reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

bo progesteron hamuje czynność skurczową macicy, a mój lekarz też nie jest zwolennikiem tokolityków :/
poza tym luteinę mam brać 2x1 (czyli 2 razy po dawkę 50 mg), a jeden duphaston ma dawkę tylko 10 mg, więc zdecydowanie mniej niż luteina. No i lekarz powiedział, że może dopochwowo progesteron będzie się lepiej wchłaniał i dzięki temu będzie skuteczniejszy. Zobaczymy...

reklama
Fakt jedna luteina ma 50mg progesteronu. Ja też biorę dopochwowo. Ginka dziś też powiedziała, że po takiej dawce lutki i no-spie forte to nie powinno być skurczy. No ale pomimo tego są... Zobaczymy czy pomoże uspokajający..

Regularnie mam brać ale wątpię czy pomoże, bo bóle nie są raczej spowodowane stresem. No ale warto spróbować. Mam najmniejszą z możliwych dawek. A najgorsze jest to, że on działa na mnie nasennie, będę chodził śpiąca cały dzień a kto się maluchem zajmie jak ja może na kibelku usnę? :-)

Raczej wątpię, żeby działały rozkurczowo. Bardziej uspokajająco, żeby nie przejmować się aż tak bardzo różnymi sprawami, bo to powoduje stres i skurcze mięśni (też sercowego mięśnia przecież)

ale np. relanium (też uspokajacz) "zmniejsza napięcie mięśni szkieletowych". Nie iem co prawda, czy macica się do takich zalicza, ale może ;) czytalaś ulotkę tego swojego leku?

Macica nie jest mięśniem szkieletowym. Czytałam ulotkę ale bardziej interesowało mnie to czy można brać w ciąży. Aaa no i nie można po nim prowadzić samochodu...

reklama
Klaudusia nie chce się mądrzyć ale Relanium jest lekiem, który po pierwsze uzależnia, a po drugie pewnie dostałaś dawkę 2mg ranoi wieczorem, a Fenoterol jeśli będziesz brała w najmniejszej ale skutecznej dawce to 3 razy po 1 tabl., więc wniosek nasuwa się sam, że to Relanium nijak nie działa na skurcze tylko na wyciszenie Twoich emocji. Fenoterol ma to do siebie, że tłumi skurcze ale niestety po nim występuje kołatanie serca i silne drżenie rąk, dlatego lekarze starej szkoły przepisują Relanium.
Nie wiem czy skorzystasz z mojej rady, ale może zapytaj swojego lekarza czy może wypisać receptę na Isoptin 80mg bierze się go na 15min przed Fenoterolem i wtedy nie masz kołatania serca, szumu w uszach i takiego ogólnego poddenerwowania. No a co bardzo ważne to Isoptin nie powoduje żadnych wad u dzidziusia, a Relanium działa na ukł. nerwowy Twój i dziecka co nie wpływa korzystnie na rozwój ukł. nerwowego.
To tylena temat leków starej generacji, niestety leki najnowszej generacji nie są jeszcze dostępne w naszym kraju.

Do góry