reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ali to witaj w klubie czekających! Ja wczoraj przez godzinę miałam taki delikatny ból jak na @ już myślałam że się zaczyna, ale przeszło! Dzisiaj od rana czuję się rewelacyjnie! Może to tzw. cisza przed burzą [emoji5]
Brzuszek już jest zdecydowanie dużo niżej, ale ciągle męczy mnie zgaga[emoji20] myślałam że wraz z obniżeniem brzucha ten problem minie a tu nic!

Jestem w 39 tygodniu ciąży :)

reklama
Basiu a przypomnij jeszcze ile dni po zdjęciu pessara urodziłaś? Jestem ciekawa czy jego wyjęcie wpływa na termin porodu czy tak jak twierdzi moja ginka nie

Yvonne
Moim zdaniem pessar nie wpływa na termin porodu bo u każdego jest inaczej.
Ja nie miałam tego ale znam z opowieść mojej siostry bo ona go miała koleżanek i koleżanek że szpitala.
U jednej odrazu po zdjęciu zaczęły się boję u innych tydzień po jeszcze u innych po dwóch.
Ale to obserwacja u innych nie u mnie

Witajcie !
Jestem troche zaniepokojona co sie dzieje :( Przy zalatwianiu sie siedzac na kibelku przy "grubszej" sprawie i w nocy i teraz nie moge do konca bo jak juz prawie sie zalatwiam to dochodzi do wielkiego klucia tam w pochwie jakby kilka igiel ktos wbijal - przeszywa i paralizuje mnie - wszystko cofajac co to do cholery jest ?! :( :(
Pessar mialam zakladany w czwartek, ogolem go nie czuje, nie przeszkadza mi itd.

Myśle ze to moze być ucisk pessara, masz go dopiero dwa dni wiec on musi sie tam ułożyć! U mnie w pierwszej ciąży kilka dni po założeniu tez mnie uciskał na jelito, miałam wrażenie ze ciagle chce do ubikacji a nic z tego nie wychodziło! Po kilku dniach przeszło samo! W tej ciąży po założeniu nic takiego nie czułam dopiero po dwóch miesiącach znowu poczułam ten ucisk, trwał dwa dni i minął! Moja gin mówi ze ten pessar praktycznie cały czas moze sie przemieszczać bo on sie do pozycji szyjki dostosowuje!
A jak ty masz go dopiero co założony to mam nadzieje ze leżysz bo po założeniu pessara powinno sie leżeć plackiem przez około 5 dni, zeby dobrze chwycił

Dziekuje Ci za odp - uspokoilas mnie. Plackiem non stop nie leze, bo prawde mowiac dr mi powiedzial , ze moge normalnie funkcjonowac - ale oszczedzac sie wiecej. Moge isc na maly spacer po bulki itp. No i badz tu madry ? :(

Bo z pessarem jak juz dobrze chwyci można normalnie ale oszczędnie funkcjonować! Kluczowe są tylko te pierwsze dni! Pytanie tez na jaka szyjke miałaś zakładany ten pessar, jeżeli powyżej 2 cm to nie ma stresu - chwyci bez problemu

reklama
Czwartek i piatek , wiecej bylam w spoczynku na dwor nawet nie wychodzilam takze nie wariowalam :p
Mialam szyjke 2.25 w innym miejscu 2.39 ale kazal przyjac srednia 2.3

Do góry