reklama
evelinecka
Szczęśliwa:):)
Z szyjka jest wszystko w porządku. Tylko nie rozumiem dlaczego mi powiedział ze takie cos moze w gorszym stanie czy większym stopniu nie pamiętam spowodować poronienia.. dlatego dal luteinę na wszelki wypadek...
asiulka918
mama Wojtusia-Lutówka2011
mi na twardnienie brzucha lekarz powiedział, żeby magnez wziąć, oczywiscie jesli twardnienie nie jest kilka razy dziennie
ale za to wczoraj, dzidzia mi sie tak wypieła w lewą stronę, że aż z bólu sie popłakałam, pozniej pod żebro prawe wcisnęła się i nawet oddychac nie szło a gdzie sie pochylić delikatnie,
ale za to wczoraj, dzidzia mi sie tak wypieła w lewą stronę, że aż z bólu sie popłakałam, pozniej pod żebro prawe wcisnęła się i nawet oddychac nie szło a gdzie sie pochylić delikatnie,
evelinecka mi też napina się macica i też biorę no-spę fortę, magnez oraz duphaston (to progesteron- tak jak luteina).
5 stycznia mam wizytę i dowiem się, czy szyjka się skraca, czy nie, bo takie skurcze (twardnienie i napinanie się macicy) często powodują właśnie zmiany w szyjce, stąd lekarz powiedział Ci o tym poronieniu/porodzie przedwczesnym (szyjka powina być długa i twarda, w momencie kiedy się skraca i rozwiera jest zagrożenie). Na pewno na najbliższej wizycie lekarz oceni stan Twojej szyjki i wtedy ewentualnie zadecyduje co dalej. Ja, póki co, dużo odpoczywam, dużo leżę i mam nadzieję, że wszystko będzie ok, czego i Tobie życzę
5 stycznia mam wizytę i dowiem się, czy szyjka się skraca, czy nie, bo takie skurcze (twardnienie i napinanie się macicy) często powodują właśnie zmiany w szyjce, stąd lekarz powiedział Ci o tym poronieniu/porodzie przedwczesnym (szyjka powina być długa i twarda, w momencie kiedy się skraca i rozwiera jest zagrożenie). Na pewno na najbliższej wizycie lekarz oceni stan Twojej szyjki i wtedy ewentualnie zadecyduje co dalej. Ja, póki co, dużo odpoczywam, dużo leżę i mam nadzieję, że wszystko będzie ok, czego i Tobie życzę
evelinecka
a odczuwasz jakiś ból przy tym tzn... tak jakby ucisk na podbrzusze? ja od wczoraj biore leki i widze poprawe zwlaszcza ze dzisiaj caly dzien praktycznie tylko leżę.. i ta noga prawa boli tak jakby bylo brak w niej krązenia sama nie wiem.. uczucie ciezkosci a lewa wszystko ok... ja wizytę mam za tydzien.. nastepna pewnie po kolejnym tyg.. troche sie martwie bo za kazda wizytę place 100zl a bogata to niestety nie jestem i mam nadzieje ze jakos dam rade z tym wszytskim.. ale dzidzius najwazniejszy.. I co do tego twardnienia/napinania sie to ja chyba tego nie odczuwam nie wiem o co chodzi ja czesto czulam ten bol wczoraj rano nawet jak lezalam.. bardzo sie ciesze ze poszlam z tym do niego bo jednak nic nie bede teraz lekcewazyla ciagle myslalam ze to normalne bo sie wszytsko rozciaga itp.. postanowilam ze jezeli do pon/wtorku mi nie przejdzie albo jakis bol jeszcze zostanie to pojade na izbe przyjęć wolę aby mi tam zrobili wszystkie badania w razie czego....i zobaczymy jeszcze co lekarz powie...
klaudusiaNK
Fanka BB :)
Dziewczynki sorki, że się wtrącam w rozmowę. Mi też teraz brzuch robi się twardy (identycznie jak w pierwszej ciąży) no i w moim przypadku do tego dochodzi jeszcze krwawienie, bo to twardnienie to nic innego jak skurcz. W 20tc trafiłam z takim bólem i krwawieniem na oddział, bo ten skurcz cały czas trzymał i nie chciał odpuścić. Dostałam zastrzyki rozkurczowe i przeszło ale za 2 dni wróciło i całe szczęście byłam w szpitalu więc znów zastrzyki... Teraz też mi się napina ale nie tak mocno jak wtedy. Takie coś jest bardzo niebezpieczne i lepiej skonsultować wszystko z lekarzem, bo ja, żeby nie szybka interwencja mojej ginki mogłam stracić maleństwo.
A co do szyjki: ja mam od początku krótką ale nie skraca się więc pewnie do porodu zostanie taka krótka jak w pierwszej ciąży. Jeśli zaczęłaby się skracać to jest już problem...
A co do szyjki: ja mam od początku krótką ale nie skraca się więc pewnie do porodu zostanie taka krótka jak w pierwszej ciąży. Jeśli zaczęłaby się skracać to jest już problem...
evelinecka tak, odczuwam dokładnie ucisk na podbrzusze, o którym piszesz...
w sytuacjach ekstremalnych mam brać relanium- on też rozluźnia mięśnie macicy
jak będzie mi to wszystko tak cały czas dokuczać, to zadzwonię w poniedziałek do swojego gina i też przyśpieszę wizytę
ja też ciągle się zamartwiam, więc nie jesteś sama
klaudusia a Ty w pierwszej ciąży brałaś coś na to twardnienie? jakieś inne leki poza no-spą i progesteronem?
w sytuacjach ekstremalnych mam brać relanium- on też rozluźnia mięśnie macicy
jak będzie mi to wszystko tak cały czas dokuczać, to zadzwonię w poniedziałek do swojego gina i też przyśpieszę wizytę
ja też ciągle się zamartwiam, więc nie jesteś sama
klaudusia a Ty w pierwszej ciąży brałaś coś na to twardnienie? jakieś inne leki poza no-spą i progesteronem?
evelinecka
Fajnie wiedzieć no nic zobaczymy jak sie będe czula w najbliższym czasie i co lekarz powie...napisze co i jak za tydzien.. a jak narazie Wesołych Świąt:]
reklama
fikusek1988
Mama Alanka:)
ja jak bylam w ciazy to od poczatku bola brzuch,twardnial,od poczatku bralam magnez no spe i to duze dawki,niestety w 8 mies skrocila mi sie szyjka lezalam w szpitalu i dostalam mocniejsze leki....pozniej w domu tez je baralam do 9 miesiaca.
Podziel się: