reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Nie mam rozwarcia. W sumie to jest dobrze tylko te skurcze mnie męczą. W tamtych ciążach to czop odszedł mi kilka tygodni przed porodem, teraz na szczęście jeszcze się trzymam. Od początku narzuciłam sobie rygor. i może dlatego jeszcze się to wszystko trzyma. Ja nie czekałam aż mi coś lekarze zalecą, dużo leżałam jeszcze przed pierwszą wizytą u lekarza.
Dla mnie to jasne ciąża z przegrodą oznacza łózko. Tu nikt mi np nie mówił, żeby nie współżyć itd sama z tego zrezygnowałam. Wolę dmuchać na zimne.

reklama
Pajuinka ja w drugiej cizy od 26 tygodnia leZalam z szyjka krotka, miekka i rozwaeciem na jeden palec.
Jak będziesz leżeć na pewno bedzie okek!
Adapali a masz krążek i Skrócona szyjkę czy tylko twardnienia??

Hej,Barnek,faktycznie Cie troche nie bylo :)
Ty jestes w Polsze czy zagranico,ze tak Ci tego zwolnienia zaluja? Przypomnij,prosze,ktory u Ciebie tydzien?
Ja,zgodnie z zaleceniem na karcie wypisowej,prowadze "oszczedny tryb zycia". Zadnego dzwigania,noszenia,szarpania sie z Młodą. Chociaz,jak juz pisalam wczesniej,dopiero jak trzeba na siebie uwazac,zdajesz sobie sprawe,ile miesni jest zaangazowanych w drobne czynnosci i jak mocno pracuja miesnie brzucha. Wiec teraz nawet nalozenie rajstop wiercacej sie mlodej to wyzwanie. Na szczescie pojawila sie dzisiaj u nas niania z polecenia,ktora szczesliwie miala wolne i odpowiadaja jej nasze warunki czasowe. W pelni zaangazowana Pani,ktora od razu emergicznie zabrala sie za zabawe z Nataszka. A moje cyganskie dziecko,po godzinie znajomosci z nowa ciocia,jedynie pomachalo mi "papa" jak szly razem na spacer i nawet sie za mna nie obejrzala :) takze tak,staram sie odpoczywac,lezec brzuchem do gory,a wlasciwie na bok,poruszac sie powoli,nie przesilac,korzystam z podpowiedzi dziewczyn co i jak robic a czego nie,zeby ta szyjka jednak za mocno nie pracowala. Mlody podskakuje co jakis czas i emergicznie daje znac o sobie,co daje mi tez duzo radosci.
Za tydzien bede miala wizytę i czekam z niecoerpliwoscia. Bardzo bym chciala,zeby sie okazalo na niej,ze wszystko dobrze trzyma. Lekarze w szpitalu mi powiedzieili,ze szew ma wykonywac za mnie prace,ktorej ja nie moge. Takze mam nadzieje,ze tak wlasnie bedzie.

Zobaczysz szew bedzie trzymał! Musi, wyjścia nie ma!

Ja za granica niestety. Ahh juz sama nie wiem, w sumie póki jest okej to nie chce leżeć za dużo a oszczędny tryb prowadzić.

Ja tak Jadwiga sobie juz od dłuższego czasu rygor nałożyłam ze względu na historie jaka mam. Nie dźwigam, żadnych spacerów, praca siedząca pozniej odpoczynek, weekendy odpoczynek, do pracy samochodem. W domu ninia do odbierania dzieci O było póki co ok.

Wczoraj i dzis ewidentnie sobie pofolgowałam :( i mam nadziej, ze jednak bedzie dobrze. To dopiero 23 tydzień.

Trzeba byc dobrej mysli. Bedzie okej! U mnie 24 tydz l.,wiec w zasadzie idziemy leb w leb :)

Szew Ci zakladali w Pl czy zagramanico? Kiedy masz nastepna wizytę?

Krazek zalozyl mi lekarz z powodu tych twardnien, a szyjka byla w porzadku i ponoc nadal jest. Mowi ze gdyby nie krazek to moglobybyc roznie, a tak to trzyma. Choc glowka napiera i dlatego tez musze lezec.
Ale co jest ciekawe bylam prywatnie u innego lekqrza i wg niego takie twardnirnia to macica " cwiczy...

Jadwiga czy ten czop wypadl przy zamknietej szyjce???
[/QUOTE]
W tamtych ciążach lekarze nigdy mi nie mówili jaki stan szyjki, niby miałam jednego kierującego, ale w rzeczywistości to ciągle byłam w szpitalu i znali mnie wszyscy na wylot. Zawsze mówili tylko dobrze, lub źle. Ale w pierwszej ciąży to brzuch był cały czas twardy, kroplówki z fenoterolem miałam całą dobę jedna za drugą a brzuch nie miękł. Czop wypadł w całości, wyglądał jak korek do wina. W drugiej ciąży brzuch tylko się spinał, też dużo fenoterolu, a czop odchodził stopniowo.

Hej Dziewczynki. Ostatnio brak mi weny na pisanie, ale Was czytam i myślę o Was ciepło. Witam się z nowymi szyjkowymi mamami ;-) ja już powoli zaczynam wariowac od tego leżenia. Jutro zacznę 12 tydz. w łóżku. Jutro mam też wizytę i jak zwykle troszkę przeżywam także trzymajcie kciuki ;-)

reklama
Jestem po wizycie, szyjka bez zmian 34 mm, twarda, zamknięta :) Eryś waży już 1120 gram więc troszkę sobie podrósł, niestety wypiął sie na pana doktora i w 3d zobaczyłam tylko kawałek nogi ;) jeśli chodzi o twardnienia to żadnych nowych rad nie otrzymałam, jedynie "pocieszenie", że będzie gorzej. Zaczynam wierzyć, że to faktycznie nieszkodliwe... szyjki nie rozwiera, a trwa już prawie 12 tygodni. No nic, bez stresu leżymy sobie dalej.

Do góry