reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

U mnie podobnie z tym wstawaniem brzuch twardy jak kamień i boli w dole tak że zanim się wyprostuje to musi minąć chwila. I czuję że dzidzia tak nisko jest. Wcześniej miałam tylko skurcze 10-15 na dzień i mimo że mocne na ktg ok 90% się nawet pisaly to szyjka trzymała. ostatnio po szpitalu to nawet koło 3 cm miala tak że bardzo ładnie. Jutro się okaże czy to dziecko tak uciska że aż boli czy coś się dzieje

reklama
Dziewczyny ale jak leżycie prawie cały czas a później wstaniecie to normalne, że macica twardnieje. To jest mięsień, który potrzebuje ruchy jak każdy inny, w przeciwnym razie słabnie.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

Wcześniej robiłam wszystko normalnie czyli macica miała ruch a i tak twardniala ...

hchylhb820bsn4sa.png

Mi też twardnieje. Niektóre kobiety tak mają ale gdy leżymy a później wstaje to reaguje jeszcze bardziej i częściej się stawia.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

Jednak posłucham mojego lekarza ;) ja jak siedzę to czuje nacisk na miednicę pęcherz i szyjkę bo główką jest w kanale , a grawitacja robi swoje

hchylhb820bsn4sa.png

Super by było gdyby to się sprawdzalo niestety nie zawsze...
Ja mam dwójkę dzieci 3 i 5 lat więc nie ma mowy o leżeniu cały czas. jak poruszam się więcej niż to co muszę w domu to od razu w badaniu szyjka krótsza. Lekarz też jest tego świadomy że nie leżę 24h na dobe. Jak gdzieś pojadę czy coś więcej porobie to potem 2 dni leżę ciurkiem bo takie mam skurcze aż się stopniowo wycisza i wtedy mogę spokojnie funkcjonowac.
W pierwszej ciąży normalnie chodzilam pracowałam ( praca siedząca bez dźwigania itp) i też mimo to musiałam iść na zwolnienie bo brzuch twardy jak kamień co zauważyła lekarka bo ja myślałam że to normalne:/ i poród powstrzymywany w 33 tc. Więc u mnie to wogole się nie sprawdza

Każda ciąża jest inna i każda sytuacja też. Dlatego bezpieczniej słuchać swojego lekarza który nas zna, bada i widzi różnice w badaniu. Dlatego to jego trzeba słuchać.
Jouliettka u Ciebie z tego co piszesz tylko są twardnienia brzucha które w ciąży są normalne bo macica ćwiczy. Szyjka dopiero teraz się skróciła a już spora ciąża i nic złego się nie dzieje. W takiej sytuacji skoro LEKARZ mówi że wszystko ok to ciągle leżenie rzeczywiscie nie ma sensu.
Ale jak komuś nagle spada szyjka i rosnace dziecko jeszcze na nia napiera to niestosowanie się do zaleceń lekarza to trochę ryzyko..

Dziewczyny a pessara nie rozważa u was ginekolog? Powiem szczerze że jak mi go założyli to odżyłam, co prawda dalej nie dzwigałam i w domu robiłam niezbędne minimum ale dzięki temu mogłam się zajmować moją 2 latka a brzuch się podniósł i szyjka trzymała.

@MaryH mój własnie nic nie wspominał o tym a ja byłam taka zaaferowana że nawet się nie zapytałam ... A Tobie przy jakiej długości lekarz założył ??
Co kogoś pytam to raczej przy takiej szyjce jak ja mam większość ma właśnie pessar założony .

hchylhb820bsn4sa.png

reklama
@MaryH mój własnie nic nie wspominał o tym a ja byłam taka zaaferowana że nawet się nie zapytałam ... A Tobie przy jakiej długości lekarz założył ??
Co kogoś pytam to raczej przy takiej szyjce jak ja mam większość ma właśnie pessar założony .

hchylhb820bsn4sa.png
25 tydz. 23 mm, no i wziął pod uwagę to że przy małym dziecku i mężu przez większość czasu w delegacji nie jestem w stanie cały czas leżeć. Ja osobobiście chwale sobie a mąż się śmieje że to najlepiej wydane pieniądze w jego życiu :) no i tydzień temu go ściągnęłam rozwarcie na 1,5cm ale dalej chodzę w dwupaku- mój lekarz jest przekonany że nie dociagnelabym tak długo bez pessara.

Do góry