reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Justyna33.84
Ja na ostatnim usg miałam szyjke 28mm a to dopiero był 28 tydzień. Mój lekarz nic na ten temat nie powiedział. Tak jak Nina napisała, jeśli nie spadło poniżej 25 mm to znaczy, ze jest w normie. U ciebie to już 34 tc prawda? Mysle, ze 2,3 tygodnie na pewno ta szyjka wytrzyma jeśli będziesz się mocno oszczędzać. A prawdę mówiąc z tego co czytałam, chociażby tu na forum, to zazwyczaj dziewczyny z problemami szyjkowi rodzą dopiero w okolicy terminu:)
Głowa do góry, już naprawdę nie zostało ci dużo do końca :)

Justyna ja w poprzedniej ciąży w 34 tygodniu miałam też skrócona szyjkę i rozwarcie na opuszek i lekarz nic nie mówił. To już ten czas pomału, że organizm przygotowuje się do porodu.

Szyjka nie jest taka krótka. Nie martw się. Dasz radę[emoji4]

Ja wtedy robiłam wszystko, nie leżałam bo nikt nie zalecał. Szykowałam wszystko dla małej a i tak w końcu mała nie chciała wyjść. 4 dni pod rząd w szpitaku miałam masaż szyjki. Także głowa do góry.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Marcysia, a ty jak się czujesz? Jak brzuch?
Ja dziś w nocy jak zwykle zapomniałam, ze nam problem i tak gwałtownie się podniosłam z lozka, potem mnie bolało długo. Teraz nie ma dramatu jak leze.
Spakowałas torbę do szpitala?

Dziewczyny, szczególnie te w kolejnych ciążach, Wy też już w 20 tygodniu czułyście systematyczne ruchy maleństwa?
Jestem w stanie poczuć synka kilkadziesiąt razy w ciągu dnia, a jak są takie dni, że wypnie się pleckami to tylko czekam żeby się przekręcił aby go poczuć.

Juliettka,
ja bardzo wcześnie czułam ruchy.
W pierwszej ciazy w 15 tygodniu, teraz w 14.
Początkowo nie codzuennie ale to na pewno było to, tego się nie da z niczym pomylić.
W 20 tc to już czułam dość konkretnie ale tez czasem były przerwy dłuższe, zależy od ułożenia dziecka.

Justyna ja mialam w 24 tygodniu mialam szyjke 22 mm i mialam zalecony oszczedny tryb zycia tylko i luteine przez 2 tygodnie. Potem w 34 tygodniu wyszlo mi 15 mm i od tego czasu dopiero leze ;) mysle, ze bez problemu powinnas dotrwac do terminu :)

Aga. Narazie zrobiłam listę tego, co mam spakować do torby. Muszę być jutro ok 7-8 rano. Mężowi kapalam kupić zapas małych wód mineralnych, 7 daysow :). Brzuch boli jak zwykle, ogólnie mocniej niż na początku, coraz mocniej z biegiem czasu, mam nadzieję że jakoś wytrqam do bezpiecznego terminu.

reklama
Juliettka,
ja bardzo wcześnie czułam ruchy.
W pierwszej ciazy w 15 tygodniu, teraz w 14.
Początkowo nie codzuennie ale to na pewno było to, tego się nie da z niczym pomylić.
W 20 tc to już czułam dość konkretnie ale tez czasem były przerwy dłuższe, zależy od ułożenia dziecka.
W pierwszej czułam około 18 tygodnia a teraz w 14 i od początku nie miałam wątpliwości, że to to [emoji4]

Teraz to, że nie jest smyranie tylko normalne kopniaczki, które po przyłożeniu ręki czuć.

Fajnie jak się tak wcześnie czuję szkraba.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry