reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Cieżko mi powiedzieć, ile zapłaciłam za przeciwciała, bo za wszystko jakieś 80 pare złotych, a była tez morfologia, mocz i glukoza. W Alabie, do którego chodzę, nie ma kolejek i powiem szczerze, ze wole zapłacić i szybko załatwić niż siedzieć gdzieś godzinami w przychodni z emerytami, którzy juz od 6 rana okupują ławki ;) To pierwsze ciążowe badanie mnie zaskoczyło cenowo, ale chociaz wiedziałam, ze jestem zdrowa.

Po pierwszym porodzie nie miałam podawanej immunoglobuliny, bo córka ma Rh-, tak samo jak ja, wiec nie było potrzeby. Zreszta moja babcia miała Rh-, dziadek Rh+ i mieli razem dużo zdrowych dzieci, wiec tym sie specjalnie nie stresowałam.

reklama
Ja po wizycie. Szyjka nadal taka sama, 35 mm.

Lekarz zapytał, czy chce receptę na immunoglobuline, wypytałam, po co to i dlaczego w ciazy, bo w pierwszej ciazy nie dostałam. Chodzi o to, zeby zabezpieczyć kolejna ewentualna ciąże. W tej sie na ten zastrzyk zdecyduje, chociaz to prawie 400 zł, ale przy wydatkach, jakie ponosimy na ciąże, to juz nie robi większej różnicy, a nie chcialabym, kiedyś żałować, ze poskapilam, chociaz ciazy na razie następnej nie planuje, ale jak wiadomo, nieplanowane tez sie zdarzają ;)
Następna wizyta 16 grudnia.

Zapytałam tez o ściągnięcie szwu, jakbym dotrwała do lutego, czy da sie załatwić to w przyjemniejszy sposób niż w szpitalu. Powiedział, ze mozna to zrobić w gabinecie tylko trzeba uważać, jak ktoś ma jasna tapicerkę w samochodzie w razie odejścia wód ;)

Vixen super, że szyjka trzyma :-)
Dlaczego miałaś szew założony na taką długą szyjkę? Ja mam identyczną i nie było mowy ani o pessarze, ani o szwie.
Też brałam ten zastrzyk z immunoglobuliny w 29 tc, Rophylac chyba. W Euroaptece mąż płacił 340 złotych. Najwięcej problemu miałam ze znalezieniem chętnego na wykonanie zastrzyku. W mojej przychodni się bali, bo wyczytali listę skutków ubocznych, wreszcie po znajomości mój gin zlecił w szpitalu położnej. Z tego wszystkiego sama się wystraszyłam, że może coś mi się będzie po tym działo ale nawet nie poczułam zastrzyku, a skutków ubocznych oczywiście też nie miałam. No i teraz mam czyściutkie sumienie, że gdyby się jeszcze dzieciątko przydarzyło to jest zabezpieczone.

reklama
Ja miałam zalozony tzw. profilaktyczny szew Mc Donalda, który zakłada sie zaraz po pierwszym trymestrze, zanim cokolwiek zacznie sie z szyjka dziać. A w pierwszej ciazy juz w 24 tygodniu szyjka była tragiczna, krótka i z rozwarciem. W przypadku niewydolności najlepiej szew zakładać w kolejnych ciążach jak najszybciej. Tyle ze nigdy do końca nie wiadomo, czy faktycznie szyjka była niewydolna czy przyczyna rozwarcia i skrócenia była inna.

Ja mam przyjść z zastrzykiem na następna wizytę. To mówisz lepiej ulotki nie czytać ;) A immunoglobuline od ręki wydają w aptece czy trzeba zamawiać?

Do góry