reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Witam
Jestem tutaj nowa, znalazłam to forum przypadkiem szukając wiadomości o obniżającej się macicy. Jestem w 21 tygodniu ciąży i na połówkowym Usg wykazało że obniżyła mi się macica, dodam że obecnie nie mieszkam w Polsce i prowadzi mnie położna żadnych krwawień nie mam więc do ginekologa nie dostane skierowania, po za obniżeniem macicy mam nacisk straszny na pęcherz, brzuszek ciągnie w dół i pobolewa mnie spojenie łonowe.
Mimo że to moja druga ciąża i tak strasznie panikuje :(
Może macie troszkę więcej informacji co może być przyczyną obniżenia macicy i jakie mogą być tego następstwa??

reklama
maante, ja trafiłam 10 tyg. temu do szpitala właśnie dlatego, że macica była obniżona, ale spokojnie, to nic groźnego. Też miałam bóle podbrzusza, takie ciągnięcie i bóle krocza szczególnie rano i wieczorem. Powodów może być kilka, albo maluch jest duży i akurat tak się nisko układa, albo mięśnie są osłabione i obniżyła się, albo po prostu (to co było w moim przypadku) musisz bardziej o siebie zadbać. Ja akurat miałam masę egzaminów i zaliczeń. wiele godzin siedzenia nad książkami, stres, nerwy...no i maluch się zbuntował. W takiej sytuacji najgorsze jest siedzenie, bo akurat macica jest ściśnięta. Dużo leżeć, ewentualnie jakieś krótkie spacerki. ja dostałam jeszcze luteinę żeby wzmocnić szyjkę. jak jest obniżona macica jest większy nacisk na szyjkę i może zacząć się za szybko skracać. Spokojnie, po prostu wypoczywaj.

Dzięki za odpowiedz, faktycznie gdy nie chodzę i więcej odpoczywam jest poprawa.A dla pewności za tydzień jadę do Polski do swojego ginekologa, bo jakoś nie ufam tutejszej służbie zdrowia i lepiej dmuchać na zimne. Mam nadzieję że wszystko jest OK bo nie długo początek roku szkolnego a mam synka - 3 latka którego muszę do przedszkola prowadzać.
Po powrocie zdam relacje :)
http://www.suwaczki.com/]

mnie często pobolewa podbrzusze i twardnieje mi brzuch i skróciła mi sie szyjka - zalecenie od lekarza LEŻEĆ!!!! i zapodaje sobie luteine.....myslicie że moge szybciej urodzić?

Można ale to zalezy od szyjki macicy,jezeli jest podatna na te skurcze dają krążek(czasem nie skutkuje bo skurcze sa tak silne ze się nie trzyma)a jak szyjka nie jest podatna nie ma co się martwic

powiedzice mi, czy bół w podbrzuszu zaraz na początku ciąży....czyli jakiś 1-2 tydzien to nbormalne?? czy to bjaw że cos jet nie tak???

mnie na początku pobolewał brzuch - jak na okres i myslałam że dostane - ciągle biegałam ze stachu do kibelka ale przeszło :) także chyba to normalne

Witam, jestem obecnie na końcu 24tc, wczoraj podczas wizyty u lekarza okazało sie ze szyjka macicy sie skróciła, lekarka kazała mi bardziej uważać, nie myć okien i podłóg po kolanach:) mam brać aspargin- magnez z potasem, czy myslicie ze to wystarczy?

ból na poczatku ciązy jest normalny,spowodowany jest tym że macica się powieksza.odczuwany coś takiego jak okres albo coś podobnego.Ale krwawienie juz nie zawsze jest normlane,i bół w pózniejszym okresie

reklama
martaik jak ci sie szyjka skróciła to faktycznie więcej wypoczywać - leżeć i nie przemęczać sie....ja tak mam do tej pory nie oszczędzałam sie bo dobrze sie czułam i odkurzałam,zmywałam podłogi i biegałam po sklepach....ale u mnie to jak bym już urodziła to było by dobrze a u ciebie martaik za szybko także słuchaj sie zaleceń lekarza.pozdrawiam :)

Do góry