reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Najpierw USG przez brzuch, mierzenie szyjki dopochwowo, ale z pessarem podobno wynik nie jest zbyt miarodajny.
Mój lekarz mówi, że szyjkę skracają tylko skurcze obejmujące całą macicę, a te ćwiczebne rzadko takie są, nawet jeśli są częste. Niestety zdarza się nieme skracanie szyjki, czyli niezależne od skurczy i nie dające objawów.

@Damy_radę, cześć:) Po tych wszystkich przejściach i stresach należy Ci się spokojne kilka tygodni na koniec. Mam nadzieję, że dotrwasz do terminu.

reklama
Dzięki dziewczyny, też mam nadzieję, że dociagnę jak najdłużej, tak jak i Wy ☺ najgorzej jak się człowiek nakręca, bo u mnie to wtedy przypomina wręcz atak paniki
Mój lekarz po założeniu pessaru sprawdza mi szyjkę tylko palpacyjnie, bo twierdzi że każde usg bedzie już niemiarodajne, ale nie wiem ile w tym prawdy

Mi tez lekarze zawsze palpacyjnie i nigdy usg, argumentując ze przy pessarze nie robi się usg dopochwowego ale ostatnio na IP zrobili usg dopochwowe i podali mi zawrotna długość ...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Mnie pani doktor zmierzyła na USG, mówiąc przy tym, że to niemiarodajne, bo pessar dodatkowo przekręca szyjkę. No ale rozumiem, że jeśli szyjka skróciłaby się o centymetr, to nawet przy takim niemiarodajnym badaniu udałoby się to zauważyć.

Mnie pani doktor zmierzyła na USG, mówiąc przy tym, że to niemiarodajne, bo pessar dodatkowo przekręca szyjkę. No ale rozumiem, że jeśli szyjka skróciłaby się o centymetr, to nawet przy takim niemiarodajnym badaniu udałoby się to zauważyć.

Ponoć szyjka jest tez jak sprężyna nie ma co się zastanawiać najważniejsze ze Ci się nie skraca :)

Cześć @Damy_radę :)
Z tego co piszesz to tez przeszłaś sporo w tej ciąży, ale 35tc to już bezpiecznie, choć wiadomo, że skoro malutka jest mniejsza to tym bardziej lepiej by jak najdłużej w brzuszku pobyła... Ale też pocieszacz nas bardzo pozytywnymi historiami :)

Bo i też pozytywnych historii jest cała masa☺ ja akurat za kazdym razem na oddziale trafialam na takie i takie mi też dziewczyny opowiadały (kochane). Jedna miała koleżankę, ktora w tym szpitalu co lezalysmy urodzila dzieciaczka w 25 tyg. W inkubatorze byl miesiąc, potem do domu i wszystko dobrze się skończyło ☺ wydaje mi się też, że najgorzej to być nieswiadomym, że cos sie dzieje, bo wtedy nie można zapobiegać tylko nagle szok. Trzymając rękę na pulsie i w porę wylapując zagrożenia można naprawdę dużo, chociaż kosztuje to tez sporo stresu, ale pozytywne rezultaty są tego warte ☺
Mam nadzieję, że chociaz Wy możecie spać

Ja tez spac nie mogę bo malutki jest już aktywny co 3h robi fikołki a to kopie itp

I takimi pozytywnymi historiami trzeba się otaczać :)

Ostatnia edycja:
W moim sąsiedztwie mieszka dziewczynka urodzona w 28 tygodniu ciazy. Od razu podejrzewałam, ze to wcześniak, bo ma charakterystyczny kształt głowy. Zdrowa, aktywna, sprawna, tak przynajmniej na pierwszy rzut oka. Tyle, ze wiele powikłań wcześniactwa wychodzi z czasem, chociażby w szkole, bo jednak rozwój mózgu i innych narządów został zaburzony przez ten przedwczesny poród, ale z drugiej strony, u donoszonego dziecka gwarancji wiecznego zdrowia tez nikt nie da.

reklama
Zgadzam się z tobą @Damy_radę - najgorsze to nie wiedzieć... U mnie było z szyjką ok a to nagle bach! i był szok, płacz ale teraz już się przyzwyczaiłam, zdaję sobie sprawę z sytuacji, wiem, że trzeba leżeć jak najwięcej... Gdyby nie kontrola, nie wiedziałabym co się dzieje i do tej pory to cholera wie co mogłoby się stać...
Też słyszałam, że szyjka jest jak mięsień i może się wydłużyć, że zdarzały się takie sytuacje...
@_vixen_ do tej pory mimo tak wysokiej techniki zdarzają się sytuacje, że w ciąży jest wszystko dobrze, a po porodzie okazuje się, że dzidzia ma nieoperowane wady. Nie da się pewnych rzeczy przewidzieć...
Ja leżałam w szpitalu obok sali, na której były kobiety z wręcz tragicznymi sytuacjami i takich historii się nasłuchałam wiele... Powiem wam, że człowiek nie zdaje sobie sprawy co inne kobiety muszą przechodzić... No ale to nie czas na takie historie...
Dziewczyny robimy wszystko co możemy i to jest najważniejsze. ! Jest tyle pozytywnych historii z sytuacjami podobnymi do naszej, że i u nas musi się tak skończyć :)

Do góry