kiedyś z nią rozmawiałam na ten temat to mówiła że to nie jest do końca takie super rozwiązanie. Chyba przez ryzyko infekcji... Sądzę że najlepiej słychać swojego lekarza. Skoro nie zdecydował się na pesar to z jakiegoś powodu.
Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom
Olkaa93
Ja nie neguję jego decyzji bo mam bardzo duże zaufanie do niego tylko się zastanawiam dlaczego podjął taką decyzję, pewnie jakbym się go wczoraj zapytała to by mi wytłumaczyl ale wyleciało mi z głowy .
@Agnes222 nie wiem ile dokładnie , poniżej 2 cm ale u mnie zaraz już 32 tc się zacznie
@MaryH pewnie pisałaś ale nie mogę doczytać to w którym tc teraz jesteś ?
@Agnes222 nie wiem ile dokładnie , poniżej 2 cm ale u mnie zaraz już 32 tc się zacznie
@MaryH pewnie pisałaś ale nie mogę doczytać to w którym tc teraz jesteś ?
Dziewczyny ja miałam pessar. W poprzedniej ciąży w 20 tyg założony sprawdził się super. Mogłam zajmować się dzieckiem wiadomo bez dźwigania oszczędzając się itp. Brałam co kilka dni profilaktycznie macmiror i żadnej infekcji nie było. Jak go zdjęła to od razu 3 cm rozwarcia! więc bez niego ciężko by bylo.
Teraz założony w 19 tc. Bardzo go chcialam.Miałam poleżec z tydzień żeby się "przyjął" ale niestety zaczal mnie boleć brzuch, krzyż i na drugi dzień wypadł:/ macica czy szyjka zaczęła się kurczyć i go zrzuciła poprostu. To ciało obce i tak zareagował organizm. I potem już lekarka bała się go założyć bo było za duże ryzyko że się to powtórzy bo cały czas mam skurcze i mi np skróci szyjkę czy wywoła porod.
Ale potwierdzam z poprzedniej ciąży że to duży komfort zwłaszcza psychiczny bo nawet jak coś się źle czułam to wiedziałam że skoro jest to znaczy że wszystko ok tak jak pisalyscie do 28 tyg się go zaklada
Teraz założony w 19 tc. Bardzo go chcialam.Miałam poleżec z tydzień żeby się "przyjął" ale niestety zaczal mnie boleć brzuch, krzyż i na drugi dzień wypadł:/ macica czy szyjka zaczęła się kurczyć i go zrzuciła poprostu. To ciało obce i tak zareagował organizm. I potem już lekarka bała się go założyć bo było za duże ryzyko że się to powtórzy bo cały czas mam skurcze i mi np skróci szyjkę czy wywoła porod.
Ale potwierdzam z poprzedniej ciąży że to duży komfort zwłaszcza psychiczny bo nawet jak coś się źle czułam to wiedziałam że skoro jest to znaczy że wszystko ok tak jak pisalyscie do 28 tyg się go zaklada
Jouliettka
Olkaa może podjął taką decyzję bo u Ciebie ciąża już zaawansowana. Gdyby to było wcześniej to może by być wspomniał.
Olka ja aktualnie 38 tydz. ściągany miałam w 37 tyg. A kuzynce w zeszłym roku zakładali w 31 tyg, wiec wszystko zależy od lekarza. Ja jak w pierwszej ciąży trafiłam na patologie tez w 31 tyg. to przez chwile tez rozważano pessar ale z niego zrezygnował ordynator bo uznał że dziecko jest juz za duze.
Jednak co lekarz to każdy ma inną opinie. MaryH powodzenia bo widzę że już niedługo e dużo ci zostało :-)Olka ja aktualnie 38 tydz. ściągany miałam w 37 tyg. A kuzynce w zeszłym roku zakładali w 31 tyg, wiec wszystko zależy od lekarza. Ja jak w pierwszej ciąży trafiłam na patologie tez w 31 tyg. to przez chwile tez rozważano pessar ale z niego zrezygnował ordynator bo uznał że dziecko jest juz za duze.
marcysia_mati
Gratulacje. No wkoncu!Hej. Nic nie zapowiadało po ktg ale sama coś przeczuwałam.... Parę minut po 21 dostałam bardzo silnego bolu ze nie moglam podniesc sie z łóżka a jak sie udało to ubikacja na 2ke i zobaczyłam plamienie. Zawołałam męża a syn dostał wytyczne i tak na IP byliśmy ok 21:30 i rozwarcie 7 cm wiec od razu porodówka. Pęcherz mi parł bardzo więc położna zaproponowała przebicie i momentalnie sie zrobiło 9,5 cm. Ze 3-4 parte mala na świecie. Mam tylko 4 szwy i to wewnątrz a tak mi bardzo ładnie uchroniły przed pęknięciem i nacieciem. Jestem teraz sama na sali. Po porodzie dostałam wysokiego cisnienia 220/110 wiec kroplówka i tabletka na zbicie, a pozniej ze razy wymiotowałam. Dlatego tez byl odpoczęła była decyzja o.tym by Karolcie zabrać na noworodki..... I bardzo ładnie się karmimy choc z początku była obraza [emoji28]...
Piękna dzidzia
reklama
Dzięki dzisiaj się dowiedziałam że jak małemu całą ciążę się spieszyło z przyjściem na świat tak teraz mu się odwiedziło. Ach Ci faceciJednak co lekarz to każdy ma inną opinie. MaryH powodzenia bo widzę że już niedługo e dużo ci zostało :-)
Podziel się: